Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

ΠΑΣΟΚ - Τα εθνικά θέματα στο επίκεντρο

Τη «σημαία» των εθνικών ζητημάτων σηκώνει τώρα το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, πατώντας μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι δεν απώλεσε τη γνήσια πατριωτική στάση του ούτε καν στα …πέτρινα χρόνια, όταν φλέρταρε με τον πολιτικό αφανισμό και κάθε κίνησή του παρεξηγείτο. 

Αντίθετα, η Χαριλάου Τρικούπη στήριξε διαχρονικά με πάθος όποια κίνηση έκρινε ως θετική στα εθνικά θέματα, ενώ ποτέ δεν τα αξιοποίησε για εσωτερική κατανάλωση και μικροκομματικούς λόγους. Το ίδιο κάνει και τώρα, που το κόμμα δείχνει να παίρνει μικρές ανάσες και στοχεύει ξανά στο να πρωταγωνιστήσει στην πολιτική ζωή του τόπου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει από καιρό «σηκώσει» το θέμα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, πρωτοστατώντας στη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως μέλος του, μια και θεωρεί την γειτονική χώρα, «ταραξία», κρίνοντας όχι μόνο από τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και από τον ρόλο που παίζει στην Μέση Ανατολή. 

Αντιστοίχως, από νωρίς, στάθηκε στο πλευρό των Τούρκων πολιτών, αντιλαμβανόμενος το πώς πλήττονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι προσωπικές ελευθερίες στο εσωτερικό της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς για αυτούς τους λόγους, χαρακτηρίζει εδώ και χρόνια «χίμαιρα» την όποια ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ζητά αντ’ αυτής μία ειδική σχέση μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας. 

Στην πραγματικότητα μιλά για ένα «τραπέζι διαλόγου» μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, ώστε στο νέο κείμενο, οι σχέσεις να καθορίζονται οικονομικά με αυτοποιημένες κυρώσεις. Όταν δηλαδή η Τουρκία θα διαπράττει μία ενέργεια κατά των ευρωπαϊκών αξιών ή κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα της επιβάλλονται απευθείας κυρώσεις. Εκτιμώντας εξάλλου ότι η Ευρώπη είναι ο πρωταγωνιστής της οικονομικής ζωής της γειτονικής μας χώρας, έχει υποστηρίξει στο παρελθόν πως υπάρχουν τέτοιες εμπορικές ρήτρες, που μπορούμε ως ΕΕ να πιέσουμε την Τουρκία ουσιαστικά και όχι θεωρητικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι και στην είδηση περί μυστικής δοκιμής βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς από την Τουρκία προ λίγων εικοσιτετραώρων, η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε ακαριαία, επαναφέροντας στη συζήτηση τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. 

«Τι έχουν να πουν τώρα ο κ. Στόλτεμπεργκ για την πολιτική των ίσων αποστάσεων αλλά και όσα ευρωπαϊκά κράτη έχουν συνάψει μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα με την Τουρκία», είχαν αναρωτηθεί τότε στην Χαριλάου Τρικούπη, θυμίζοντας και παλιότερη λεκτική αντιπαράθεση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για το θέμα. 

Επανέφεραν δε ως απαραίτητη την εφαρμογή της απόφασης του ΕΚ για επιβολή εμπάργκο όπλων στη γειτονική χώρα, τονίζοντας ότι «δε νοείται ευρωπαϊκές χώρες αλλά και μέλη του ΝΑΤΟ να συνεχίζουν να εξοπλίζουν και να προσφέρουν τεχνογνωσία σε έναν διεθνή ταραξία».

Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε η χθεσινή συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον πολέμιο του Ερντογάν και φιλέλληνα Τούρκο μπασκετμπολίστα του ΝΒΑ, Ενές Καντέρ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής φρόντισε να αναδείξει για άλλη μια φορά την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. 

«Τους τελευταίους μήνες έχουμε πολλές προκλητικές δηλώσεις εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τις καταδικάζω στο σύνολό τους. Σε αυτές τις εποχές, προτεραιότητά μας πρέπει να είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, διότι στο τέλος αυτό είναι το μοναδικό μονοπάτι για το ειρηνικό μέλλον των δύο λαών», είπε χαρακτηριστικά, για να ακούσει τον διεθνούς φήμης καλαθοσφαιριστή να τον αποκαλεί «πραγματικό πρωταθλητή» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...