Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Το κρίσιμο δίμηνο για την Κυβέρνηση και η δεξαμενή των αναποφάσιστων

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη έφερε τα πάνω κάτω στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης σχετικά με τις εκλογές. Εκεί που όλα ήταν έτοιμα για τις πρώτες κάλπες στις 9 Απριλίου, ήρθε η μοιραία σύγκρουση των δύο τρένων και ο αδόκητος χαμός πενήντα επτά συνανθρώπων μας να αλλάξουν τα πάντα.

Η Κυβέρνηση και όλες οι πολιτικές δυνάμεις στάθηκαν με σεβασμό απέναντι στη μνήμη των νεκρών και των οικογενειών τους. Με δεδομένο ωστόσο ότι η συνταγματική ημερομηνία των εθνικών εκλογών πλησιάζει, όλα τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους και να την προσαρμόσουν στα νέα δεδομένα.

Αυτό ισχύει περισσότερο για την κυβερνητική παράταξη, έχοντας να αντιμετωπίσει την κοινή γνώμη, ή καλύτερα την οργή και το θυμό κυρίως των νέων. Από τα ευρήματα των μετρήσεων φάνηκε πως η δεξαμενή των αναποφάσιστων φουσκώνει, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία έχει υποστεί δημοσκοπική φθορά.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία κι ενώ είχαν ήδη δρομολογηθεί τα πολιτικά διλήμματα ενόψει της δύσκολης εκλογικής μάχης.

Η μετάθεση του χρόνου των εκλογών, άγνωστο μέχρι στιγμής σε ποια έκταση, καθίσταται αναπόφευκτη, ενώ το εγχείρημα της αυτοδυναμίας στην παρούσα τουλάχιστον φάση φαίνεται περισσότερο ως ένας άπιαστος στόχος, παρά μια ρεαλιστική προσέγγιση.

Η αλήθεια πάντως είναι πως το κυβερνητικό επιτελείο θα περιέχει ένα νέο κύκλο μετρήσεων πριν λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Το βλέμμα στρέφεται πλέον κατά βάση στους αναποφάσιστους και τους οργισμένους, η εκλογική συμπεριφορά των οποίων θα καθορίσουν πολλά στο δρόμο προς τις κάλπες, αλλά και την επομένη.

Προχωρώντας σε μία ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης, θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος, ότι οι εκλογές με την απλή αναλογική ενδέχεται να θυσιαστούν στο βωμό της εκτόνωσης του θυμού, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει και σε πολυδιάσπαση της ψήφου.

Σε κάθε περίπτωση, οι δεύτερες κάλπες και τα σκληρά διλήμματα που θα μπουν αναμένεται να επηρεάσουν διαφορετικά τους ψηφοφόρους και κυρίως εκείνους που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς. Αρκεί βέβαια να μην προκύψει κάποιο άλλο δυσάρεστο γεγονός που θα έδινε την χαριστική βολή στην αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Η επικοινωνία θα παίξει ένα σοβαρό ρόλο στη διαχείριση ενός τεράστιου ζητήματος, αλλά οι προσεγγίσεις χρειάζεται να λαμβάνουν υπόψη την ελληνική πραγματικότητα και το sentiment (συναίσθημα) των εκλογέων.

Εν κατακλείδι, η Νέα Δημοκρατία έχει να διαχειριστεί μια σύνθετη κατάσταση και καλείται να καταγράψει υψηλά ποσοστά ανθεκτικότητας για να τα καταφέρει.        

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η φοροδιαφυγή και η λαθρεμπορία ένα βήμα μπροστά από τις φορολογικές αρχές

Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο, δεδομένου ότι με το παρόν ρυθμίζονται οι φορολογικές διαδικασίες σε ενιαίο Κώδικα που καλύπτει τους φόρους...

Σύνταγμα 1975

Ι. Κυκλοφόρησε βιβλίο ενδιαφέρον: «Μ Ε Τ Α Π Ο Λ Ι Τ Ε Υ Σ Η» Αναφέρεται (και) στο Σύνταγμα του 1975. ΙΙ. Είναι προσθετέα και τα εξής: ...

Φόρτωση άρθρων...