Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Στρατηγική «εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης» και «θετικής ατζέντας»

Απόψεις Γιώργος Μελιγγώνης
Tags: ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί οι υποκλοπές, η παρακολούθηση Φλώρου και η γνωμοδότηση Ντογιάκου να μην αφήνουν, πρόσκαιρα, τον ΣΥΡΙΖΑ «ν’ αγιάσει», ωστόσο σε στρατηγικό επίπεδο και ενόψει των επόμενων εκλογών, η στόχευση της Κουμουνδούρου υπερβαίνει το «σκληρό ροκ». 

Κι αυτό διότι όπως είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τον Ιούλιο του 2019 τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το να «προειδοποείς» για τις «νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες» του αντιπάλου ή να επιχειρείς να τον αποδομήσεις, το πολύ-πολύ να τού «κουρέψεις» καμία μονάδα στα ποσοστά του. Όμως, δεν μπορείς να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των πολιτών, που ψηφίζουν κυβέρνηση και όχι... αντιπολίτευση.

Επιχείρηση «Θετική Ατζέντα» 

Για τον λόγο αυτό, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει το βάρος του στην λεγόμενη «θετική ατζέντα» και στο προγραμματικό σκέλος των προτάσεων του κυβερνώντος κόμματος.  Με άλλα λόγια, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει, εφεξής, να προσελκύσει την «θετική ψήφο» των πολιτών οικοδομώντας το προφίλ μίας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης. «Καλό και άγιο να βρίσκουμε τους Πάτσηδες της ΝΔ, αλλά το θέμα είναι να ψηφίσουν εμάς γι’ αυτά που λέμε ότι θα κάνουμε, όχι απλώς να καταψηφίσουν την ΝΔ», εξηγεί ανώτατος παράγοντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ίδια πηγή, άλλωστε, επικαλείται και την καμπάνια με τα, καλογυρισμένα και υψηλής αισθητικής, βίντεο «Χάου Του», ώστε να καταστήσει σαφές πως πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να περιγράψει στους πολίτες –τόσο γενικώς, όσο με όρους ειδικών εκλογικών κοινών- τί θα κάνει αν βρεθεί ξανά στο τιμόνι της χώρας. 
Αυτό, άλλωστε, κωδικοποίησε ήδη από την περασμένη εβδομάδα και η Έφη Αχτσιόγλου: η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, σε πολλαπλές δημόσιες εμφανίσεις της, δεν περιορίστηκε στο να αποδομήσει την κυβερνητική πολιτική με αφορμή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, αλλά ανέφερε πολλές φορές με νόημα ότι «το θέμα είναι να μετατρέψουμε το κύμα οργής της κοινωνίας σε θετικό κύμα για τον ΣΥΡΙΖΑ». 

«Βροχή» προτάσεων

Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ήδη σε πολλαπλά επίπεδα να περιγράψει πώς θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα, αν κυβερνούσε: εξ ού και προβάλλει τις δικές του προτάσεις, ενώ ενίοτε επικαλείται και τα κυβερνητικά του πεπραγμένα –ποιος ενίσχυσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και έκλεισε τις «κερκόπορτες» των Μνημονίων στα εργασιακά, ποιος ξεκίνησε τις μειώσεις φόρων, ποιος νομοθέτησε την 13η σύνταξη, ποιος έκανε την αρχή για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Και, φυσικά, για τους σημερινούς 25άρηδες και 28άρηδες, ποιος κατήργησε τον «υποκατώτατο μισθό», που στοίχειωσε μία ολόκληρη γενιά...

Με άλλα λόγια, η επεξεργασία του προεκλογικού προγράμματος του κυβερνώντος κόμματος έχει πάρει «φωτιά» και ο υπεύθυνος για την κατάρτισή του, Δημήτρης Τζανακόπουλος, βρίσκεται διαρκώς σε συσκέψεις και σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τους τομεάρχες του κόμματος, όσο όμως και με μέλη της λεγόμενης «επιτροπής Σοφών» -τους τεχνοκράτες που συντρέχουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κατάρτιση νέων προγραμματικών θέσεων. 

Δεν είναι τυχαίο, μ’ άλλα λόγια, ότι έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ένα σποτ για την στεγαστική πολιτική και την στεγαστική κρίση που πλήττει τα νέα ζευγάρια (και τους νέους εν γένει) αλλά και ένα σποτ για τον κατώτατο  μισθό και τις κακοπληρωμένες δουλειές που επικρατούν στην αγορά. 

Η λογική, λοιπόν, είναι «προτάσεις παντού», ακόμη και στα θέματα που «προσφέρονται» για σκληρή πολιτική αντιπαράθεση. Ενδεικτικά, ο τομεάρχης Υγέιας, Ανδρέας Ξανθός δεν περιορίζεται μόνο στις βολές κατά της κυβέρνησης για τις ελλείψεις φαρμάκων, αλλά επιμένει να τονίζει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να λυθεί το ζήτημα. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν περιορίζεται να επισκέπτεται νοσοκομεία αναδεικνύοντας τις ανυπόφορες πιέσεις που υφίσταται το ΕΣΥ, αλλά υπερπροβάλλει διαρκώς τις προτάσεις του κόμματός του για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. 

Επίσης, η Έφη Αχτσιόγλου δεν περιορίζεται στην σκληρή κριτική για την οικονομική πολιτική, αλλά επαναλαμβάνει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των έμμεσων φόρων. Ο Αλέξης Χαρίτσης δεν στηλιτεύει απλώς την επικρατούσα ακρίβεια, αλλά επίσης επαναλαμβάνει τις προτάσεις του κόμματός του για την ανάσχεσή της και την πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ -880 για φέτος, με δεδομένη την «τιμαριθμική προσαρμογή» του 10% που έχει ήδη επισυμβεί. Αντιστοίχως, ο Σωκράτης Φάμελλος δεν περιορίζεται απλώς στο να αναδεικνύει τον... συνεχόμενο πρωταθλητισμό της Ελλάδας στην χονδρεμπορική τιμή στο φυσικό αέριο, αλλά ξεδιπλώνει και όλο το πλέγμα των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την καταπολέμηση της «ενεργειακής ακρίβειας». 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...