Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ψάχνοντας τη θρυαλλίδα των εξελίξεων...

Ενόσω τα διάφορα ρεπορτάζ κατακλύζονται από τους «καυτούς» (sic) διαλόγους Φίλη-Παππά κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Κουμουνδούρου κεντρικά ψάχνει να δει τί θα μπορούσε να αποτελέσει τη «θρυαλλίδα των εξελίξεων», που πολλές φορές έχει οδηγήσει με τρόπο αστραπιαίο σε αναδιάταξη των πολιτικών συσχετισμών. 

Ούτως ή άλλως, ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό, από τότε που άρχισε να ξεπερνιέται το πρώτο σοκ της πανδημίας και του «άγνωστου εχθρού» που ήταν ο κορωνοϊός, έχει περάσει στη λογική της «δομικής αντιπολίτευσης», όπως κάνει κάθε κόμμα που διεκδικεί την εξουσία.

Με άλλα λόγια, η Κουμουνδούρου ασκεί σκληρή κριτική εφ’ όλης της ύλης, είτε πρόκειται για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, για τη... μη αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για τα ελλιπέστατα μέτρα τιθάσευσης της ακρίβειας και των διαρκών κυμάτων ανατιμήσεων.

Παραλλήλως, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να ασκεί ασφυκτικό «μαρκάρισμα» στο υπουργείο Υγείας και το Μαξίμου αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας και τις δραματικές ενδείξεις που αποκαλύπτονται στο ΕΣΥ, ενώ πλέον δριμεία είναι η κριτική του Αλέξη Τσίπρα και σε ό,τι αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως και τα εξοπλιστικά. 

«Δεν τελείωσε τίποτε»

Το γεγονός, όμως, ότι παρά όλα τα παραπάνω, αλλά και την προϊούσα φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία εικόνα (ποσοτικά) αμετάβλητη, προφανώς και προβληματίζει τους επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα. 

Ασφαλώς, έχει πολλάκις αποδειχθεί ότι μία κυβέρνηση έχει μόνο να κερδίσει από τις κρίσεις –κατά συνέπεια, για πολλούς η κρίση του κορωνοϊού αλλά και η έκρυθμη κατάσταση στα ελληνοτουρκικά όχι μόνο δεν φθείρουν, αλλά συμφέρουν κιόλας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Συν τοις άλλοις, έχει αποδειχθεί ότι οι κυβερνήσεις «πέφτουν» μόνο όταν χάσουν την λεγόμενη «μάχη της καθημερινότητας» και αυτό παίρνει χρόνο. Όμως, μέσα σε όλα αυτά, συνήθως υπάρχει κάποιο θέμα που έρχεται να «ξεγυμνώσει» μία κυβέρνηση, να «σοκάρει» τους πολίτες εναντίον της και να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων, οδηγώντας στην αναδιάταξη των πολιτικών συσχετισμών. 

Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, η εθνική τραγωδία στο Μάτι επιτάχυνε τις πολιτικές εξελίξεις, συμπύκνωσε τον πολιτικό χρόνο και οδήγησε στα εκλογικά αποτελέσματα που είδαμε όλοι έναν χρόνο μετά το ολοκαύτωμα. Αντιστοίχως, η απόφαση Σαμαρά-Βενιζέλου να κλείσουν την ΕΡΤ επιτάχυνε την φθορά της τότε κυβέρνησης, την «απονομιμοποίησε» στα μάτια των πολιτών και ο κατηφορικός δρόμος αποδείχθηκε ανεπίστρεπτος. 

Τις πολιτικές εξελίξεις επιτάχυνε και το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αφού τότε η κυβέρνηση Καραμανλή λαβώθηκε ηθικά και πολιτικά σε τέτοιο βαθμό, που ίσως να μέτρησε περισσότερο και από το ότι την ίδια εποχή διαπιστωνόταν και ο θανάσιμος δημοσιονομικός εκτροχιασμός που κληροδότησε ο τότε πρωθυπουργός στον διάδοχό του, Γιώργο Παπανδρέου –με τις γνωστές τραγικές συνέπειες για όλους μας.

Σε ό,τι αφορά την παρούσα συγκυρία, λοιπόν, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν και ελπίζουν (ακόμη) ότι ένα τέτοιο ζήτημα θα μπορούσε να είναι οι υποκλοπές. «Και με το Βατοπέδι, στην αρχή δεν ασχολιόταν κανείς», επιμένουν κάποιοι στην αξιωματική αντιπολίτευση, που δεν πτοούνται ότι επί της ουσίας η πολιτική διαχείριση του σκανδάλου βαίνει προς το τέλος της, έπειτα από τη σημερινή εξέταση των πορισμάτων στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής και την συζήτηση στην Ολομέλεια που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα. 

Άλλωστε, όσο κι αν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο θα πέσει η αυλαία στις υποκλοπές σε κάποιες μέρες από τώρα, η επίσκεψη των μελών της «ευρω-εξεταστικής» PEGA θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να «απονομιμοποιηθεί» η κυβέρνηση στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας, που θα βλέπουν το κύρος του «Ευρωπαίου Μητσοτάκη» να καταρρέει υπό το σκάνδαλο των υποκλοπών που έχει κατατάξει την Ελλάδα στην ίδια κατηγορία με την Πολωνία και την Ουγγαρία με όρους ευρωπαϊκού προφίλ. 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η 21 Απριλίου 1967

Ι. Πρόσφατο βιβλίο αναφέρεται στην επταετή δικτατορία. Μακρές είναι οι αναλύσεις. Λείπει το κύριο. Η πράξη επιβολής: οιονεί ταυτότης της εκτροπής. Η “κοινή βοή” από...

Μεγαλώνει το χάσμα ΕΕ – ΗΠΑ

Καθώς επίκεινται οι εκλογές για ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απεικονίζουν το χάσμα που διαρκώς επεκτείνεται μετα...

Οι «Σαλώμες» του ΣΥΡΙΖΑ, το μίσος για τον Μητσοτάκη και οι νεόγεροι του Τσίπρα

Ενεοί και μονίμως απορούντες οι εναπομείναντες νεόγεροι της παλιάς σχολής Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη παρακολουθούν την επέλαση κάθε είδους «Σαλώμης» στην Κουμουνδούρου και τη...

Φόρτωση άρθρων...