Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Τα «όπλα» Τσίπρα στα μαρμαρένια αλώνια της Βουλής έναντι Μητσοτάκη, αλλά και …Ανδρουλάκη

Να διαμορφώσει μία πολιτική ατμόσφαιρα που θα καταστήσει την τριήμερη κοινοβουλευτική αναμέτρηση ως «έδρα» του επιχειρεί ήδη ο Αλέξης Τσίπρας, που με το μπαράζ «θεσμικών» κινήσεων που ξεδιπλώνει εδώ και δύο ημέρες έχει καταφέρει να δημιουργεί γεγονότα και τετελεσμένα -κάτι για το οποίο προφανώς δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους στην Κουμουνδούρου. 

Η μάχη έχει ανάψει για τα καλά ήδη από χθες το απόγευμα στη Βουλή και πλέον, όλοι οι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν έναν κοινό και κοινά συμφωνημένο στόχο: να μην αφήσουν την κυβέρνηση να ξεφύγει από την ατζέντα των υποκλοπών, αλλά και να μην επισκιάσουν τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών οι συγκρίσεις που θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει: αυτό, δηλαδή, που είπε χθες από την Κρήτη, ότι «δεν επιδιώκει την σύγκρουση, αλλά την σύγκριση», αναφερόμενος στα δικά του πεπραγμένα εν συγκρίσει με τα πεπραγμένα της «πρώτη φορά Αριστεράς». 
Καταλύτης εξελίξεων

Εξάλλου, στο σκάνδαλο των υποκλοπών εδώ και εβδομάδες ο Αλέξης Τσίπρας ξεδιπλώνει μία καλά μελετημένη τακτική, η οποία τού έχει επιτρέψει κάτι που σπάνια μπορούν να πετύχουν οι αρχηγοί κομμάτων της αντιπολίτευσης -ακόμη και ο εκάστοτε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: να δημιουργεί εκείνος την ατζέντα. 

Είναι χαρακτηριστικό πως αφενός η νέα τροπή που έχει πάρει  η υπόθεση των υποκλοπών εν γένει, αφετέρου η πρόταση μομφής και η συζήτηση στη Βουλή, γράφουν στην «ούγια» «Αλέξης Τσίπρας», καθώς όλα ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τον σχετικό νόμο που περιγράφει την συνταγματική υποχρέωση του Χρήστου Ράμμου και της ΑΔΑΕ, ζήτησε από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να δρομολογήσει έρευνα στα αρχεία των παρόχων κινητής τηλεφωνίας. 

Αυτό το διάβημα, σε συνδυασμό με το ότι ο Ράμμος αποδείχθηκε πως είναι ένας δικαστικός που συνομιλεί μόνο με τη συνείδησή του, αποτέλεσε καταλύτη εξελίξεων, καθώς κάπως έτσι φτάσαμε στο να «εκτεθεί» η κυβέρνηση που μπλόκαρε τη κατάθεση του κ. Ράμμου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά και στο να λάβει ο κ. Τσίπρας -όπως και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί- τον «καυτό φάκελο» με τους τηλεφωνικούς αριθμούς που παρακολουθήθηκαν και που «αντιστοίχισε» με τα σχετικά πρόσωπα χθες από βήματος Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας. 

Η μάχη της ατζέντας

Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κερδίσει, τούτες τις μέρες τουλάχιστον, την μάχη της ατζέντας: ενώ, δηλαδή, ο πρωθυπουργός μόλις πριν τρεις ημέρες έδινε μία συνέντευξη Τύπου για την οικονομία και την ανάπτυξη για να ενισχύσει το «τεχνοκρατικό» προφίλ του και να καλλιεργήσει προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης και ελαφρύνσεις, πλέον ουδείς μιλάει γι’ αυτά. Πολλώ δε μάλλον που αυτή τη φορά, οι νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων περιβάλλονται από το κύρος της ΑΔΑΕ και δεν αποτελούν «διαρροές», «μύθους του Αισώπου» και άλλα ηχηρά παρόμοια που έλεγε η κυβέρνηση κάθε φορά που ερχόταν αντιμέτωπη με κάποιο «άβολο» δημοσίευμα. 

Βεβαίως, ο Αλέξης Τσίπρας μετρά νίκες και κερδισμένους πόντους όχι μόνο ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο τρόπος που κατάστρωσε και ξεδίπλωσε την «θεσμική» στρατηγική του με την προσφυγή στην ΑΔΑΕ, την ενημέρωση της Προέδρου της Δημοκρατίας και την κατάθεση, εν τέλει, της πρότασης δυσπιστίας, άφησε εκτός πλάνου το ΠΑΣΟΚ. 

Δε θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν και βασικά «θύματα» των υποκλοπών, τα… «κατάπιε» ο κ. Τσίπρας, κερδίζοντας την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων και αφήνοντας τη Χαριλάου Τρικούπη να προσπαθεί να ακολουθήσει ασθμαίνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σύνταγμα 1975

Ι. Κυκλοφόρησε βιβλίο ενδιαφέρον: «Μ Ε Τ Α Π Ο Λ Ι Τ Ε Υ Σ Η» Αναφέρεται (και) στο Σύνταγμα του 1975. ΙΙ. Είναι προσθετέα και τα εξής: ...

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...