Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ προς ΠΑΣΟΚ: Γέφυρα φιλίας, χωρίς… ψευδαισθήσεις

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ουδόλως θεωρεί «εκβιάσιμο» τον Νίκο Ανδρουλάκη έρχεται να γυρίσει μία νέα σελίδα στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και, ως εκ τούτου, ουδείς έχει ψευδαισθήσεις για το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί ως τις κάλπες. 

Επί της ουσίας, με τις καθαρές διατυπώσεις του πως δεν θεωρεί «εκβιάσιμο» τον Νίκο Ανδρουλάκη και πως απλώς επαναλαμβάνει όσα ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πει περί απόπειρας του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον παγιδεύσει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στη Χαριλάου Τρικούπη ότι θέλει η -όποια- «παρεξήγηση» να θεωρηθεί λήξασα και πως δεν υπήρχε πρόθεση από πλευράς της Κουμουνδούρου για… κάποιο χτύπημα κάτω από τη ζώνη σε βάρος του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, μένει να φανεί πώς θα «μεταβολίσει» ο Νίκος Ανδρουλάκης αυτή τη χείρα φιλίας που έτεινε ο Αλέξης Τσίπρας, αν και ο αυτό δεν αλλάζει την στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ: το να μην οδηγηθούν, δηλαδή, τα κόμματα που αποτελούν «συστατικά στοιχεία» του αφηγήματος Τσίπρα για «προοδευτική διακυβέρνηση» στις εκλογές με συνθήκες «πολέμου» μεταξύ τους. 

«Άλλο πράγμα είναι ο πολιτικός ανταγωνισμός, άλλο οι χολερικές επιθέσεις», εξηγούν παράγοντες που υπερασπίζονται την «γέφυρα φιλίας» που επιχειρεί να στήσει μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας, με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, να επιμένει σε όλους τους συνομιλητές του ότι «εμείς έχουμε αντίπαλο τη Δεξιά, κανέναν άλλον». Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, ότι όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με δημόσιο λόγο δεν σηκώνουν τούτες τις μέρες στις παρεμβάσεις τους τα «γάντια» που τούς πετούν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και επιμένουν να μην ρίχνουν λάδι στη φωτιά των σχέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων. 

Πολιτικές προκλήσεις

Βεβαίως, από το να μην κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ για «πισώπλατα μαχαιρώματα» ως το να στείλει… γαρύφαλλα στην Χαριλάου Τρικούπη, η απόσταση είναι μεγάλη -και μεγαλώνει έτι περαιτέρω ένεκα της προεκλογικής περιόδου που ατύπως έχει ξεκινήσει. Απλώς, οι όποιες προκλήσεις που θα απευθύνει προς το ΠΑΣΟΚ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι πολιτικές. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, αφού πρώτα «ξόρκισε» την κατηγορία ότι θεωρεί «εκβιάσιμο» και «ανοιχτό» τον Νίκο Ανδρουλάκη, φρόντισε να θέσει το ζήτημα των «ίσων αποστάσεων» του ΠΑΣΟΚ στην αμιγώς πολιτική του βάση: «τώρα, το κατά πόσον το θύμα των παρακολουθήσεων μπορεί να συνεργαστεί με τον θύτη, είναι μία πολιτική θέση και ένα πολιτικό ζήτημα», είπε, διαμηνύοντας επί της ουσίας στη Χαριλάου Τρικούπη ότι, με πολιτικό τρόπο μεν, αλλά η Κουμουνδούρου τελεί με το δάκτυλο στη σκανδάλη την «επόμενη μέρα» των εκλογών.

Συν τοις άλλοις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να πιέζει πολιτικά και προγραμματικά το ΠΑΣΟΚ, θέτοντας πολύ συγκεκριμένα επίδικα στον δημόσιο διάλογο (προστασία πρώτης κατοικίας, κατάργηση αντεργατικών νόμων Χατζηδάκη, πλήρης διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών, «χτύπημα» της αισχροκέρδειας στην ενέργεια και στην αγορά κ.α.) καλώντας το ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση και να δείξει, με τον τρόπο αυτό, αν ωριμάζουν οι συνθήκες για ένα πρόπλασμα μίας ενδεχόμενης προγραμματικής συμφωνίας στην οποία θα μπορούσε να βασιστεί η «προοδευτική κυβέρνηση» της επόμενης μέρας…
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...