Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Και τώρα... πόλεμος

Είτε πρόκειται εν τέλει για συνέντευξη Τύπου είτε για κοινοβουλευτική παρέμβαση, όπως και να έχει ο Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει, την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, τον χορό μίας σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης (και) επί της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών, που θα μας φτάσει ως τις κάλπες.

Η αναθεώρηση της τακτικής «δεν μπαίνουμε στην ουσία της υπόθεσης» την περασμένη Παρασκευή, που σηματοδοτήθηκε με την παρουσία του Χρήστου Σπίρτζη στα τηλεοπτικά πλατό του ΣΚΑΪ δείχνει πως πλέον, η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε να ξεδιπλωθεί η συζήτηση σε όλα τα επίπεδα. Επί του ειδικού, επί του γενικού, επί του «τεχνικού» αλλά και, ασφαλώς, επί του πολιτικού.

Ισορροπίες και βήματα

Εξάλλου, το έδαφος είναι προετοιμασμένο: ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως τώρα συναντήσει δύο φορές τους σιδηροδρομικούς, μία κατά την αυτοψία του στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στου Ρέντη και μία προχθές, όταν τούς δέχθηκε στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου. 

Μέσω των καταγγελιών που όλοι οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές τού έχουν κοινολογήσει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη οικοδομήσει το αφήγημα περί «το χρονικό μίας προαναγγελθείσης τραγωδίας», αφού εξάλλου οι ελλείψεις και τα κενά ασφαλείας περιγράφονται -και αυτά είναι δημόσια- εδώ και σχεδόν δύο χρόνια στα εξώδικα που έστελναν οι μηχανοδηγοί και λοιποί σιδηροδρομικοί στον παραιτηθέντα υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

Τούτων δοθέντων, αλλά και μετά τις απαντήσεις -μετά εγγράφων και ντοκουμέντων- που έδωσε προχθές ο Χρήστος Σπίρτζης, έχει ήδη διαμορφωθεί το έδαφος για να εκκινήσει μία σκληρή αντιπαράθεση, με τον κεντρικό στόχο της Κουμουνδούρου να είναι διττός: από τη μία, το πένθος να δώσει τη θέση του στην οργή και η κυβέρνηση να έρθει με σκληρό τρόπο αντιμέτωπη με τις ευθύνες της. Από την άλλη, όλο αυτό να γίνει με τρόπο που να μην δείχνει

ούτε ασέβεια προς τους νεκρούς και τις οικογένειές τους, ούτε να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ λαβή για να κατηγορηθεί για προσπάθεια καπηλείας της τραγωδίας.

Το παίρνει πάνω του

«Εμείς περιμέναμε και συνεχίζουμε να περιμένουμε. Εδώ και δύο εβδομάδες, θέτουμε ερωτήματα και απλώς αποκρούουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να συμψηφίσει και να απεκδυθεί των δικών της ευθυνών. Δεν είμαστε τυμβωρύχοι, δεν τούς κάναμε ούτε θα τούς κάνουμε ό,τι έκαναν σε εμάς στο Μάτι», λένε και ξαναλένε παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαιώνοντας τους συνομιλητές τους ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω απ’ αυτό, όσο σκληρή κι αν καταστεί η πολιτική αντιπαράθεση. 

Όπως και να έχει, πλέον την σύγκρουση παίρνει πάνω του ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτή την εβδομάδα είτε παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου είτε με κάποια κοινοβουλευτική παρέμβαση είτε με τη συνέντευξη αύριο βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και τη Ράνια Τζίμα, θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για μία συζήτηση που εκτιμάται ότι θα εγκλωβίσει «στα σχοινιά» την κυβέρνηση στη χειρότερη πολιτική συγκυρία για εκείνη. Λίγο πριν, αναγκαστικά, ζητήσει να κριθεί από τους πολίτες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Πενήντα χρόνια μετά...

Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, αναπόφευκτα οδηγεί και στο τέλος της δημοκρατίας

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι τουρκικές εκλογές (31 Μαρτίου) αφορούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά λόγω σκληρής σύγκ...

Φόρτωση άρθρων...