Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Τα ψιλά γράμματα των δημοσκοπήσεων και η επιρροή της κοινωνικής ατζέντας

Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαμφισβήτητο, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις κοινής γνώμης. Η στρατηγική της Πειραιώς δεν αφορά στην κατάκτηση της πρώτης θέσης, αλλά στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την επίτευξη του εκλογικού στόχου, δηλαδή της αυτοδυναμίας. Αυτό απασχολεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμα και όταν πραγματοποιεί επισκέψεις στο εξωτερικό, όπως έπραξε πρόσφατα με το ταξίδι του στο Λονδίνο. 

Η ατζέντα της Κυβέρνησης αποκτά πλέον καθαρά προεκλογικό άρωμα και οι επόμενες κινήσεις είναι προσαρμοσμένες στην ανάγκη αύξησης της εκλογικής επιρροής και προσέγγισης των ποσοστών που έλαβε η Νέα Δημοκρατία το 2019. 

Μία εμπεριστατωμένη ανάλυση των τελευταίων μετρήσεων κοινής γνώμης φέρνει στο φως τους τομείς εκείνους, για τους οποίους η κυβερνητική παράταξη επιβάλλεται να ανοίξει το βηματισμό της στη διάρκεια του χρόνου που έχει απομείνει μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες. 

Το κάθε νοικοκυριό απασχολεί πρωτίστως το διαθέσιμο εισόδημα και η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών του μήνα. Η ακρίβεια συνδέεται άρρηκτα με τους μισθούς κι αυτό που πρέπει να μπει πιο αποφασιστικά στο τραπέζι είναι η αύξηση του παραγόμενου πλούτου και η διάχυση του κάθετα μέσα στην κοινωνία, εξέλιξη που θα άλλαζε ριζικά το κλίμα στη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, καθώς θα έβαζε στέρεες βάσεις για κοινωνική συνοχή και ευημερία.                          

Η εγκληματικότητα αποτελεί έναν από τους κρίσιμους τομείς όχι μόνο για το εκλογικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και για κάθε μετριοπαθή Έλληνα που τη συνδέει με την ασφάλεια με την ελευθερία του να ζει σε μια ευνομούμενη κοινωνία με κανόνες και σεβασμό. 

Ο ψηφοφόρος με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αποτελεί εν δυνάμει ψηφοφόρο της κυβερνητικής παράταξης. Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά και κατ’ επέκταση στην αμυντική θωράκιση της χώρας, της έχουν δώσει αδιαμφισβήτητα πόντους σε μία δεξαμενή που ξεπερνά τα αυστηρά κομματικά όρια της Νέας Δημοκρατίας. 

Η υπερηφάνεια και η φιλοπατρία αποτελούν έννοιες συμβατές με τον μέσο Έλληνα κι αυτές η σημερινή Κυβέρνηση έχει φροντίσει σε μεγάλο βαθμό να τις υποστηρίξει. Τα παραπάνω τρία σημεία αποτελούν σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας. 

Το κυβερνών κόμμα χρειάζεται να δώσει έμφαση στις λεπτομέρειες που επηρεάζουν τη ζωή του πολίτη και μπορούν να την πάνε ένα βήμα πιο μπροστά. Αυτό συνάμα θα αυξήσει την ελπίδα και την προοπτική για την επόμενη μέρα, κυρίως σε εκείνους που από το 2010 και έπειτα έχουν «πληρώσει τη νύφη» περισσότερο.      
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σύνταγμα 1975

Ι. Κυκλοφόρησε βιβλίο ενδιαφέρον: «Μ Ε Τ Α Π Ο Λ Ι Τ Ε Υ Σ Η» Αναφέρεται (και) στο Σύνταγμα του 1975. ΙΙ. Είναι προσθετέα και τα εξής: ...

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...