Σε εντελώς νέα φάση εισέρχεται όχι μόνο η υπόθεση των υποκλοπών αλλά και εν γένει η πολιτική αντιπαράθεση, μετά τις χθεσινές εξελίξεις αλλά και την «μείζονα πολιτική πρωτοβουλία» που περιμένουμε σήμερα στη Βουλή και έχει ήδη προαναγγελθεί από την Κουμουνδούρου με το που εξήλθε ο Αλέξης Τσίπρας του Προεδρικού Μεγάρου, χθες αργά το απόγευμα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ μετρούν μόνο κέρδη από τις χθεσινές εξελίξεις, καθώς σε μία συγκυρία που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε πάση θυσία να στρέψει την, de facto προεκλογική, ατζέντα στην οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε με δύο κινήσεις-ματ να επαναφέρει στον αφρό της επικαιρότητας ένα εξαιρετικά «άβολο» ζήτημα για το Μέγαρο Μαξίμου, που δείχνει να αγγίζει προσωπικά τον πρωθυπουργό: το σκάνδαλο των υποκλοπών. 

Χθες, λοιπόν, στις 10 το πρωί, το Μαξίμου -αλλά και το Προεδρικό Μέγαρο- αιφνιδιάστηκαν όταν έμαθαν ότι μισή ώρα αργότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεπτόταν τον Χρήστο Ράμμο στο γραφείο του στην ΑΔΑΕ. 

Όταν, μάλιστα, αντιλήφθηκαν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός εξήλθε της έδρας της ΑΔΑΕ κρατώντας με εμφανή τρόπο έναν φάκελο και δηλώνοντας ότι «το φως της Δημοκρατίας νίκησε το σκοτάδι της συγκάλυψης», αντιλήφθηκαν πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε στα χέρια του μία «ατομική βόμβα»: το πόρισμα από τις  έρευνες της «task force» της ΑΔΑΕ στα αρχεία των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, για το οποίο ο κ. Ράμμος είχε ζητήσει να ενημερώσει τη Βουλή ενώ οφείλει -ως εκ του Συντάγματος- να ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς -κάτι που έκανε παράλληλα με την επίδοση στον Αλέξη Τσίπρα του πορίσματος δια ζώσης, στην χθεσινή συνάντησή τους. 

Θεσμικά περιθώρια

Με την «ατομική βόμβα» στα χέρια, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από χθες εντείνει την «θεσμική πίεση» εφαρμόζοντας στην πράξη το ιστορικό δόγμα της εμβληματικής προσωπικότητας της ΕΔΑ, του Ηλία Ηλίου: «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα». 

Ο πρώην Πρωθυπουργός, λοιπόν, έγινε χθες -όπως είχε εκ των προτέρων κανονίσει- δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία μετέφερε την ανησυχία του για την λειτουργία του πολιτεύματος, ενώ de facto την έβαλε στο κάδρο της θεσμικής κρίσης. Εξερχόμενος, μάλιστα, του Προεδρικού Μεγάρου, έκανε λόγο για «αποτροπιασμό», ενώ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί, «προαναγγέλλοντας» ουσιαστικά, το επόμενο βήμα που έχει πολιτική λογική: την κατάθεση πρότασης μομφής, με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση δε θα έχει απλώς εξαντλήσει όλα τα θεσμικά περιθώρια που διαθέτει σε ένα αμιγώς πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα όπως το ισχύον, αλλά θα έχει καταφέρει να κερδίσει και τη μάχη της ατζέντας: να καταστήσει, δηλαδή, για ένα τριήμερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη «απολογούμενο» για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και πανταχόθεν βαλλόμενο από μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση -ήτοι, πολιτικά απομονωμένο. 

Και, όσο κι αν προφανώς δεν περιμένει κανείς να πέσει η κυβέρνηση από την πρόταση μομφής (εξάλλου δεν έχει γίνει ποτέ), το να επωμιστεί φθορά τριών ημερών «σφυροκοπήματος» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και το να αναδεχθούν το άγος των υποκλοπών και «διαφωνούντες» «γαλάζιοι» (από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ως την Όλγα Κεφαλογιάννη, τον Κώστα Τζαβάρα κ.α.), δεν είναι νίκες μικρές -ειδικά τρεις μήνες πριν τις Εκλογές.