Ως «πρώτη προτεραιότητα» περιέγραψε την ανάγκη να χτυπά δυνατά η καρδιά του Ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη, ο Νίκος Ανδρουλάκης, που ταξίδεψε χθες εκεί , προσκεκλημένος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, προκειμένου να παραστεί σήμερα στην Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων και στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο.

Ευκαιρίας δοθείσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, θέλησε να έχει επαφές με το ελληνικό στοιχείο στην περιοχή, καθώς και να αναδείξει το έργο του ως ευρωβουλευτής στο θέμα των ελληνοτουρκικών θέσεων. Υπενθυμίζεται ότι είναι εκείνος που παγίως επιμένει στο ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, την οποία και περιγράφει ως ένα κράτος – ταραξία στην περιοχή, αλλά και στην ειδική σχέση με την ΕΕ, με αυτοματοποιημένες κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας. Στηρίζει τις προσπάθειες των Κούρδων, ενώ δε λησμονεί να αναδεικνύει τον αναθεωρητικό χαρακτήρα της γείτονος, υπό την ηγεσία του Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της παραμονής του εκεί, χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επισκέφθηκε δύο ιστορικά εκπαιδευτικά κέντρα, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Ζωγράφειο Λύκειο, από όπου και θέλησε να στείλει σαφές μήνυμα υπέρ της στήριξης του ελληνισμού στην περιοχή. 

Σημειώνοντας ότι ενώ το 1964 λειτουργούσαν 49 σχολεία με 3000 μαθητές στην Κωνσταντινούπολη και σήμερα απέμειναν μόλις επτά, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων της Ίμβρου, με συνολικά 300 μαθητές, ο Νίκος Ανδρουλάκης, υποστήριξε ότι αυτό δείχνει πως κάποιοι άνθρωποι δίνουν καθημερινά τιτάνιο αγώνα και έχουμε χρέος να τους στηρίξουμε, είτε πρόκειται για καθηγητές, είτε για τους σχολάρχες ή και για τους μαθητές. «Για εμάς, είναι πρώτη προτεραιότητα να συνεχίσει να χτυπά δυνατά η καρδιά του Ελληνισμού εδώ, να υπάρχουν τα σχολεία μας, ο πολιτισμός και η κουλτούρα μας», είπε. 

Κατά τη διάρκεια ξενάγησής του δε, από τον διευθυντή της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής Δημήτρη Ζώτο και τον διευθυντή του Ζωγραφείου Λυκείου Γιάννη Δεμιρτζόγλου στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπερασπιστεί την προσπάθειά τους και να συμβάλει στην επίλυση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν προκειμένου να διευκολυνθεί το σημαντικό έργο που επιτελούν στην Πόλη.

Για σήμερα, Παρασκευή, ανήμερα της γιορτής των Φώτων, ο Νίκος Ανδρουλάκης προγραμματίζει να παραστεί στην Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και στον Αγιασμό των Υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο. 

Αμέσως μετά, στις δώδεκα το μεσημέρι θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στο πρόσωπο του οποίου και είναι πάγια η στήριξη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν μεταξύ άλλων τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να αναφέρεται κατά πάσα πιθανότητα στην βαθιά πατριωτική στάση που επιδεικνύει διαχρονικά το κόμμα του από συστάσεώς του, αλλά και σε πολύ κρίσιμες εποχές για την χώρα. 

Δεν αποκλείεται δε, να κρούσει και τον κώδωνα του κινδύνου που ελλοχεύει η παρουσία ενός κράτους – ταραξία στην περιοχή, αλλά και μίας αυταρχικής κυβέρνησης με κανένα σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους μας για την στάση που θα πρέπει να κρατήσουν απέναντί του.