Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Τα δύσκολα μέτωπα για την Κυβέρνηση και η προετοιμασία για τις εθνικές εκλογές

Σε μία περίοδο που η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να προηγείται σε όλες τις μετρήσεις και προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις εθνικές εκλογές, η Κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια σύνθετη και γεμάτη προκλήσεις καθημερινότητα που αγγίζει την πλειοψηφία της κοινής γνώμης.

Η υψηλή ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα και τα νούμερα που αποτυπώνονται στις μετρήσεις δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς ο πήχης παραμένει ψηλά και το εκλογικό αποτέλεσμα ενδέχεται να κριθεί στις λεπτομέρειες.

Στην παρούσα φάση η Κυβέρνηση κινείται σε δύο κατευθύνσεις: από τη μία πλευρά επιχειρεί να δημιουργήσει αναχώματα για τις αναταράξεις της καθημερινότητας, κυρίως στα μέτωπα της ακρίβειας και προσφάτως της έλλειψης φαρμάκων, θέμα που αγγίζει το μαλακό υπογάστριο της κοινωνίας και εκείνους που αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα υγείας και όχι μόνο.

Οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης έχουν ανέβει επικίνδυνα και στόχος του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων που αντιμετωπίζουν ελλείψεις. Την ίδια ώρα τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας βρίσκονται σε εγρήγορση, παρακολουθώντας την πορεία του κορωνοϊού και των ιώσεων, αν και στην παρούσα φάση έχει αποκλειστεί η λήψη έκτακτων μέτρων για τα σχολεία.

Η ακρίβεια συνεχίζει να προκαλεί πίεση στη μεσαία τάξη και στις αδύναμες οικονομικά ομάδες, με την Κυβέρνηση να προσπαθεί να διασφαλίσει κοινωνική ισορροπία μέσα από στοχευμένες δράσεις. Από τη μία πλευρά, η γενναία επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος έχει ανακουφίσει την πλειοψηφία των πολιτών, ενώ από την άλλη η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ενισχύει την ανησυχία στην κοινή γνώμη, καθώς ο χειμώνας είναι μπροστά.

Όσον αφορά στην προεκλογική προετοιμασία, το βάρος δίνεται στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ώστε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, όπως αποδείχθηκε από τις πρόσφατες εξελίξεις, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει αναλάβει προσωπικά το θέμα της λίστας Επικρατείας. Από εκεί και πέρα, σημαντικό ρόλο θα παίξει και το πρόσωπο που θα σηκώσει το βάρος της επικοινωνίας κατά την προεκλογική περίοδο, αν και ο Πρωθυπουργός θα τεθεί, όπως αναμενόταν, στο πρώτο πλάνο της εκστρατείας.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή των προσώπων που θα μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα θα είναι μια σύνθεση μεταξύ εκείνων που διαθέτουν βαρύ κομματικό βιογραφικό και προσωπικοτήτων που έχουν καταξιωθεί στον τομέα ευθύνης τους και προέρχονται και από άλλους πολιτικούς χώρους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Φόρτωση άρθρων...