Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Στο ΠΑΣΟΚ απαντούν προγραμματικά και με πρόταση νόμου

Αποφασισμένοι να απαντούν σε όλα όσα συμβαίνουν, με το …πρόγραμμά τους, που διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι αποπνέει άλλη λογική διακυβέρνησης από εκείνη της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. 

Έτσι, με αφορμή και το σκάνδαλο Πάτση, όπως το αποκαλούν, κατηγορούν την κυβέρνηση για ‘καθεστωτική και παρασιτική άσκηση της εξουσίας’ και για ‘επιτελικό κράτος’ υποτίθεται, που όμως στην πράξη αντιμετωπίζει το κράτος ως λάφυρο και προσφέρει δουλειές σε φίλους και κολλητούς. 

Την ίδια ώρα, στρέφουν τα βέλη τους και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας με νόημα ότι ήταν η δική του διακυβέρνηση που με το τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο και τις πολιτικές της επιλογές, επέτρεψε τη ‘ληστρική επιδρομή’ εις βάρος των δανειοληπτών. 

Αρνούνται, ωστόσο, όπως λένε, να μπουν στην ‘τοξική’ αντιπαράθεση που έχουν επιλέξει για τον εαυτό τους τα δύο μεγάλα κόμματα, και επιμένουν στην ανάγκη αντιπαράθεσης σε πολιτική βάση και με συγκεκριμένες προτάσεις.

Ειδικά για το Ιδιωτικό Χρέος και τα "Κόκκινα" Δάνεια, στο ΠΑΣΟΚ πήραν από νωρίς θέση, πλην όμως συνεχώς αυτή επικαιροποιείται και σύντομα θα κατατεθεί νέα πρόταση νόμου στη Βουλή. 

Την τελευταία, δουλεύει ήδη -και σε μεγάλο βαθμό έχει ετοιμάσει- ο επικεφαλής της Κ.Ο. Μιχάλης Κατρίνης. 

Με το ιδιωτικό χρέος να αποτελεί ‘βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας’ αφού υπερβαίνει τα 270 δις ευρώ και διαρκώς αυξάνεται, και τις μέχρι σήμερα επιλογές της κυβέρνησης στην προσπάθεια διαχείρισής του να έχουν αποτύχει, όπως λέει, το ΠΑΣΟΚ προτείνει :

- Την επαναφορά του νόμου 3869/2010 (σ.σ. νόμου Κατσέλη) για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με νέα επικαιροποιημένα κριτήρια ώστε να καλύπτονται οι πραγματικά αδύναμοι δανειολήπτες. Στο ΠΑΣΟΚ θυμίζουν με νόημα ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας του νόμου Κατσέλη δινόταν μόνο μετά από απόφαση δικαστηρίου και όχι με απλή αίτηση, όπως έγινε με τον Ν.4161/2013 του Κώστα Χατζηδάκη. Παρά τη ρητορική της ΝΔ, οι έρευνες δείχνουν ότι μόλις το 20% όσων υπήχθησαν σε αυτόν, μπορούν να θεωρηθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές

- Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς και διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες της καθημερινότητας.

- Δυνατότητα αγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη πριν πουληθεί σε fund, σε τιμή μάλιστα μεγαλύτερη από αυτή που πωλείται στο fund (έχει κατατεθεί σχετική τροπολογία από το 2019). Στο ΠΑΣΟΚ συζητούν να μπει ανώτατο όριο στο ποσό που ζητείται από το fund (έως δύο-τρεις φορές μεγαλύτερο της αξίας απόκτησης), αφού σε αυτή τη συγκυρία η διαχείριση δανείων, ειδικά με υποθήκη πρώτη κατοικία, δεν προσφέρεται για κερδοσκοπία. Και αυτό διότι ένα δάνειο πολλές φορές πωλείται στο 15-20% της αξίας του σε fund, όταν από τον δανειολήπτη ζητείται έως και το 100%.

- Ένα ποσοστό 30-50% της αγροτικής γης να μην κατάσχεται για τους κατά κύριο επάγγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφους, ως μοναδικό μέσο επιβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

- Δίκαιη και βιώσιμη πρόταση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, βάσει της οποίας το επιπλέον κόστος από την αλλαγή ισοτιμίας πληρώνεται κατά τα 2/3 από τις τράπεζες και κατά το 1/3 από τον δανειολήπτη

- Σύσταση τραπεζικού μεσολαβητή μεταξύ δανειολήπτη – πιστωτικού ιδρύματος και εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών και στους servicers, ώστε να αξιολογούνται οι προτεινόμενες ρυθμίσεις ως προς τη βιωσιμότητά τους. Παράλληλα, προτείνεται η εξάντληση του αριθμού των προτεινόμενων δόσεων, ώστε να μπορούν να ικανοποιηθούν από τους δανειολήπτες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία

- 120 δόσεις για τα χρέη σε Εφορία – ΕΦΚΑ, με κίνητρο για όσους τηρούν τη ρύθμιση, την απαλλαγή μέρους του χρέους. Πρόκειται για κάτι που ζητά όλη η Αγορά, ενώ στο ΠΑΣΟΚ σημειώνουν με νόημα ότι κούρεμα χρέους προβλέπεται ήδη και στον πτωχευτικό κώδικα που ψήφισε η Ν.Δ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Σωκράτης και η νέα ηγεσία

Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος,είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος στη σημερινή εποχή των τεράστιων αλλαγών,που υπαγορεύουν και νέες ηθικές προσεγγίσεις.

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

Φόρτωση άρθρων...