Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Σε θέση μάχης, εν αναμονή των «προεκλογικών» μετρήσεων

Με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει στείλει ένα σαφές μήνυμα σχετικά με το ποιος έχει... τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τα ψηφοδέλτια, αλλά και με την κλεψύδρα ως τις κάλπες να αδειάζει, η Κουμουνδούρου πατά «γκάζι» σε όλες τις προεκλογικές προετοιμασίες, ώστε οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη να βρουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέση μάχης.

Μετά το «αντάρτικο» Πολάκη την περασμένη Κυριακή, που κράτησε κάτι λιγότερο από δύο ώρες, αλλά και την στιβαρή στάση που επέδειξε –για πρώτη φορά έναντι του ασυγκράτητου βουλευτή- η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι στην Κουμουνδούρου κατάλαβαν δύο πράγματα: αφενός, ότι οι εκλογές είναι πολύ κοντά. Αφετέρου, ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνει στη μάχη όχι για να φέρει ένα αποτέλεσμα που θα παραπέμπει σε «γλυκιά» ήττα ή σε «αξιοπρεπές ποσοστό», αλλά για να ανατρέψει τα δημοσκοπικά προγνωστικά και να κερδίσει.

Πυρετώδεις διαδικασίες

Καίτοι τα διάφορα εσωκομματικά «τζαρτζαρίσματα» που έλαβαν χώρα κατά την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, όπως και κάποιοι επιμέρους αποκλεισμοί «ΠΑΣΟΚογενών» κυρίως υποψηφίων, έχουν το δικό τους ενδιαφέρον και δείχνουν κάποιες αλλαγές που συντελούνται στον πυρήνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πλέον έχει παρέλθει χρόνος ικανός ώστε να υποστηρίζουν βασίμως στον ΣΥΡΙΖΑ πως όλα τούτα τα έχουν αφήσει πίσω τους. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δρομολογήσει τις πυρετώδεις διεργασίες που κάθε μέρα λαμβάνουν χώρα, αφού ο ίδιος με το στενό του επιτελείο, η επιτροπή ψηφοδελτίων, αλλά και στενοί του συνεργάτες τελούν

από συνάντηση σε συνάντηση και από σύσκεψη σε σύσκεψη προκειμένου να είναι όλα έτοιμα: να μπουν οι τελευταίες πινελιές στα διλήμματα και το «διακύβευμα» των εκλογών, να εξεταστούν οι τελευταίες προσθήκες στα ψηφοδέλτια, αλλά και να προσεγγιστούν πρόσωπα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «λαμπερές» υποψηφιότητες και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

Πέραν αυτών, στην Κουμουνδούρου έχουν ήδη αρχίσει να (συ)σκέπτονται τα βασικά συνθήματα και διαφημιστικά μηνύματα, όπως επίσης και με ποιον τρόπο θα πρέπει να λανσαριστεί και ειδική διαδικτυακή καμπάνια για τα εκλογικά εκείνα κοινά που περιορίζουν την ενημέρωσή τους σε διαδικτυακές ενημερωτικές ιστοσελίδες και, κυρίως, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλα αυτά θα έχουν κλείσει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα συγκαλέσει σε μία πανηγυρική συνεδρίαση, την Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου να κηρυχθεί και επισήμως η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας και να ανακηρυχθούν όλοι οι υποψήφιοι.

Περιμένοντας τις μετρήσεις...

Την ίδια στιγμή, παρότι οι δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει... κολλήσει η βελόνα, στην Κουμουνδούρου πραγματικά πιστεύουν ότι τα πράγματα στην κοινωνία είναι διαφορετικά. Τούτο δεν αποτελεί μία βουλησιαρχική εκτίμηση των στενών επιτελών του Αλέξη Τσίπρα –δεν μεταφράζουν, μ’ άλλα λόγια, την επιθυμία τους σε πραγματικότητα. Πιστεύουν τω όντι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην κοινωνία «υπόγεια ρεύματα» που είτε δεν εκφράζουν την οργή τους είτε δεν έχει έρθει η ώρα να πάρουν την μεγάλη απόφαση.

Στο πλαίσιο αυτό, στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν πώς και πώς τις πρώτες μετρήσες που θα έχουν «ενσωματώσει» την αρχή της προεκλογικής περιόδου, όταν διαλυθεί η Βουλή και αφότου θα έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές. Για πολλούς στην αξιωματική αντιπολίτευση, οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με τα πραγματικά διλήμματα των εκλογών –που τούς εξωθούν και στο να πάρουν αποφάσεις- μόνο όταν η χώρα τεθεί σε τροχιά εκλογών και το ερώτημα «τί να ψηφίσω» φαντάζει για τον καθένα και την καθεμία όχι απλώς ορατό, αλλά χειροπιαστό.

Οι πρώτες μετρήσεις, λοιπόν, της προεκλογικής περιόδου θα είναι ένα μεγάλο «crash test». Και αν εκεί αναδειχθεί κλείσιμο της ψαλίδας, τότε στον ΣΥΡΙΖΑ θα προεξοφλήσουν ότι το παιχνίδι είναι ανοιχτό, αλλά και πως όλα μπορούν να συμβούν. Είτε στην πρώτη, είτε στη δεύτερη κάλπη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πενήντα χρόνια μετά...

Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, αναπόφευκτα οδηγεί και στο τέλος της δημοκρατίας

Πώς δεν γίνεται, κύριε Μητσοτάκη;

Πώς και γιατί δομές και κτίρια, για τα οποία έχουν διατεθεί εκατομμύρια εκατομμυρίων, αφέθηκαν να καταντήσουν εστίες αθλιότητας και παρανομίας; Πώς παραμένουν στο απυρόβλητο ανεξέλ...

Στον δρόμο για τις Ευρωεκλογές - Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα

«Πέντε πάνω, πέντε κάτω» η Κυβέρνηση «θα τα βρει» έως την 9η Ιουνίου, οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα που τέθηκαν με προεξάρχον την «σταθερότητα» στην οποία ομνύ...

Φόρτωση άρθρων...