Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Προς τις κάλπες... πάση δυνάμει

Ανεξαρτήτως των τελικών προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον ΣΥΡΙΖΑ το πήραν απόφαση και ήδη μαγειρεύουν... πριν πεινάσουν: μετά τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, κάθε μέρα είναι μία δυνητική μέρα προκήρυξης εκλογών. 

Μετά το περίφημο «μύρισε εκλογές» (προσοχή: «μύρισε», όχι «μυρίζει»...) του Κυριάκου Μητσοτάκη από την λαϊκή αγορά της Καλλιθέας το περασμένο Σάββατο, στην Κουμουνδούρου έχουν πάρει απόφαση ότι είναι θέμα ολίγου χρόνου η προκήρυξή τους. Και ότι, σε κάθε περίπτωση, θα ήταν εγκληματικό αν οποιαδήποτε στιγμή από τώρα και εντεύθεν, η αξιωματική αντιπολίτευση καταληφθεί εξαπίνης όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να πατήσει το «κουμπί» της κάλπης. 

Εκλογικός συναγερμός

Τούτων δοθέντων, ο Αλέξης Τσίπρας δύο φορές τούτη την εβδομάδα έθεσε το κόμμα του σε εκλογικό συναγερμό: την περασμένη Δευτέρα συγκάλεσε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού και του Εκτελεστικού Γραφείου, ενώ χθες συζήτησε την ανάγκη εκλογικής ετοιμότητας με τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. 

Μεταξύ πολλών άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό να πάει τώρα σε εκλογές, ενώ αποφασίστηκε να ανακοινωθούν ως τα μέσα Δεκεμβρίου τα επικαιροποιημένα ψηφοδέλτια του κόμματος, σε ποσοστό άνω του 80%. Συν τοις άλλοις, οι συναρμόδιοι τομεάρχες έχουν αναλάβει την επικαιροποίηση του λεγόμενου «κυβερνητικού προγράμματος» του ΣΥΡΙΖΑ –διαδικασία στην οποία έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που έχει επιφορτιστεί με αυτή τη δουλειά: ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Τα σενάρια και η βιασύνη

Βεβαίως, η πραγματικότητα είναι ότι όσο κι αν ένας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «οφείλει» να δείχνει ότι επιζητεί εκλογές «εδώ και τώρα», αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα έβλεπαν με θετικότερο τρόπο την προκήρυξη εκλογών στα τέλη της τετραετίας, όταν πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στην «πλάτη» του την φθορά ολόκληρης της θητείας του και έναν ολόκληρο χειμώνα ακρίβειας, ενεργειακής κρίσης, πληθωρισμού και αβεβαιότητας για το μέλλον. 

Ωστόσο, στον ΣΥΡΙΖΑ πλέον εξετάζουν όλα τα σενάρια και δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι αυτή τη φορά, ο «χρησμός» Μητσοτάκη μπορεί να μη συνιστά «μπλόφα», αλλά μία προσχεδιασμένη πραγματικότητα. Υπάρχουν, μ’ άλλα λόγια, στελέχη που «βλέπουν» ως πιθανό να διεξαχθούν οι εκλογές είτε το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου είτε στις αρχές Φεβρουαρίου. 

Αυτό, βεβαίως, προϋποθέτει ότι θα τις προκηρύξει ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και πάντως πριν τα Χριστούγεννα, κάτι που θα σημάνει ότι οι Εορτές των Χριστουγέννων θα είναι προεκλογικές. Πάντως, το σενάριο αυτό έχει βασικά μειονεκτήματα, όπως το ότι θα έχουμε όλοι αναγκαστεί να... ανάψουμε καλοριφέρ και να πληρώσουμε γι’ αυτό. 

Αν τελικώς υιοθετηθεί αυτή η λύση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τότε αυτό για την συντριπτική πλειονότητα των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα σημαίνει ότι «φοβάται τί άλλο μπορεί να σκάσει από τις υποκλοπές», όπως λένε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους. 

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, θεωρούν ως πιθανότερο το σενάριο να επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να «περικυκλώσει» μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων το Πάσχα, ώστε να «καταλαγιάσουν» και τα εκλογικά πάθη λόγω των... Παθών του Χριστού. Άλλωστε, πολιτικοί αναλυτές επιμένουν ότι μία «ήρεμη» (όσο αυτό είναι δυνατόν στην Ελλάδα...) προεκλογική περίοδος ευνοεί τη ΝΔ, ενώ μία πολωμένη και συγκρουσιακή συσπειρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Συν τοις άλλοις, σε ένα τέτοιο σενάριο θα είχε ενσωματωθεί στο εκλογικό σύστημα και η νέα απογραφή (κάτι που αναμένεται να ισχύει από 1ης Μαρτίου) και, άρα, θα γίνουν οι εκλογές με τα νέα δεδομένα. 

Στην περίπτωση αυτή, η πρώτη κάλπη θα μπορούσε να στηθεί στις 2 ή στις 9 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) για να διεξαχθεί η δεύτερη αναμέτρηση στις 7 ή στις 14 Μαΐου. 

Η πρώτη ημερομηνία, δηλαδή η 2α Απριλίου θεωρείται εξαιρετικά πιθανότερη σε σχέση με την Κυριακή των Βαΐων, αφού αν διεξαχθούν στις 9 Απριλίου οι εκλογές και μετά αρχίσει ο κύκλος των διερευνητικών εντολών, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο πρώτος των εκλογών θα λάβει την διερευνητική εντολή τη Μεγάλη Δευτέρα και θα την παραδώσει το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, ο δεύτερος θα την κρατήσει από τη Μεγάλη Πέμπτη ως... την Κυριακή του Πάσχα και ο τρίτος από την Κυριακή ως την Τετάρτη του Πάσχα –οπότε και θα πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να εξαντληθούν οι δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης ή να αποφασιστεί η διενέργεια επαναληπτικών εκλογών. 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Η φοροδιαφυγή και η λαθρεμπορία ένα βήμα μπροστά από τις φορολογικές αρχές

Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο, δεδομένου ότι με το παρόν ρυθμίζονται οι φορολογικές διαδικασίες σε ενιαίο Κώδικα που καλύπτει τους φόρους...

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

Φόρτωση άρθρων...