Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Τα προεκλογικά «βάσανα» της... «προοδευτικής διακυβέρνησης»

Όσο κι αν κάθε κόμμα και κάθε πολιτικός αρχηγός έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του δυνητικούς εταίρους στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό, ουδείς περίμενε ότι στις εκλογές θα πάμε με... μπουκέτα με τριαντάφυλλα. 

Ωστόσο, το ότι οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ πήραν φωτιά τόσο νωρίς, δείχνει ότι η «αντοχή» του αφηγήματος της «προοδευτικής συμμαχίας» θα δοκιμαστεί σοβαρά πριν καν αρχίσει να μοιράζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης. 

Βεβαίως, τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν τις δικές τους αναγνώσεις για το ποιος... ξεκίνησε τον καβγά: για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει ως καταλύτη το υπονοούμενο που άφησε η Πόπη Τσαπανίδου περί «εκβιάσιμου Ανδρουλάκη». 

Στην Κουμουνδούρου, πάλι, επιμένουν όχι μόνο ως προς το ότι η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δεν εννοούσε ότι είναι «ανοιχτός» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε ό,τι αφορά τα πρώτα δείγματα που έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης πως στρίβει πάλι το τιμόνι... δεξιά. «Πριν ενάμιση μήνα μας έλεγε ότι στόχος του είναι να γυρίσει ο Μητσοτάκης στην αντιπολίτευση και μετά μίλησε στην Κεντρική του Επιτροπή και μίλησε για “κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή χωρίς παζάρι για τις καρέκλες”. Πού πήγε ο Μητσοτάκης, οι κόκκινες γραμμές, η διαβεβαίωση ότι το θύμα των παρακολουθήσεων δεν μπορεί να συνεργαστεί με το θύτη και όλα τα άλλα μεγάλα λόγια;», διερωτάται δηκτικά κορυφαίος παράγοντας της Κουμουνδούρου. Παραλλήλως, οι πληροφορίες επιμένουν ότι η συγκλίνουσα εκτίμηση πολλών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ίσως επειδή θέλει να αντιμετωπίσει την δημοσκοπική του καθίζηση, ίσως επειδή «ψάχνει» την «απάντηση» σ’ αυτή στην τακτική να ανοιχτεί ξανά στους «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» ψηφοφόρους του «ακραίου Κέντρου», πλέον έχει ανεβάσει αισθητά τους τόνους κατά του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η ανάρτηση της οργής

Συν τοις άλλοις, υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται προς επίρρωσιν της ανάγνωσής τους το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιχειρώντας να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα και να «κατοχυρώσει» το «brand name» «Ανδρέας Παπανδρέου», έφτασε στο σημείο να «ανεβάσει» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο από την μετεκλογική γιορτή στο Σύνταγμα τον Σεπτέμβριο του 2015. 

«Δηλαδή έτσι θα πάμε τώρα; Αυτοί θα ανεβάζουν φωτογραφίες με τον Καμμένο και εμείς των Σαμαροβενιζέλων;», ήταν η αυθόρμητη αντίδραση πολλών στην Κουμουνδούρου, που επιμένουν: «ο Νίκος το έστριψε ξανά». 

Η εν λόγω ανάρτηση και εν γένει η επιθετική ρητορική που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα το ΠΑΣΟΚ δεν έχει απλώς ενοχλήσει την Κουμουνδούρου, αλλά επιπροσθέτως έχει γεννήσει σε πολλούς ερωτήματα αν όντως «στέκεται» εκ των πραγμάτων το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης». 

Το κατά πόσον, δηλαδή, θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ, αν «βγαίνουν» τα μετεκλογικά νούμερα και τα μαθηματικά της Βουλής, να κουβεντιάσει στα σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Όπως και να έχει, και σε αυτό απάντηση θα δώσει ο λαός. Και, προφανώς, όσο μεγαλύτερο ποσοστό έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι μεγαλύτερη είναι η αναλογία μεταξύ των δικών του δυνάμεων και των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, τόσο ευκολότερο θα είναι να «επιβάλει» τη δική του ατζέντα. 

Για τον λόγο αυτό, μπορεί προσώρας στην Κουμουνδούρου να αντιδρούν με ψυχραιμία στις επιθέσεις Ανδρουλάκη, όμως όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες και «ζεσταίνεται» το κλίμα, θα αλλάξουν στάση. Και (προοδευτική) γαία, (προεκλογική) πυρί μειχθήτω.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εξισωτισμός προς τα κάτω

Δύο πάμφτωχοι χωρικοί καλλιεργούν στα γειτονικά μικρά χωραφάκια τους τόσα όσα τους φθάνουν στοιχειωδώς για να ταΐσουν τις οικογένειές τους. Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι ο δ...

Το άγχος οδηγεί σε νέα λάθη την αντιπολίτευση

Το τελευταίο δωδεκαήμερο έχουν δημοσιευτεί όχι μία, αλλά πέντε δημοσκοπήσεις. Ίσως μια ματιά σ' αυτές βοηθήσει να κατανοήσουμε τους πραγματικούς λόγους κατάθεσης πρότασης μομφής κα...

Φόρτωση άρθρων...