Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Tο «καλάθι του νοικοκυριού» και το στοίχημα της καθημερινότητας

Πρεμιέρα κάνει σήμερα το περιβόητο «καλάθι του νοικοκυριού» και στην Κυβέρνηση ευελπιστούν πως μ' αυτό το εργαλείο θα ανακουφιστεί ένα κομμάτι του πληθυσμού που τα βγάζει δύσκολα πέρα. 

Πρόκειται σίγουρα για μια θετική κίνηση που απαντά εν μέρει στην πρόκληση μιας καλύτερης καθημερινότητας, την ώρα που οι τιμές σε βασικά είδη έχουν πάρει την ανιούσα και ο μέσος όρος των μισθών στη χώρα υπολείπεται κατά πολύ του ευρωπαϊκού. 

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση που αφορούν στο επιχειρηματικό κλίμα, τις επενδύσεις, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά το σημείο που κάνει τη διαφορά είναι η τσέπη του καταναλωτή. Αυτή αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο από όλα το πολιτικό κλίμα, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία των εθνικών εκλογών. 

Η Κυβέρνηση καλείται μέσα σε μία αρνητική συγκυρία να χειριστεί το θέμα της ενέργειας, της ακρίβειας, της σωστής πρόσβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που ειδικά στην περίπτωση του ΗΣΑΠ με τα περιορισμένα δρομολόγια τίθεται υπό αμφισβήτηση, αλλά και της βελτίωσης των όρων στην αγορά εργασίας κυρίως για τους νέους, αλλά και για τις υπόλοιπες ηλικίες. 

Από τη μία πλευρά, το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει ήδη προωθήσει στοχευμένα μέτρα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση βάσει των ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, με στόχο την ανακούφιση εκείνων που ανήκουν στην ομάδα των μη προνομιούχων. 

Στην αντίπερα όχθη, ένα σημαντικό κομμάτι των ενδιαφερόμενων υποδέχεται μεν θετικά τα μέτρα, αλλά ταυτόχρονα ζητά κάτι περισσότερο από μία κατά περίπτωση επιδοματική πολιτική που παραπέμπει στη σοσιαλδημοκρατία της δεκαετίας του 80. Οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις αποτελούν θέματα που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του πολίτη και κατ΄ επέκταση τις τάσεις της εκλογικής επιρροής των κομμάτων. 

Μπορεί να έχουν ήδη ψηφιστεί σχετικές διατάξεις, αλλά θα είχε ενδιαφέρον μια ποσοτική έρευνα σε ποιο βαθμό εφαρμόζονται. 

Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να ανοίξει το βηματισμό της για να κερδίσει το στοίχημα της διπλής κάλπης, προβάλλοντας την κοινωνική ευαισθησία και το ρεαλισμό ως προτάγματα για τους επόμενους δύσκολους μήνες. Η βελτίωση της καθημερινότητας μέσα από ρηξικέλευθες αλλαγές συνιστά το μεγάλο στοίχημα. 

Το project αυτό έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αν όμως υλοποιηθεί θα αποτελεί μια ισχυρή παρακαταθήκη όχι μόνο για την γαλάζια παράταξη, αλλά για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Φόρτωση άρθρων...