Σαββάτο
03 Δεκεμβρίου 2022

Θεματοφύλακας των Θεσμών το ΠΑΣΟΚ

Την πόρτα της εξεταστικής επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο περνάει σήμερα το πρωί στις δέκα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, με περίπου ενάμισι μήνα καθυστέρηση. 

Ήταν τότε, στα τέλη Αυγούστου, που η εξεταστική επιτροπή είχε προσκαλέσει τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, αλλά με παρέμβαση του ΕΛΚ, όχι και τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο θέλησε να ομαδοποιήσει με τους άλλους ευρωβουλευτές, κυρίως τους Καταλανούς, «ως να έχουν πληροφορίες ότι δουλεύω για την αυτονόμηση της Κρήτης», όπως έλεγε χαριτολογώντας λίγο αργότερα ο ίδιος.

Στην πραγματικότητα, πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής θα θελήσει να αξιοποιήσει και αυτό το βήμα, προκειμένου να πολιτικοποιήσει το θέμα, επιμένοντας ότι πρόκειται πρωτίστως για ένα ζήτημα Δημοκρατίας. Θα θέσει το αξιακό κομμάτι επί τάπητος και θα υποστηρίξει εκ νέου ότι ένα τέτοιο ζήτημα Δημοκρατίας είναι άμεσα συνδεδεμένο με την καθημερινότητα των πολιτών, καταλογίζοντας στην πραγματικότητα στην κυβέρνηση καθεστωτική συμπεριφορά στην άσκηση πολιτικής. 

Εκ των πραγμάτων, βεβαίως, θα ασχοληθεί και με την υπόθεση που τον αφορά προσωπικά, καθώς θα κληθεί να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα, πλην όμως και εκεί θα φροντίσει να αναδείξει πόσο …προφανές είναι πλέον ότι ήταν πολιτικοί οι λόγοι της παρακολούθησής του, θυμίζοντας τον συγχρονισμό της επιχείρησης παγίδευσης του κινητού του με την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ, τον χρόνο παρακολούθησής του που συνέπιπτε με την προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη ηγεσίας στο κόμμα του, την επανάληψη ακριβώς της ίδιας τακτικής με την υπόθεση Κουκάκη κ.ο.κ., πράγματα που δεν μπορεί να αποδοθούν ελαφρά την καρδία σε ….διαβολικές συμπτώσεις.

Στην πραγματικότητα, το θέμα των υποκλοπών, κάθε άλλο παρά έχει κλείσει για την Χαριλάου Τρικούπη, που δεν …αγοράζει καν το επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής χάνει δημοσκοπικά από αυτή την υπόθεση.  «Οι παρακολουθήσεις δεν είναι ένα οποιοδήποτε θέμα», λένε, κάνοντας λόγο για κρίση στο Κράτος Δικαίου και στους Θεσμούς, αλλά και για μια πολύ σοβαρή πτυχή της πολιτικής και τεχνοκρατικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης. 

Διότι αν για παράδειγμα στην Οικονομία και την Ενέργεια, κάποιος καλοπροαίρετος θα μπορούσε να αναγνωρίσει ‘ελαφρυντικά’ λόγω του διεθνούς κομματιού των προβλημάτων αυτών, που και πάλι πάντως στο εσωτερικό θεωρούν ότι η Kυβέρνηση δεν τα διαχειρίζεται σωστά, για το θέμα των υποκλοπών στην Χαριλάου Τρικούπη είναι κάθετοι. Αυτό «το έφτιαξαν μόνοι τους», λένε για τους κυβερνώντες, σημειώνοντας με νόημα πως «κάποιος το ανέχθηκε, αν δεν το ενορχήστρωσε κιόλας».

Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές σε ένα «παρακρατικό σύστημα», που λειτουργούσε μέσα ή πάντως με την ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου, ούτε και οι δημόσιες δεσμεύσεις του Νίκου Ανδρουλάκη ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συνέχιση της έρευνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Αυτές αφορούν κυρίως στην προσπάθεια να βρεθούν ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μάρτυρες που ‘κόπηκαν’ από την ελληνική εξεταστική επιτροπή, αφού άπαντες συνηγορούν ότι η έκκληση για βοήθεια της Europol για τα περιστατικά κακόβουλων λογισμικών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνεται κυρίως για λόγους εντυπωσιασμού και δεν θα έχει εύκολα μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι αποφασισμένο να συνεχίσει με την ίδια ένταση και την ίδια ρητορική στην προσπάθεια αποκάλυψης της αλήθειας, όσο οδεύουμε προς τις εθνικές κάλπες, προβάλλοντας εαυτόν ως το κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία των θεσμών στην χώρα, όταν τα δύο μεγάλα κόμματα ‘έπαιξαν’ μαζί τους, ως κυβερνήσεις, με στόχο την αποκόμιση μικροκομματικών οφελών. 

Πρόκειται εξάλλου για την παράταξη που υπήρξε διαχρονικά θεματοφύλακας των Θεσμών και δεν έχει σκοπό να τους …χαρίσει τον τίτλο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ας ψηφίσουν απευθείας ΠΑΣΟΚ…

Μπορεί ο Πρωθυπουργός να δήλωσε ότι «μυρίζει εκλογές» πριν από μόλις λίγα εικοσιτετράωρα, ωστόσο η εκλογολογία έχει ήδη αρχίσει να δίνει τη θέση της στη συζήτηση επί των συνεργασιώ...

Τα ψιλά γράμματα των δημοσκοπήσεων και η επιρροή της κοινωνικής ατζέντας

Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαμφισβήτητο, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις κοινής γνώμης. Η στρατηγική της Πειραιώς δεν αφορά στην κατάκτηση της πρώτη...

Φόρτωση άρθρων...