Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Άλλο το ΜέΡΑ25, άλλο οι βουλευτές του

Η προσχώρηση δύο βουλευτών που είχαν εκλεγεί με τη «σημαία» του ΜέΡΑ25 στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε δύο 24ωρα δεν δείχνει μόνο το σκηνικό προεκλογικής πανστρατιάς που θέλει να στήσει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και κάτι ακόμη: πώς αντιλαμβάνεται το μέλλον του κόμματος του Γιάννη Βαρουφάκη την επόμενη μέρα των εκλογών.

Προχθές, η Αγγελική Αδαμοπούλου πέρασε το κατώφλι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και αφού συναντήθηκε μαζί του, συμφώνησαν να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χθες, ήταν η σειρά της έτερης αποχωρησάσης βουλευτού από το ΜέΡΑ25, της Φωτεινής Μπακαδήμα. Η κ. Μπακαδήμα ανέβηκε στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου και έπειτα από μία εγκάρδια συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακοινώθηκε επίσης η ένταξή της στον ΣΥΡΙΖΑ και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

«Δεν περισσεύει κανείς»

Οι προσχωρήσεις των δύο βουλευτών στον ΣΥΡΙΖΑ και η ένταξή τους στα ψηφοδέλτια στις επόμενες εθνικές εκλογές αποτελούν άλλο ένα μήνυμα ότι η Κουμουνδούρου είναι έτοιμη για όλα –και σίγουρα για πρόωρες κάλπες, ακόμη και στα τέλη του Ιανουαρίου.

Αυτό δεν προκύπτει μόνο από τις διαρροές ότι ενδέχεται να συνεδριάσει ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, μεσούντος του διαστήματος της χριστουγεννιάτικης ανάπαυλας, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για να εγκρίνει τον βασικό κορμό των ψηφοδελτίων του κόμματος, αλλά και από τον χρονισμό των προσχωρήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ των Μπακαδήμα-Αδαμοπούλου. 

Με άλλα λόγια, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεδιπλώνει ήδη τον προεκλογικό του σχεδιασμό, εκπέμποντας ένα μήνυμα ότι «δεν περισσεύει κανείς» και στήνοντας συνθήκες «πανστρατιάς» με βασικό στρατηγικό στόχο την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες κάλπες.

Αυτό, άλλωστε, διεμήνυσε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χθες, στο μήνυμά του μετά την συνάντηση που είχε με την κ. Μπακαδήμα: «Στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να ξεκλειδώσει την πολιτική αλλαγή που τόσο ανάγκη έχει η κοινωνία, η οικονομία, η Δημοκρατία. Σε αυτόν τον αγώνα ενώνει τις δυνάμεις της και η Φωτεινή Μπακαδήμα. Καλωσόρισες, Φωτεινή, στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ!», έγραψε σε ανάρτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθιστώντας σαφές ότι απώτατος στόχος του είναι η πρωτιά.

«Χλιαρή» στάση

Πάντως, το γεγονός ότι από διάφορες «λαμπερές» υποψηφιότητες που βρίσκονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στον «προθάλαμο» της Κουμουνδούρου, ο τέως πρωθυπουργός επέλεξε να ξεκινήσει τον «εμπλουτισμό» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των ψηφοδελτίων του με τις δύο βουλεύτριες που είχαν εκλεγεί με το ΜέΡΑ25 και είχαν αποχωρήσει με επεισοδιακό τρόπο απ’ αυτό, δείχνει και κάτι ακόμη: ότι, δηλαδή, όσο κι αν το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η «προοδευτική διακυβέρνηση» και το άνοιγμα σε όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, το σενάριο συνεργασίας με το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη και τον ίδιο τον πρώην υπουργό Οικονομικών δεν το θέλουν πολύ και πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όχι μόνο επειδή τα «τραύματα» στις διασπάσεις είναι βαθύτερα, όπως ακριβώς οι εμφύλιοι πόλεμοι είναι οι σκληρότεροι, αλλά και για έναν στρατηγικό λόγο: ο Αλέξης Τσίπρας, μ’ άλλα λόγια, γνωρίζει πολύ καλά ότι όποτε τίθενται στην ίδια πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ και το Μέρα25 ή τα επώνυμα «Τσίπρας» και «Βαρουφάκης», αυτομάτως ο συνειρμός πολλών ψηφοφόρων οδηγείται στο ταραγμένο πρώτο εξάμηνο του 2015, στις κλειστές τράπεζες, στον τρόπο που η χώρα κινούνταν στην κόψη του ξυραφιού και της χρεοκοπίας. 

Όμως, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να πείσει ότι «η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς» και να γυρίσει σελίδα σε σχέση με το κυβερνητικό παρελθόν του –τουλάχιστον αυτό του πρώτου εξαμήνου- κάθε υπόνοια ότι η προοδευτική κυβέρνηση περνά από τη βούληση και τους «όρους» του Γιάννη Βαρουφάκη προφανώς και λειτουργεί αποσυσπειρωτικά για τους κεντρώους ψηφοφόρους, τους οποίους τόσο πολύ θέλει να προσελκύσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Αν σ’ όλα αυτά προστεθεί και ο φόβος της Κουμουνδούρου ότι αν δεν «βγαίνουν τα νούμερα» για συγκρότηση κυβέρνησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (αν υποτεθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα), τότε τυχόν συμμετοχή Βαρουφάκη θα αποτελέσει το καλύτερο πρόσχημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη ώστε να τινάξει τη συζήτηση στον αέρα, αντιλαμβάνεται ότι με όρους στρατηγικής, ο Αλέξης Τσίπρας έχει όλους τους λόγους του κόσμου να μην «καίγεται» να μπει στη Βουλή το Μέρα25. 

Εξ ού και πριν λίγο καιρό, όταν είχε ερωτηθεί σχετικώς, είχε προτρέψει τον δημοσιογράφο «να περιμένει να δούμε αν θα μπει το ΜέΡΑ25 στη Βουλή»...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Φόρτωση άρθρων...