Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Θα αντέξει την προεκλογική πόλωση η… «προοδευτική διακυβέρνηση»;

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινδυνεύει να εισέλθει στην εκλογική  μάχη με το μειονέκτημα ότι πλέον «ξεθωριάζει» η προοπτική να είναι αυτοδύναμη η ΝΔ ακόμη και στις δεύτερες εκλογές, η αντίστοιχη πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα είναι να φτάσει ως τις (πρώτες, έστω) κάλπες με το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» να… μην έχει διαλυθεί εντελώς. 

Βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι στις εκλογές, όλοι τελούν εναντίον όλων. Καμία ψήφος δεν περισσεύει, όλες οι ψήφοι μετράνε και κανείς δεν «χαρίζεται» σε κανέναν. Και αυτό αφορά ακόμη και πολιτικούς αρχηγούς που στο πίσω μέρος του μυαλού τους μπορεί να σκέφτονται με ποιους θα μπορούσαν να συνεργαστούν ή, ακόμη-ακόμη και να συγκυβερνήσουν, την επομένη των εκλογών. 

Σύννεφα και καταιγίδες

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, το κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσουν στις μεταξύ τους σχέσεις ένα δεδομένο επίπεδο «ευπρέπειας», ώστε να δείχνει έστω ο ένας προς τον άλλο ότι δεν αποτελούν «στρατηγικό αντίπαλο» για αλλήλους, είναι μία ανοιχτή πρόκληση. Και οι ως τώρα ενδείξεις κάθε άλλο παρά οδηγούν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Τα «σύννεφα» στη σχέση Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη επανήλθαν όταν, με αφορμή την -όψιμη- κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα για τις καταγγελλόμενες «σακούλες με λεφτά προς την Κουμουνδούρου», ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την «αρνητική έκπληξή» του για την «υιοθέτηση της λάσπης» εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. 

Ακολούθησαν ένα άρθρο του Νίκου Ανδρουλάκη στα «Νέα» με το οποίο σηματοδοτούσε την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην στρατηγική του «διμέτωπου» (αν υποτεθεί ότι είχε απομακρυνθεί ποτέ απ’ αυτή...), μία επίθεση της τομεάρχου Παιδείας, Χαράς Κεφαλίδου, στον ΣΥΡΙΖΑ για το σποτ αναφορικά με τα Πανεπιστήμια, αλλά και το ερώτημα που απηύθυνε στον Νίκο Παππά κατά πόσον έχει στείλει ή όχι το περίφημο SMS στον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα. 

Τυφώνας Πολάκη

Σε όλα αυτά παρεμβλήθηκε και ένα σοβαρό «θερμό επεισόδιο» μεταξύ των δυο κομμάτων με πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πως όσο κι αν ο Παύλος Πολάκης έθεσε σε δοκιμασία τη σχέση Κουμουνδούρου-Χαριλάου Τρικούπη, το έκανε... απαντώντας. Το έκανε, δηλαδή, σηκώνοντας το γάντι που του είχε πετάξει ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατονομάζοντάς τον ώστε να αποκιμάσει «πολακικές» συμπεριφορές. Μπορεί, λοιπόν, η απάντηση του σφακιανού βουλευτή να διατυπώθηκε σε ύφος που προφανώς... δεν βοηθάει τη σχέση των δύο κομμάτων («Νικολάκη δεν τραβάς» και άλλα ηχηρά παρόμοια...), ωστόσο στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι «ο Ανδρουλάκης ήξερε όταν χτυπούσε τον Πολάκη ότι θα υπάρξει απάντηση, γιατί ο Παύλος δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω». 

Με άλλα λόγια, παρά το ανοίκειο ύφος της απάντησης, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν «βλέπουν» κάποιο «φάλτσο» εκ μερους του τομεάρχη Διαφάνειας, αλλά τη σκοπιμότητα Ανδρουλάκη να προκαλέσει μία τεχνητή σύγκρουση και, άρα, την όξυνση στις σχέσεις των δύο κομμάτων. Αν, λοιπόν, όλα τούτα έχουν λάβει χώρα μέσα σε δέκα μόλις ημέρες, τρεις ή τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές, καθίσταται σαφές ότι ο δρόμος από τώρα ως τον Απρίλιο ή τον Μάιο –ανάλογα με τις βουλές του πρωθυπουργού- θα είναι ανηφορικός και δύσβατος για την «προοδευτική διακυβέρνηση» και τα κόμματα που διεκδικούν το καλύτερο για τον εαυτό τους στον χώρο της Κεντροαριστεράς και της Δημοκρατικής Παράταξης...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...