Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Η «πρώτη κάλπη» σφραγίζει τις εξελίξεις

Παρότι στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι... όσο έξω κι αν πέφτουν οι δημοσκοπήσεις, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγει Kυβέρνηση από την πρώτη κάλπη, αντιμετωπίζουν τις αμέσως επόμενες εκλογές ως την «βασιλική οδό» για την ολική επαναφορά του κόμματος στην εξουσία. 

Κι αυτό διότι, όπως τουλάχιστον εκτιμούν στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, είναι η πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής, που μπορεί να «σώσει την παρτίδα» για τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρθει δεύτερο. 

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, όλοι βέβαιοι ότι οι δημοσκοπήσεις λαθεύουν και το κόμμα τους θα κόψει πρώτο το νήμα των επόμενων εκλογών. Όμως, είναι όλοι βέβαιοι ότι η κάλπη της απλής αναλογικής μπορεί να «σφραγίσει» το αποτέλεσμα και των μεθεπόμενων εκλογών, ακόμη και ανατρέποντας τους συσχετισμούς της πρώτης κάλπης. 

Οι εντυπώσεις

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι ο πρωθυπουργός και τα κεντρικά «γαλάζια» στελέχη έχουν σταματήσει να μιλούν για δεύτερες κάλπες, αποφεύγουν να προεξοφλήσουν την διεξαγωγή και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης και προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να αποκρούσουν την πιθανότητα «χαλαρής ψήφου» στην πρώτη Κυριακή. 

Μόλις πρόσφατα, άλλωστε, ο Πρωθυπουργός εξήρε τη σημασία της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης «ξορκίζοντας» το ενδεχόμενο «χαλαρής ψήφου», καθώς στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι αν οι πολίτες εκλάβουν την επόμενη εκλογική αναμέτρηση σαν... «πρόβα τζενεράλε» για την μεθεπόμενη, τότε θα αισθανθούν «ελεύθεροι» είτε να μην ψηφίσουν, είτε να «πειραματιστούν», είτε να «στείλουν μήνυμα», όπως κάνει η κοινωνία σε κάθε «χαλαρή» εκλογική αναμέτρηση –αυτοδιοικητικές εκλογές ή Ευρωεκλογές. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, προσπαθούν, αυτονοήτως, να μετατρέψουν αυτό το σενάριο σε «όπλο» δικό τους, καθώς είναι αυτονόητο ότι αν οι εκλογές διεξαχθούν σε συνθήκες «χαλαρής ψήφου», ο μεγάλος χαμένος θα είναι η κυβέρνηση. 

Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν ευθύς εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι η μόνη προϋπόθεση για να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή είναι η πρωτιά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης –να συγκροτηθεί, δηλαδή, «κυβέρνηση νικητών» και όχι «κυβέρνηση ηττημένων», όπως λέει διαρκώς ο πρώην πρωθυπουργός. 

Άλλωστε, στην πρώτη κάλπη, όπως τουλάχιστον αναγιγνώσκουν τα δεδομένα, στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αποτυπωθούν τέτοιες πολιτικές εξελίξεις που να οδηγήσουν και σε ανατροπές: «δηλαδή, αν χάσουμε με δύο μονάδες διαφορά και ταυτοχρόνως ο Μητσοτάκης πάρει 33, θα είναι όλα ίδια για τις δεύτερες εκλογές;», διερωτάται κορυφαίος παράγοντας της Κουμουνδούρου, δείχνοντας τον στόχο του κόμματός του: ένα τέτοιο αποτέλεσμα, όπως  το παραπάνω, θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ καταρχάς να αμφισβητήσει την κυριαρχία Μητσοτάκη (κυριαρχία με δυο μονάδες διαφορά από τον δεύτερο δεν υπάρχει...) και, κατά δεύτερον, να δείξει ότι είναι το ίδιο –αν όχι και περισσότερο- δύσκολο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να  συγκροτήσει κυβέρνηση, αντί για τον Αλέξη Τσίπρα. 

«Αν ο Μητσοτάκης κερδίσει με 30 ή 31%, δύσκολα μπορεί να πείσει ότι σέρνει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές για... αυτοδυναμία», είναι η κυρίαρχη εκτίμηση μεταξύ των στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βέβαια, αυτό έχει και έναν αντίλογο: ότι και αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει με 5 ή 6 μονάδες διαφορά, εξίσου δύσκολα μπορεί να πείσει ότι στις δεύτερες εκλογές θα κάνει την ανατροπή. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Φόρτωση άρθρων...