Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Το ΠΑΣΟΚ θα παλέψει για τα σπίτια των πολιτών

Στο πλευρό των ‘μη προνομιούχων’ βρέθηκε διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ και αυτό επιδιώκει να γίνει και τώρα, με την Χαριλάου Τρικούπη να κάνει εκ νέου ‘σημαία’ της την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

«Αν θέλουν (σ.σ. οι πολίτες) μια διαφορετική πολιτική, με δημόσια δωρεάν υγεία, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, κοινωνική στέγη, προστασία της πρώτης κατοικίας και δυνατότητα στον δανειολήπτη, να αγοράσει -υπό προϋποθέσεις- το δάνειό του στην τιμή που το αγοράζει το fund, να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ», υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δίνοντας τον τόνο του τι θέλει να εκφράσει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής όχι μόνο στην πορεία προς τις εκλογές, αλλά και μετά από αυτές. Κάνοντάς το ακόμα πιο εύπεπτο, εξάλλου, υποστήριξε ότι στο κόμμα του θα παλέψουν για να μην πάρουν τα σπίτια των πολιτών, για αυτό και ζήτησε ένα ισχυρό ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές.

Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επανακαταθέτει σειρά τροπολογιών, με τις οποίες τάσσεται αναφανδόν υπέρ του πολίτη και δη του αδύναμου δανειολήπτη που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του για λόγους αντικειμενικής δυσκολίας και όχι μόνο.

Όπως χαρακτηριστικά θυμίζουν τα στελέχη του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2019 κατέθεσε συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων τόσο για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, όσο και για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς, διότι διέβλεψε νωρίς τους κινδύνους , που σήμερα αποτελούν πραγματικότητα για εκατομμύρια πολίτες στην χώρα.

Αυτήν ακριβώς τη δέσμη προτάσεων επικαιροποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα και ειδικά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών επανακαταθέτει για πολλοστή φορά τροπολογίες που αφορούν σε :

  • Επαναφορά του ψηφισμένου επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου ‘νόμου Κατσέλη’ (Ν.3869/2010) με νέα επικαιροποιημένα κριτήρια
  • Αγορά του δανείου από τον δανειολήπτη, προτού αυτό αγοραστεί από τα funds ερήμην του και με την απειλή κατασχέσεων
  • Προστασία της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση, τουλάχιστον σε ποσοστό 50% ως μοναδικού μέσου επιβίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους
  • Εξάντληση του αριθμού πολλών και μικρών δόσεων (έως και 240) για την ρύθμιση δανείων, μετά από αξιολόγηση από τραπεζικό διαμεσολαβητή
  • Βιώσιμη λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.

Με την Κυβέρνηση, μάλιστα, να μη συζητά ως τώρα τις προτάσεις του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη, και πάντως σε καμία περίπτωση να μην τις κάνει αποδεκτές, στην Χαριλάου Τρικούπη δεν το βάζουν κάτω.

Αντίθετα, εμπλουτίζουν περαιτέρω τη δέσμη πρωτοβουλιών τους, προσθέτοντας στο τρέχον νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών την κατάθεση κανονισμού δεοντολογίας για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων (funds), με στόχο να μπει τάξη στην ασυδοσία των συγκεκριμένων εταιρειών που απειλούν με πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτης κατοικίας, δανειολήπτες που υπήρξαν προς στιγμή άτυχοι ή οικονομικά αδύναμοι.

Ειδικότερα, προτείνουν την εξάντληση από πλευράς των funds κάθε περιθωρίου διαπραγμάτευσης με τους δανειολήπτες, όπως άλλωστε και την αιτιολόγηση της άρνησης σε ενδεχόμενη πρόταση ρύθμισης από την πλευρά του δανειολήπτη, προκειμένου να αποτραπούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Τροπολογία όμως προέβλεψαν και για τους χιλιάδες ανά την επικράτεια εγγυητές δανείων, των οποίων οι οφειλέτες είτε πτώχευσαν, είτε ρύθμισαν τα δάνειά τους με ευνοϊκότερους όρους, με αποτέλεσμα να καλούνται οι εγγυητές να καταβάλουν είτε ολόκληρο, είτε μέρος του οφειλόμενου ποσού.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Σωκράτης και η νέα ηγεσία

Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος,είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος στη σημερινή εποχή των τεράστιων αλλαγών,που υπαγορεύουν και νέες ηθικές προσεγγίσεις.

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...