Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογικές ασκήσεις «ομογενοποίησης» και ενιαίου λόγου

Στον ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε τα πήγαιναν καλά με τον ενιαίο δημόσιο λόγο –αν και στην Κουμουνδούρου έχουν καταγράψει τεράστιες προόδους από τότε που θύμιζαν «Βαβέλ» οι τάσεις και οι συνιστώσες. Ωστόσο, με τις Εκλογές να τελούν σε απόσταση αναπνοής (;), η πρόοδος που έχει ως τώρα καταγραφεί προφανώς δεν είναι αρκετή για να επιτευχθεί ο στόχος της πρωτιάς και της «προοδευτικής διακυβέρνησης». 

Δεν ήταν, άλλωστε, τυχαίο, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, το περασμένο σαββατοκύριακο, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που ενέκρινε τον βασικό κορμό των ψηφοδελτίων του κόμματος, επέμεινε πολλές φορές στην ανάγκη «ομογενοποίησης» του πολιτικού λόγου όλων των στελεχών, ώστε να «μην έχουν αφορμή εκείνοι που τήν ψάχνουν», όπως ελέχθη χαρακτηριστικά. Σε απλά ελληνικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να υπενθυμίσει στους συντρόφους του τους επικοινωνιακούς και πολιτικούς μηχανισμούς που καραδοκούν «απέναντι» προκειμένου να «κάνουν την τρίχα τριχιά» ή να εκμεταλλευθούν υπαρκτά λάθη, γκάφες αλλά και περιστατικά κακοφωνίας. 

Άστραψε και βρόντηξε

Η σπουδή που επιδεικνύει ο Αλέξης Τσίπρας στο να εκπέμπουν όλα τα στελέχη του κόμματος λόγο ενιαίο και ομοιογενή έχει το τελευταίο –μεγάλο- διάστημα φανεί ουκ ολίγες φορές: είτε πρόκειται για την διαγραφή-μήνυμα του Παναγιώτη Κουρουμπλή όταν κατηγόρησε ως «δολοφόνους» τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, είτε για τη δημόσια αποδοκιμασία μίας έκρηξης της στιγμής του Γιώργου Βαρεμένου σε ένα τηλεοπτικό πάνελ (κι αυτό παρά την άμεση αναδίπλωση και αυτοκριτική του ίδιου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ...) ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τα πράγματα έχουν... σοβαρέψει. 

Αυτό, άλλωστε, το κατάλαβε πολύ καλά και ο Παύλος Πολάκης, καθώς όταν είχε τη φαεινή ιδέα να «απειλήσει» δημόσια το κόμμα του ότι δεν κατεβαίνει τινάζοντας, επικοινωνιακά, στον αέρα την παρουσίαση των ψηφοδελτίων του κόμματος, η διαρροή που προήλθε από την Κουμουνδούρου ήταν κάτι του στιλ «ο δρόμος ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα» -εξ ού και η, έπειτα από μόλις ένα δίωρο, πιρουέτα του εν λόγω. 

Σενάρια, πρόγραμμα και σχεδιασμός

Βασικό μέλημα, λοιπόν, του Αλέξη Τσίπρα εφεξής είναι να τηρούν όλα τα στελέχη ορισμένα βασικά στοιχεία ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να οδεύσει ως ενιαίος «στρατός» με ενιαία εκφώνηση προς τις κάλπες: πρώτον, στην Κουμουνδούρου επιζητούν να βλέπουν το επόμενο διάστημα στα κανάλια και να ακούνε στα ραδιόφωνα βουλευτές και υποψηφίους «διαβασμένους» ως προς τις προγραμματικές προτάσεις του κόμματος –δεν γίνεται, δηλαδή, ορισμένοι να μην έχουν καν διαθέσιμα τα στοιχειώδη νούμερα της κοστολόγησης των εξαγγελιών για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ή για την αποκατάσταση της 13ης σύνταξης. 

Παραλλήλως, στον ΣΥΡΙΖΑ «ξορκίζουν» το να μπαίνουν τα στελέχη τους σε σεναριολογικές συζητήσεις μακράν της βασικής θέσης του Αλέξη Τσίπρα, ότι δηλαδή «η πρωτιά στις εκλογές της απλής αναλογικής θα ξεκλειδώσει τις εξελίξεις για προοδευτική κυβέρνηση». Και σε κανένα σενάριο είτε για αυτό που ο πρόεδρος του κόμματος αποτελεί «κυβέρνηση ηττημένων», είτε για δεύτερες εκλογές –καθώς αυτό αποτελεί μία έμμεση υπόνοια ότι δε θα κρατά το κλειδί των εξελίξεων ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Επίσης, στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν από τα στελέχη και τους υποψήφιους να επιμένουν μόνο στον «μονομέτωπο» κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη και να μην περιορίζουν το εύρος των επιλογών που θα μπορούσε, δυνητικά, να έχει μετεκλογικά, ο Αλέξης Τσίπρας. Τώρα, μ’ άλλα λόγια, δεν είναι ώρα ούτε για κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη επειδή επέστρεψε στις ίσες αποστάσεις, ούτε για να σηκωθεί το γάντι που καθημερινά πετά κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάνης Βαρουφάκης, ούτε για να αποτιμηθεί η κυβερνητική θητεία του Γιώργου Παπανδρέου...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

Φόρτωση άρθρων...