Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Το ΠΑΣΟΚ «στρίβει», ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλείται

Μπορεί επισήμως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να επιμένουν ότι το κόμμα τους λέει τα ίδια για τις υποκλοπές από την πρώτη ημέρα που κατήγγειλε την παρακολούθησή του ο Νίκος Ανδρουλάκης, όμως υπάρχουν αισθητές διαφορές. 

Τις οποίες ακτινογραφούν και αναλύουν στον ΣΥΡΙΖΑ, μην κρύβοντας τον προβληματισμό τους. 

Δεν είναι μόνο ότι σε επίπεδο «ατμόσφαιρας», η Χαριλάου Τρικούπη εδώ και καιρό έχει ρίξει τους τόνους αποφεύγοντας την «μονοθεματική» αντιπολίτευση και εντάσσοντας και άλλα μείζονα θέματα στην φαρέτρα της, όπως η οικονομία, η ενεργειακή κρίση κτλ. 

Πέραν αυτής της γενικής διαπίστωσης, που γίνεται αισθητή ακόμη κι αν παρακολουθήσει κανείς την ένταση στις δηλώσεις των κεντρικών στελεχών του κόμματος, αλλά και το πόσο έχει πέσει ο ρυθμός δημοσίευσης νέων ανακοινώσεων για το θέμα, το ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα στον ΣΥΡΙΖΑ και σε ό,τι αφορά το περίφημο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις, που ετέθη από την κυβέρνηση σε διαβούλευση. 

Την ώρα, δηλαδή, που ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «ομερτά» και «νομοσχέδιο συγκάλυψης» που «νομιμοποιεί και με τη βούλα τις υποκλοπές και τα κακόβουλα λογισμικά», το ΠΑΣΟΚ εντοπίζει μεν «προβλήματα», ωστόσο παρουσιάζει το νομοσχέδιο σαν ένα... πρώτο βήμα. 

Συνέντευξη με... πονοκεφάλους

Εξάλλου, ήδη από την περασμένη Τρίτη, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης άνοιξε τα χαρτιά του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και την Ράνια Τζίμα, όσα είπε ήταν αρκετά ώστε να προβληματίσουν επιτελικά στελέχη της Κουμουνδούρου: ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντί να καταδικάσει πλήρως το προαναφερθέν νομοσχέδιο, επιχείρησε να εμφανιστεί «δικαιωμένος», επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο δείχνει ότι δικαιώνεται ο ίδιος που δεν πήγε «παράνομα» να ενημερωθεί. 

Κάτι αυτή η φράση, κάτι η διάγνωση Ανδρουλάκη ότι το νομοσχέδιο «είναι ικανοποιητικό σε πολλά σημεία», κάτι το γεγονός ότι χαρακτήρισε ως απλό... «πρόβλημα» την θέσπιση της παρέλευσης τριών ετών από την παρακολούθηση για να κατοχυρώσει δικαίωμα ενημέρωσης το θύμα της υποκλοπής, στην αξιωματική αντιπολίτευση αντιλήφθηκαν ότι το ΠΑΣΟΚ σιγά σιγά... «στρίβει». 

Άλλωστε, τόσο ο κ. Ανδρουλάκης όσο και κορυφαία στελέχη του Κινήματος κρατούν σαφείς αποστάσεις από τις αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καίτοι αυτές δεν γίνονται μόνο από την εφημερίδα Documento, αλλά και από το «Βήμα», τα «Νέα», την «Καθημερινή», το insidestory και την σύμπραξη της «Εφημερίδας των Συντακτών» με τους «Reporters United». 

Σημειωτέον ότι ως απόρροια της αλλαγής γραμμής της Χαριλάου Τρικούπη εκλαμβάνεται και η επιστροφή του κόμματος στην «γραμμή» για τις συνεργασίες που είχε πριν «σκάσει» το θέμα των υποκλοπών. «Δυνατό ΠΑΣΟΚ, για να έχουμε κυβερνητική λύση από την πρώτη Κυριακή», επιμένει η Χαριλάου Τρικούπη, αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε διάλογο ακόμη και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και τα «κουκιά» βγαίνουν. 

Η αισθητή αλλαγή γραμμής της Χαριλάου Τρικούπη, λοιπόν, όχι μόνο δεν έχει αφήσει ασυγκίνητη την Κουμουνδούρου, αλλά έχει προκαλέσει ενόχληση, δυσφορία και πολλά ερωτήματα. Κι αυτό διότι εκ των πραγμάτων το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται έτοιμο να «σπάσει» αυτό το αντιπολιτευτικό «μπλοκ» που είχε συγκροτηθεί από τον περασμένο Αύγουστο και μετά, επιστρέφοντας στον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου» που θα ανοίξει τα χαρτιά του, ανάλογα με τα ποσοστά του, μετά τις εκλογές. 

Ωστόσο, αν στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώσουν ότι αυτό συνεχίζεται και αν δουν ότι το ΠΑΣΟΚ «καταπίνει» και τις επόμενες πιθανολογούμενες προσπάθειες συγκάλυψης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και αλλού, αποδομώντας εν τοις πράγμασι το αφήγημα Τσίπρα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», τότε οι σχέσεις των δύο κομμάτων θα μπουν σε δύσκολες και κακοτράχαλες ατραπούς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...