Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έφτασε ο Ανδρουλάκης

Αποφασισμένος να βγει ξανά μπροστά και να οδηγήσει τις εξελίξεις στο "σίριαλ" των υποκλοπών εμφανίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, που κατέθεσε χθες αίτημα αντισυνταγματικότητας της διάταξης που κλείνει την πόρτα στην ενημέρωση των θυμάτων παρακολούθησης. Έχει εξάλλου, κάθε δικαίωμα να το κάνει, ως άμεσα θιγόμενος, κυρίως όμως επιθυμεί να ταυτίσει εκ νέου το κόμμα του με τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των Θεσμών και αυτής καθεαυτής της Δημοκρατίας στην χώρα.

Για του λόγου το αληθές, αφού πρώτα κατέθεσε μηνυτήριες αναφορές τόσο για την υπόθεση της επιχείρησης παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου από το κακόβουλο λογισμικό Predator, όσο και για την παρακολούθησή του από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), και αφού προανήγγειλε νέα προσφυγή του, αυτή την φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής προσέφυγε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματική η διάταξη, που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει όσους έχουν παρακολουθηθεί από την ΕΥΠ.

Αξίζει να υπενθυμίσει κανείς ότι προ μηνών ακόμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είχε προσφύγει, ως όφειλε, με την ιδιότητα του θύματος συνακροάσεων στην ΑΔΑΕ, ζητώντας τον φάκελό του, προκειμένου να ενημερωθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο για την υπόθεσή του. Τότε, έλαβε την απάντηση ότι αυτό δεν θα  μπορούσε να γίνει, σύμφωνα με συγκεκριμένη διάταξη της κυβέρνησης που το απαγορεύει.

Ακολούθησε σειρά απαντήσεων εκ μέρους στελεχών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στο πάγιο ερώτημα "γιατί δεν προσέρχεται να ενημερωθεί ο κ.Ανδρουλάκης", στις οποίες μονότονα εξηγούσαν ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο και μάλιστα με συγκεκριμένη διάταξη που έχει θεσπίσει η παρούσα κυβέρνηση. Εξ ου και χθες, με το αίτημά του να κηρυχθεί αντισυνταγματική η εν λόγω διάταξη, δεν βοηθά μόνο εαυτόν, αλλά και κάθε άνθρωπο που έχει πέσει θύμα παρακολούθησης από την ΕΥΠ, κυρίως όμως εξηγεί με τον πλέον γλαφυρό τρόπο γιατί δεν έχει ενημερωθεί ακόμα και πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο με νόμιμο τρόπο, τουλάχιστον στον βαθμό που δεν είχε καταστραφεί ο φάκελός του.

Ειδικότερα, με την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής προσέβαλε την απόρριψη του αιτήματός του από την ΑΔΑΕ να ενημερωθεί σε σχέση με την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ. Παράλληλα, ζήτησε η διάταξη του Ν. 4790/2021 με την οποία απαγορεύεται η γνωστοποίηση της παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφαλείας να αναγνωριστεί ότι έρχεται σε αντίθεση τόσο με το Σύνταγμα της Ελλάδας, όσο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τελικά με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά, μάλιστα, ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι η εν λόγω διάταξη θα έπρεπε να είχε καταργηθεί από τις αρχές Αυγούστου ακόμα, οπότε και έγινε γνωστή η υπόθεση της παρακολούθησής του. Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, η κυβέρνηση είχε τουλάχιστον δύο ευκαιρίες να το κάνει, αφενός στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ που εξέδωσε, αφετέρου κάνοντας αποδεκτή σχετική τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στις 29 Σεπτεμβρίου του 2022, κάτι που δεν έπραξε σε καμία από τις δύο περιπτώσεις, με αποτέλεσμα σήμερα και αυτή η πτυχή της υπόθεσης να οδεύει στα χέρια της Δικαιοσύνης ώστε να κρίνει εκείνη το κύρος της συγκεκριμένης κυβερνητικής διάταξης.

«Το απόρρητο εργαλειοποιήθηκε από την κυβέρνηση με στόχο την συγκάλυψη και δημιούργησε νησίδες ανομίας στη λειτουργία του Κράτους», είπε, «κάτι που δε νοείται σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή Δημοκρατία». Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εξάλλου επί μήνες επιμένουν ότι δεν μπορεί να επικαλείται αλά καρτ το απόρρητο και στην ουσία να αξιοποιείται μόνο στην υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ πάγιο αίτημά τους από την πρώτη κιόλας στιγμή ήταν η άρση του απορρήτου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που είναι και ο μοναδικός αρμόδιος να το κάνει, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει πράξη το ‘όλα στο φως’ που και ο ίδιος διετείνετο ότι επιθυμούσε. Κάτι για το οποίο πάντως, ουδέποτε έπεισε την Χαριλάου Τρικούπη, που επιμένει να τον κατηγορεί μεταξύ άλλων και για επιχείρηση συσκότισης της όλης υπόθεσης. Μία συσκότιση που εκτιμούν ως πιθανόν να του γυρίσει μπούμερανγκ ενόψει εκλογών…

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...