Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

ΣΥΡΙΖΑ και Αυτοδιοίκηση: Πριν πεινάσει, μαγειρεύει

Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι ένα εμπεδωμένο κόμμα εξουσίας, αριθμώντας μία ολόκληρη δεκαετία που εναλλάσσεται με τη ΝΔ στην πρώτη θέση του πολιτικού σκηνικού, σε ό,τι αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας πατά «γκάζι» από τώρα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου του... 2023.

Μπορεί, μ’ άλλα λόγια, να μας χωρίζει ένας χρόνος και ένας μήνας από τότε που θα στηθούν οι κάλπες για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, ωστόσο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πλέον όχι μόνο θέμα γοήτρου, αλλά και στρατηγική στόχευση να καταφέρει το νυν κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει «βάψει» τον εκλογικό χάρτη «ροζ», στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε ό,τι αφορά στις περιφέρειες της χώρας, όσο όμως και στους δήμους και δη στις πρωτεύουσες νομών, αλλά και σε εμβληματικούς δήμους της Αθήνας, πέραν του δήμου Αθηναίων, προφανώς.

«Κλειδί» η... «ευρυχωρία»

Κάθε φορά που στον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει συζήτηση για τα σχήματα και τους συνδυασμούς που καλούνται να διεκδικήσουν δήμους και περιφέρειες, αναδεικνύεται μία πλούσια συζήτηση με πολλές διαφωνίες, αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, αναφορικά με το πόσοι «χωράνε» στα σχήματα αυτά. Για το πόσο «ανοιχτά», μ’ άλλα λόγια, πρέπει να είναι τα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου, με στόχο να έχουν απήχηση στις τοπικές κοινωνίες όχι ως αμιγώς κομματικές υποψηφιότητες, αλλά ως προσπάθειες που μπορεί όντως να γυρίσουν σελίδα στην δημοτική και περιφερειακή ζωή.

Η συζήτηση για το ποιος-οι φταίνε στην Κουμουνδούρου για το γεγονός ότι από το 2014 ως σήμερα, το αποτύπωμα του ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους και περιφέρειες είναι ελάχιστο, έχει τελειώσει και δεν έχει νόημα για περιττή εσωστρέφεια. Όμως, αν υπάρχει ένα συμπέρασμα που να έχει βγει από την συζήτηση αυτή, είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ανοίξει ακόμη περισσότερο τους συνδυασμούς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο σε πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέτλτια, όσο όμως και στους ίδιους τους επικεφαλής τους.

Με άλλα λόγια, αυτή τη φορά «κλειδί» για την στρατηγική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι η «ευρυχωρία» των συνδυασμών –και αυτό αφορά όλα τα ψηφοδέλτια, από την... κορυφή ως τον τελευταίο υποψήφιο περιφερειακό ή δημοτικό σύμβουλο.

Ως... «Πρόσωπο των ειδικών αποστολών», λοιπόν, έχει τοποθετηθεί υπεύθυνος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Χρήστος Σπίρτζης –ένα στέλεχος που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και από θέση αρχής απορρίπτει τις κομματικές ή άλλες περιχαρακώσεις. Ο Σπίρτζης, όπως λένε συνομιλητές του, έχει θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους τόσο για τις περιφερειακές όσο και για τις δημοτικές εκλογές, καθώς οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις σωστές επιλογές προσώπων, θα μπορούσε να «χτυπήσει» τις 6 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Ταυτοχρόνως, στην Κουμουνδούρου αναζητούν εναγωνίως «υποψηφίους που να κερδίζουν» στις πρωτεύουσες των νομών και δη στην Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τις πρωτεύουσες των νομών του θεσσαλικού κάμπου κ.α.

Ειδική περίπτωση, αυτονοήτως, είναι η Αθήνα, όπου αρκετοί εκτιμούν ότι η κοινή δράση και η σύγκλιση δια της... σύμπτωσης απόψεων και θέσεων, που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα μεταξύ του Νάσου Ηλιόπουλου της «Ανοιχτής Πόλης» και του Παύλου Γερουλάνου του «Αθήνα είσαι εσύ», θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε κοινή «προοδευτική» υποψηφιότητα για τον πρώτο δήμο της χώρας –αν και προφανώς μία τέτοια επιλογή θα υπαγορεύεται από την πολιτική συγκυρία που θα επικρατεί τότε: το σενάριο αυτό, δηλαδή, θα είναι απείρως ευκολότερο αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει πρώτος στις εκλογές μερικούς μήνες νωρίτερα και συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ και απολύτως απίθανο αν το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, συγκυβερνά με τη ΝΔ.

Όπως και να έχει, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να τα... αλλάξουν όλα στη στρατηγική τους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση: ως εκ τούτων, η συζήτηση που θα διεξαχθεί σήμερα στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και το προσεχές σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή, θα είναι μόνο η πρώτη από μία σειρά πολλών συζητήσεων επί του θέματος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι «Σαλώμες» του ΣΥΡΙΖΑ, το μίσος για τον Μητσοτάκη και οι νεόγεροι του Τσίπρα

Ενεοί και μονίμως απορούντες οι εναπομείναντες νεόγεροι της παλιάς σχολής Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη παρακολουθούν την επέλαση κάθε είδους «Σαλώμης» στην Κουμουνδούρου και τη...

Φόρτωση άρθρων...