Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Στα άκρα οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ…

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με τη ΝΔ, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες και με αφορμή και πάλι το σκάνδαλο των υποκλοπών. Και αν η πρώτη φορά είχε να κάνει με αυτή καθαυτή την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ το διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας του για την ηγεσία του κόμματός του, η δεύτερη έχει να κάνει με τη χθεσινή αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σε μία παρέμβαση κατά τον ίδιο στην ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Θεσμικά, εξάλλου, και ως ζήτημα Δημοκρατίας αντιμετωπίστηκε η υπόθεση των υποκλοπών από την Χαριλάου Τρικούπη, εξ αρχής. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιλέγοντας να μην φανεί ότι πρόκειται για ένα προσωπικό του ζήτημα, κινήθηκε θεσμικά, στην Ελλάδα και την Ε.Ε., πλην όμως ακόμα περιμένει ενημέρωση έστω για την πορεία της έρευνας που θεωρητικά ξεκίνησε με την κατάθεση δύο μηνυτήριων αναφορών εκ μέρους του, μία για την επιχείρηση παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το κακόβουλο λογισμικό Predator και μία για την παρακολούθηση των συνομιλιών του από την ΕΥΠ.

Την αφορμή πάντως για τη νέα ‘ρήξη’ με το Μέγαρο Μαξίμου, έδωσε χθες η σκληρή δήλωση Ανδρουλάκη για την περίφημη ‘γνωμοδότηση Ντογιάκου’, με την οποία επιχειρείται να μπει φρένο στην έρευνα της ΑΔΑΕ. Η επίθεση του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε κατά μέτωπον στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τους οποίους και κατήγγειλε για βάναυση κακοποίηση των θεσμών στον βωμό της συγκάλυψης. 

«Ο Πρωθυπουργός θέλει να πάει στις επερχόμενες εκλογές, έχοντας τον ελληνικό λαό σε απόλυτο σκοτάδι», είπε μεταξύ άλλων, προειδοποιώντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε ως Δημοκρατική Παράταξη να συνεχιστεί αυτή η διολίσθηση, που επιβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην χώρα, εκθέτοντάς τη διεθνώς».

Στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, έσπευσε να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων ότι θέλει μία Δικαιοσύνη αλά καρτ, και κάνοντας λόγο για «χαοτική και αποκαλυπτική διαφορά» μεταξύ των δύο χώρων.

«Η Κυβέρνηση θέλει νομοθεσία αλά καρτ, ελευθερίες αλά καρτ, κράτος Δικαίου αλά καρτ», ανταπάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος, που έκανε λόγο για επιχείρηση παρεμπόδισης της λειτουργίας μίας συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Θυμίζοντας, δε, ότι η άσκηση κριτικής σε πράξεις πολιτειακών οργάνων είναι δημοκρατικό καθήκον των κομμάτων, άφησε να εννοηθεί πως για τη Ν.Δ. το κομματικό συμφέρον υπερέχει. «Είναι οι νόμοι της Ν.Δ. πάνω από το Σύνταγμα; Είναι οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις πάνω από τις Ανεξάρτητες Αρχές; Είναι, εν τέλει, η ΝΔ πάνω από το κράτος Δικαίου, τα ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία;», ήταν τα τρία ερωτήματα της Χαριλάου Τρικούπη, με τα οποία επέλεξε να σηκώσει το γάντι και μαζί τους …τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση -και- ενόψει εκλογών.

Είχε προηγηθεί, άλλωστε, η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στο ΟΡΕΝ, κατά την οποία υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η γνωμοδότηση Ντογιάκου μόνο τυχαία χρονικά δεν είναι, δεδομένης της προσπάθειας Ράμμου να ρίξουν φως στην υπόθεση, αλλά και την ώρα που επίκειται αλλαγή της σύνθεσης της ΑΔΑΕ την επόμενη εβδομάδα. 

Ο ίδιος έκανε λόγο για κυβερνητική πρόθεση για ‘ξεδόντιασμα’ της ΑΔΑΕ, με αφορμή και τον πρόσφατο νόμο της ΝΔ και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, περιγράφοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον «αρχιερέα της συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το άγχος οδηγεί σε νέα λάθη την αντιπολίτευση

Το τελευταίο δωδεκαήμερο έχουν δημοσιευτεί όχι μία, αλλά πέντε δημοσκοπήσεις. Ίσως μια ματιά σ' αυτές βοηθήσει να κατανοήσουμε τους πραγματικούς λόγους κατάθεσης πρότασης μομφής κα...

Φόρτωση άρθρων...