Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Η παράσταση που είδε στο «Παλλάς» λέγεται «τέλος των ψευδαισθήσεων»

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ευλόγως, επιχειρεί να ρίξει «φως» στις ηχηρές πολιτικές διαφοροποιήσεις του Αντώνη Σαμαρά, όπως αυτές εκφράστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο πρώην πρωθυπουργός για τα εγκαίνια του φερώνυμου ιδρύματός του. 

Όμως, το συμπέρασμα που έβγαλαν στην Κουμουνδούρου κοιτώντας την πρώτη σειρά της πλατείας του εμβληματικού Παλλάς» της Βουκουρεστίου είναι εντελώς διαφορετικό. 

Ο Αλέξης Τσίπρας δε θα μπορούσε να μην επικαλεστεί κατά την ομιλία του στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών όσα είχε πει μία ημέρα νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ενάμιση μήνα πριν ο Κώστας Καραμανλής, στα Ανώγεια. Εξάλλου, αμφότεροι οι δύο εν ζωή πρώην πρωθυπουργοί που κυβέρνησαν με τη ΝΔ διαφωνούν πλήρως, ευθέως και κατηγορηματικά με την «γραμμή» Μητσοτάκη υπέρ του απορρήτου σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση. Της παρέμβασης Σαμαρά, εξάλλου, είχαν προηγηθεί οι ηχηρές διαφοροποιήσεις Τζαβάρα και Κεφαλογιάννη, τα «καρφιά» του Νικήτα Κακλαμάνη, αλλά και ένα γενικότερο «μούδιασμα» που έχουν προκαλέσει στους κόλπους της συμπολίτευσης και του υπουργικού συμβουλίου οι απανωτές αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις. 

«Κούφια» σενάρια

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, καίτοι η τακτική ανάδειξης των «ρηγμάτων» στο εσωτερικό του αντιπάλου είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η πολιτική αντιπαράθεση, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ποντάρουν πλέον τα ρέστα τους στη διακινδύνευση της σταθερότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη από... εσωτερικές αιτίες. Με άλλα λόγια, όλα όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα έχουν εμπεδώσει την αίσθηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν είναι τόσο απλό πράγμα να πέσει «από μέσα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης –ειδικά όταν μιλάμε για την ελληνική Δεξιά που έχει διαχρονικά αποδείξει ότι... ξέρει να διαχειρίζεται την εξουσία και να μην την αφήνει εύκολα από τα χέρια της (τη εξαιρέσει του Αντώνη Σαμαρά το ’93, ασφαλώς...). 

Κοντολογίς, οι τελευταίοι δύο μήνες, αλλά με αποκορύφωμα την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, την συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο «Παλλάς» σηματοδοτούν για τον ΣΥΡΙΖΑ το τέλος των ψευδαισθήσεων για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. 

Αναλυτικά, στην Κουμουνδούρου διαπίστωσαν ότι ο, κατά τα λοιπά επιμένων στις απόψεις του, Κώστας Τζαβάρας διευκόλυνε την ΝΔ αιτούμενος την αντικατάστασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας παρότι διάφοροι είκαζαν ότι η απόφασή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής θα λειτουργούσε «απελευθερωτικά» ως προς την κοινοβουλευτική του δράση. 

Επίσης, στην αξιωματική αντιπολίτευση είδαν ότι η Όλγα Κεφαλογιάννη, παρά την χαρακτηριστική τόλμη που έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα, δεν δημιούργησε περαιτέρω πρόβλημα στη συνεδρίαση της Θεσμών και Διαφάνειας, παρά προτίμησε να μη μιλήσει. 

Ταυτοχρόνως, στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορούσε να... μιλήσει από τα πολλά χειροκροτήματα. 

Τέλος, παρότι ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται εν πολλοίς απρόβλεπτος, το μήνυμα που έστειλε μέσω του «Παλλάς» ήταν πως, όσο κι αν διαφωνεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν αμφισβητεί ούτε την ενότητα της Ν.Δ., ούτε όμως την ανάγκη να δώσει την εκλογική μάχη ενωμένη η κυβερνώσα παράταξη. 

Και κάπως έτσι, η αξιωματική αντιπολίτευση τίθεται πλέον σε διάταξη μάχης και ετοιμάζεται για έναν σκληρό εκλογικό μαραθώνιο, γνωρίζοντας ότι θα βρει απέναντί της έναν αντίπαλο ενωμένο και διψασμένο να κρατηθεί στην εξουσία. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Φόρτωση άρθρων...