Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Το πολιτικό Κέντρο, η υποχώρηση Μητσοτάκη και η... φύση που απεχθάνεται τα κενά

Ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να... εφορμήσει στον πολιτικό Κέντρο «βλέπει» η Κουμουνδούρου την παρούσα πολιτική συγκυρία, καθώς αφενός διάφορες επιλογές του πρωθυπουργού τον απομακρύνουν από το «πέρασμα» που είχε ο ίδιος στον κεντρώο χώρο, αφετέρου οι παλινωδίες του Νίκου Ανδρουλάκη στερούν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να υποδεχθεί τους απογοητευμένους κεντρώους που αποστασιοποιούνται πλέον από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με άλλα λόγια, όπως προκύπτει και από ορισμένα ποιοτικά ευρήματα σφυγμομετρήσεων που έχουν φτάσει στην Κουμουνδούρου –και αλλού- υπάρχει μία μεγάλη κινητικότητα στον κεντρώο ή αλλιώς «μεσαίο» χώρο, που αφορά σε πολίτες παραδοσιακά κεντρώους, κεντροαριστερούς που είχαν «τσιμπήσει» από το υποτιθέμενο «κεντρώο» προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και κεντροδεξιούς με οξυμμένες, όμως, φιλελεύθερου τύπου δημοκρατικές ευαισθησίες.

Οι δύο πληγές

Ειδικά μετά την ανακοίνωση της παροχής του «market pass» ή «food pass» από τον πρωθυπουργό στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, η κινητικότητα στο λεγόμενο «μεσαίο χώρο» εντάθηκε. Όπως προκύπτει από αρκετές έρευνες της κοινής γνώμης και focus groups που δεν έχουν σταματήσει παρά την εορταστική ραστώνη, δεν είναι λίγοι όσοι εξέλαβαν την εξαγγελία Μητσοτάκη όχι ως μία προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακουφίσει τους πολίτες από τον πληθωρισμό, αλλά ως μία απροσχημάτιστη προσπάθεια εξαγοράς συνειδήσεων, ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών.

Αυτή η διάχυτη αίσθηση φαίνεται ότι λειτουργεί καταλυτικά ειδικά στον χώρο του Κέντρου και ενεργοποιεί αντικυβερνητικά αντανακλαστικά σε μεγάλα κοινά ψηφοφόρων, κάποια εκ των οποίων υπήρξαν στο παρελθόν προνομιακά ακροατήρια για τον νυν πρωθυπουργό: δηλαδή, ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και ανώτατους υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα, με υψηλό επίπεδο μόρφωσης, που εξέλαβαν την ανακοίνωση του πρωθυπουργού περισσότερο σαν «προσβολή» παρά σαν προσπάθεια «απόσβεσης» μέρους των πληθωριστικών πιέσεων προς το πορτοφόλι τους. Με όρους προσώπων, δηλαδή, αντιδράσεις όπως αυτή του «πατεντάτου» φιλελεύθερου δημοκράτη πολιτικού επιστήμονα Λευτέρη Κουσούλη ή του «τοτέμ» των «μεταρρυθμιστών», του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου, έδωσαν τον τόνο της απαξίωσης της εξαγγελίας Μητσοτάκη.

Συν τοις άλλοις, αυτή η «μαυρογυαλούρικου» τύπου πρωτοβουλία ήρθε να ρηγματώσει στα μάτια των κεντρώων ψηφοφόρων έτι περαιτέρω το ήδη «θολωμένο» εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών προφίλ του πρωθυπουργού. Ακόμη και «γαλάζιοι» παράγοντες, που εισηγούνται επιμόνως στον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην αφήσει τις κάλπες για τις... ζέστες, επισημαίνουν ότι «χάνουμε μισή μονάδα το μήνα από τις υποκλοπές», ενώ η κυβέρνηση τελεί υπό μία ιδιότυπη ομηρεία αγωνιώντας για το ποιες και πόσες αποκαλύψεις θα την... βρουν ακόμη. Ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει άδεια για εξαγωγή του λογισμικού Predator που η κυβέρνηση έλεγε ότι... αγνοούσε, αλλά και έπειτα από την δημοσιοποίηση του πρακτικού παρακολούθησης του Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ, το πράγμα έχει πάρει έναν δρόμο τόσο ολισθηρό, που σίγουρα δεν πείθει το «όλα στο φως» που στερεοτυπικά και κενολογικά επαναλαμβάνει τρεις φορές την εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαγκωνισμός

Η αίσθηση, λοιπόν, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «χάνει» το Κέντρο έρχεται να δώσει νέες διαστάσεις στον πολιτικό διαγκωνισμό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με το ποιος θα μπορέσει να προσελκύσει όσους πολίτες γυρίζουν πλέον την πλάτη τους στην ΝΔ και τον πρωθυπουργό. Η συγκυρία, πάντως, όπως τουλάχιστον εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, ευνοεί περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αυτό όχι μόνο επειδή οι «μεσαιοχωρίτες» του πολιτικού Κέντρου αρέσκονται στο να ψηφίζουν κόμματα εξουσίας και να αισθάνονται ότι η ψήφος τους διαμορφώνει τις εξελίξεις –άλλωστε, προς τούτο, και ο Νίκος Ανδρουλάκης διαβεβαιώνει ότι προτίθεται να συμβάλει στην εξεύρεση κυβερνητικής λύσης από τις πρώτες εκλογές. Πέραν αυτού, η υπόθεση Καϊλή που ήρθε και «έσκασε» ορμητικά στο ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με το πόσο σκληρά η ΝΔ αντεπιτέθηκε στην προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη να χρεώσει την προφυλακισμένη ευρωβουλευτή στη... ΝΔ, είναι προφανές ότι δεν βοηθάει τη Χαριλάου Τρικούπη να παίξει τον ρόλο του υποδοχέα ψήφων κεντρώων ψηφοφόρων –πολλώ δε μάλλον όταν και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αποδόμησε την επιχειρηματολογία Ανδρουλάκη περί «Δούρειου Ίππου», εγκαλώντας εμμέσως τον Νίκο Ανδρουλάκη γιατί την ανεχόταν τόσο καιρό και άργησε να την διαγράψει.

Πέραν αυτού, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ειδικά στον χώρο του πολιτικού Κέντρου, τα εκλογικά διλήμματα που τίθενται στο τέλος της μέρας είναι τόσο σκληρά που μία γραμμή «ίσων αποστάσεων» του τύπου «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» έχει κοντά ποδάρια. Πιστεύουν, δηλαδή, πως όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστηρίζει με διαφορά... τριών ημερών και ότι «στόχος μας είναι να επιστρέψει ο Μητσοτάκης και η ΝΔ στην αντιπολίτευση» αλλά και ότι «όσο είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση ο Τσίπρας, θα κυβερνά ο Μητσοτάκης», θα χάσει και από τα δεξιά του και από τα αριστερά του, αλλά και στο Κέντρο. Και, ως γνωστόν, η φύση απεχθάνεται τα κενά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Φόρτωση άρθρων...