Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Το «κεραμίδι» του Έλληνα και η «κεραμίδα» για την κυβέρνηση

Απόψεις Γιώργος Μελιγγώνης

Σε μία φράση που εκστόμισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας κρύβονται τα δύο «καυτά» αντιπολιτευτικά μέτωπα στα οποία θα ρίξει, μέχρι νεοτέρας, το βάρος του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την πεποίθηση και την προσδοκία ότι κοστίζουν στην κυβέρνηση πολύ περισσότερο από το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Τα παιδιά της Τέχνης είναι το μέλλον και όχι οι Πάτσηδες ή τα παιδιά των αρχιδικαστών που συνεργάζονται με τα funds», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή αιφνίδια παρέμβασή του στη Βουλή, δείχνοντας ποια κοινωνικά μέτωπα θα βρουν την αξιωματική αντιπολίτευση στην πρώτη γραμμή της μάχης –από το πεζοδρόμιο ως τα έδρανα του Κοινοβουλίου.

Με τους καλλιτέχνες

Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσει τους καλλιτέχνες και τις κινητοποιήσεις τους, με πρωτοκλασάτα στελέχη να δίνουν το «παρών» στις καταλήψεις στο κτήριο Τσίλερ και στο Ρεξ, αλλά και στις δύο συναυλίες που έγιναν το περασμένο σαββατοκύριακο. Ταυτοχρόνως, και σε πολιτικό επίπεδο, οι πολιτικές παρεμβάσεις και οι δηλώσεις διαδέχονται η μία την άλλη, καθώς στην Κουμουνδούρου εκτιμάται ότι η κυβέρνηση μπορεί να υποστεί σοβαρή φθορά από την κινητοποίηση τόσων ηθοποιών και άλλων καλλιτεχνών και από τη αντικυβερνητική κινητικότητα που επικρατεί στον χώρο αυτό. Εξάλλου, το να μένουν χωρίς διδάσκοντες οι δύο κύριες δραματικές σχολές της χώρας, η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και η Δραματική του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, προφανώς δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά...

Βεβαίως, όπως έχει ανακοινωθεί, ο πρωθυπουργός περιμένει αύριο τους καλλιτέχνες στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να βρεθεί μία λύση. Και μόνο απ’ αυτό, στον ΣΥΡΙΖΑ συμπεραίνουν αφενός οτι η ζημιά που υφίσταται η κυβέρνηση είναι σοβαρή, αφετέρου ότι για να κάνει πίσω ο πρωθυπουργός και να δέχεται να τους συναντήσει έπειτα από τόσες αρνήσεις, το μέτωπο που έχει ανοίξει «πονάει» το Μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως, όσο κι αν στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι οι καλλιτέχνες δεν θα κάνουν πίσω, μένει να φανεί αν θα υπάρχει ακόμη καύσιμη ύλη για ένταση μετά την συνάντηση των ανθρώπων της Τέχνης με τον πρωθυπουργό, καθώς μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει εντελώς πίσω, αποσύροντας το Προεδρικό Διάταγμα και παραπέμποντας σε νέο διάλογο για λύση αμέσως μετά τις εκλογές.

Η μάχη για το «κεραμίδι»

Όπως προαναφέρθηκε, η ατάκα που εκστόμισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή δεν περιείχε μόνο την αναφορά στις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών. Αντιθέτως, στην ίδια πρόταση αναφέρονταν οι «Πάτσηδες» και τα «παιδιά αρχιδικαστών» που βγάζουν σπίτια στο σφυρί –«φωτογραφίζοντας», με τον τρόπο αυτό, τον γιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που αποκαλύφθηκε ότι ως δικηγόρος εμπλέκεται σε διαδικασίες εκπλειστηριασμού ακινήτων.

Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν προσεκτικά τα μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση αλλά και τα ρεπορτάζ σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που «ιχνογραφούν» ένα πρώτο πρόπλασμα λύσης για το θέμα, όπως η βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού, η επαναφορά των 120 δόσεων για τους πραγματικά ευάλωτους δανειολήπτες και η θέσπιση ρητής αιτιολόγησης κάθε απόρριψης ρύθμισης, είτε αυτή προέρχεται από τον δανειολήπτη, είτε από το fund ή την τράπεζα. Πάντως, γενικής ισχύος ρύθμιση –όπως αυτή που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να «παγώσουν» οι πλειστηριασμοί- δεν προβλέπεται.

Τούτων δοθέντων, τα «ραντάρ» του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη ανοιχτά για νέες υποθέσεις τύπου «Ιωάννας Κολοβού» -δηλαδή για σκηνές Ισπανίας με αστυνομικούς και δικαστικούς κλητήρες να «ξεσπιτώνουν» απελπισμένους ανθρώπους. Στην εκπνοή της κυβερνητικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, η γενίκευση μίας τέτοιας εικόνας αγριοτήτων κατά της πρώτης κατοικίας θα μπορούσε να φέρει τα πάνω-κάτω στο πολιτικό σκηνικό –εξ ού και στον ΣΥΡΙΖΑ τελούν με το όπλο παρά πόδα. Είναι, άλλωστε, γνωστή η προσήλωση του Έλληνα στην ανάγκη για «ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του»...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...