Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Τα ψιλά γράμματα των δημοσκοπήσεων, η τσέπη του καταναλωτή και το θετικό αφήγημα

«Δίπλα στον πολίτη», ήταν το κεντρικό σύνθημα του τακτικού συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας τον περασμένο Μάιο, με το οποίο επιχειρήθηκε μια επαναβεβαίωση της δέσμευσης του κυβερνώντος κόμματος για την προώθηση πολιτικών με έντονο κοινωνικό πρόσημο. 

Από τότε πέρασαν περίπου έξι μήνες με την κυβερνητική παράταξη να προσπαθεί πλέον να ξεδιπλώσει το σχέδιο της που αγγίζει την καθημερινότητα του πολίτη και αντιμετωπίζει τις μεγάλες αναταράξεις που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων μετρήσεων καταδεικνύουν την αγωνία όλων για τις αυξητικές τάσεις της ακρίβειας σε βασικά προϊόντα και τον περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος για ένα σημαντικό ποσοστό της κοινής γνώμης. 

Αυτό είναι εξάλλου το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης, να μπορέσει δηλαδή να δώσει λύσεις και να καταγράψει απτά αποτελέσματα στο μέτωπο των αναγκών του τρέχοντος μήνα για κάθε πολίτη, του οποίου οι αντοχές δοκιμάζονται εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Από την πλευρά της «γαλάζιας» παράταξης οι σχετικές πρωτοβουλίες δεν λείπουν, αν και το ζητούμενο είναι κατά πόσο αυτές μπορούν να επηρεάσουν θετικά όσους δέχονται αφόρητη οικονομική πίεση και σε πολιτικό επίπεδο εκείνους που ανήκουν στη δεξαμενή των αναποφάσιστων. 

Οι ανούσιες αντιπαραθέσεις με το ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν όφελος για το πρώτο κόμμα, στοιχείο που έχει επηρεάσει πλέον τη στρατηγική στο γαλάζιο στρατόπεδο. Η Νέα Δημοκρατία, αν θέλει να αυξήσει τις πιθανότητες  της για κατάκτηση της αυτοδυναμίας, οφείλει να επενδύσει στο έργο της και σε ένα θετικό αφήγημα που κοιτά στο μέλλον και στην επόμενη μέρα και όχι στη διαιώνιση μιας διαρκούς σύγκρουσης με το κόμμα του κ. Τσίπρα που ούτως ή άλλως εξακολουθεί να μην καταγράφει δυναμική. 

Μία επιπλέον παράμετρος που επηρεάζει τις εξελίξεις είναι η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να προσελκύσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, ακολουθώντας με τις επιλογές του μια καθαρά αντιπολιτευτική κατεύθυνση που ταυτίζεται σε πολλές περιπτώσεις με την Κουμουνδούρου. 

Μέσα σ΄ αυτό κλίμα, η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί έναν οδικό χάρτη με εθνικά χαρακτηριστικά, δηλαδή προσπαθεί να απευθυνθεί σε πολλά ακροατήρια, εξαντλώντας κάθε χαραμάδα που αφήνει η εκτέλεση του προϋπολογισμού για επιπρόσθετες παροχές. 

Κοντολογίς, έχει να αντιμετωπίσει όχι μια καλή αντιπολίτευση, αλλά τον ίδιο της τον εαυτό. Η αποτελεσματικότητα είναι εκείνη που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την αυτοδυναμία και κατ΄ επέκταση για μια δεύτερη ευκαιρία.       
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πενήντα χρόνια μετά...

Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, αναπόφευκτα οδηγεί και στο τέλος της δημοκρατίας

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι τουρκικές εκλογές (31 Μαρτίου) αφορούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά λόγω σκληρής σύγκ...

Φόρτωση άρθρων...