Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ακτινογραφώντας τας ειδούς των σφυγμομετρήσεων...

Επισήμως, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήματα για τις τάσεις των δημοσκοπήσεων, επικαλούνται την παραδοσιακή υποτίμηση του κόμματός τους στις μετρήσεις, αλλά και όλες τις φορές που εντός, αλλά και εκτός συνόρων, οι σφυγμομετρήσεις έχουν πέσει έξω. Όταν, όμως, τα φώτα σβήνουν και οι κάμερες στρέφουν αλλού τους φακούς τους, ο προβληματισμός περισσεύει. 

Ασφαλώς, στην Κουμουνδούρου δεν πιστεύουν ότι είναι πρώτοι ούτε πως αν γίνονταν αύριο οι εκλογές, θα έκοβαν πρώτοι το νήμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει ότι η ΝΔ είναι 8 μονάδες μπροστά και πως τα πράγματα στη χώρα είναι σαν να... έγιναν μόλις χθες οι εκλογές του Ιουλίου του 2019. 

Μηνύματα

Όπως και να έχει, στην αξιωματική αντιπολίτευση ακτινογραφούν όλες τις μετρήσεις, συνομιλούν με δημοσκόπους και καταγράφουν όλα τα ποιοτικά ευρήματα των σφυγμομετρήσεων, όπως και τις βασικές τάσεις που αυτές καταδεικνύουν.

Ταυτοχρόνως, όμως, με δεδομένο ότι εδώ και καιρό όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τελούν σε προεκλογική δραστηριότητα και κάνουν περιοδείες, το κλίμα που αυτά εισπράττουν πόρρω απέχει από την εικόνα άνετης πολιτικής κυριαρχίας που φιλοτεχνούν οι μετρήσεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Κάνεις μία περιοδεία στον κόσμο, μετά διαβάζεις τις δημοσκοπήσεις και αναρωτιέσαι αν και τα δύο αφορούν στην ίδια χώρα και την ίδια κοινωνία», σημειώνουν, εμφανώς προβληματισμένα, στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που, ομοθυμαδόν διαμηνύουν ότι στις δικές τους επαφές ο κόσμος «στενάζει», έχει απαυδήσει και βλέπει το μέλλον του να προδιαγράφεται μαύρο και ζοφερό. Μάλιστα, οι ίδιοι παράγοντες διευκρινίζουν ότι αναφέρονται στις «αυθόρμητες επαφές» με τους πολίτες και όχι μόνο στις συνομιλίες με τους «πεισμένους» που ανήκουν πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ωστόσο, παρά την διάχυτη αμφιβολία που επικρατεί στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το αν οι δημοσκόποι καταφέρνουν –ή θέλουν- να ιχνογραφήσουν σωστά την κοινωνία και τα υπόγεια ρέυματά της, η πραγματικότητα είναι ότι στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου η συζήτηση για τα μηνύματα των μετρήσεων έχει ξεκινήσει. Το θέμα, άλλωστε, δεν είναι εσωκομματικό. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για τους προβληματισμούς που εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα ο Νίκος Φίλης.

Τούτοι οι προβληματισμοί βρήκαν ευήκοα ώτα σε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ –και, μάλιστα, «διατασικά»- ενώ και η ηγεσία του κόμματος ακτινογραφεί διαρκώς τις δημοσκοπήσεις και ψάχνει τα υπόγεια μηνύματά τους. Κατά πόσον, δηλαδή, φθείρεται η κυβέρνηση, αλλά και κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ «πείθει» ως εναλλακτική λύση ή αν «περπατάει» ο τρόπος που ασκεί αντιπολίτευση. Η «στροφή», ενδεικτικά, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην «κοινωνική ατζέντα» και δη στα ζητήματα ακρίβειας, αισχροκέρδειας και καθημερινότητας, αποτελεί μία συνειδητή πολιτική επιλογή που, μεταξύ άλλων, υπαγορεύεται και από τας ειδούς των δημοσκοπήσεων που έλαβαν χώρα από τη ΔΕΘ έως και σήμερα. 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στον δρόμο για τις Ευρωεκλογές - Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα

«Πέντε πάνω, πέντε κάτω» η Κυβέρνηση «θα τα βρει» έως την 9η Ιουνίου, οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα που τέθηκαν με προεξάρχον την «σταθερότητα» στην οποία ομνύ...

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

Φόρτωση άρθρων...