Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Το πολιτικό αφήγημα Μητσοτάκη στο δρόμο προς τις κάλπες και οι λεπτομέρειες που θα μετρήσουν

Απόψεις Σπύρος Καπράλος

Στην αυγή του 2023 ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να φωτίσει το σχέδιο του για την επόμενη μέρα, θέτοντας άμεσα και τις προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία. Η αποκωδικοποίηση του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος του Πρωθυπουργού αποκαλύπτει την πρόθεση του να στηρίξει στο μέτρο του δυνατού τους μη προνομιούχους, στέλνοντας ταυτόχρονα και ένα σήμα τόσο στη μεσαία τάξη, όσο και πολιτικά στον ευρύτερο χώρο του κέντρου, για τον οποίο ερίζουν Σύριζα και ΠΑΣΟΚ.

Στην εφαρμοσμένη πολιτική η Κυβέρνηση πέτυχε ομολογουμένως πολλά, ωστόσο οι υποθέσεις διαφθοράς είτε αφορούσαν το κυβερνητικό στρατόπεδο ή άλλα κόμματα, προκαλούν προβληματισμό σε ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής Ελλάδας που δεν έχει εξαρτήσεις από την πολιτική και αγωνιά για το μέλλον.

Η εμπιστοσύνη με τους πολίτες και η αξιοπιστία ενός σχήματος που διεκδικεί την ανανέωση της κυβερνητικής του θητείας αποτελούν κύρια συστατικά της επιτυχίας, την ώρα δε που η αντιπολίτευση σε ένα μεγάλο βαθμό επενδύει στην σκανδαλολογία, την πόλωση και την όξυνση όσο πλησιάζει η κρίσιμη ώρα της κάλπης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η κοινή γνώμη θα γίνει τους επόμενους μήνες μάρτυρας ενός γεμάτου εντάσεις πολιτικού σίριαλ που θα μπορούσε κανείς να ονομάσει «ο Κυριάκος μόνος του και όλοι οι άλλοι απέναντι».

Ο μονόδρομος του σχηματισμού αυτοδύναμης Κυβέρνησης, τουλάχιστον με όσα ισχύουν έως σήμερα, δεν αφήνει περιθώρια για λάθη και παραλείψεις, ενώ ο στρατηγικός σχεδιασμός της Πειραιώς έχει αποφασίσει να συμπεριλάβει στο βασικό αφήγημα για τη νέα τετραετία την αύξηση των μισθών, τον δραστικό περιορισμό των ανισοτήτων και την προσήλωση στο δρόμο των νέων επενδύσεων και ευκαιριών.

Ταυτόχρονα, τα ανώτερα κομματικά στελέχη αναμένεται να κινητοποιήσουν τον κομματικό μηχανισμό, ενώ δίνουν έμφαση και στους Έλληνες του εξωτερικού, εκείνους που την Κυριακή των εκλογών θα θελήσουν είτε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, είτε θα επιστρέψουν στις πόλεις και τα χωριά της καταγωγής τους.

Από την μία πλευρά καταγράφεται μια σημαντική δεξαμενή αναποφάσιστων που φλερτάρει ακόμα και με την αποχή.

Στην αντίπερα όχθη, όμως, πολίτες στέκονται εκ νέου κριτικά απέναντι στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και απορρίπτουν διαρρήδην την επιστροφή του στην εξουσία. Αυτή η παράμετρος της εκλογικής ανάλυσης θα κρίνει πολλά για το τελικό αποτέλεσμα και μένει να φανεί αν η τάση του «επιλέγουμε το λιγότερο κακό» θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.                

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...