Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Το πολιτικό σκηνικό, ο γαλάζιος σχεδιασμός και η ημερομηνία των Eκλογών

Την ώρα που οι πολίτες ανέμεναν την προκήρυξη των Εθνικών Εκλογών μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, η εικόνα στο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται ως εξής: από τη μία πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζεται από την υπόθεση Πολάκη, ενώ οι πολίτες διακρίνουν τη δυσκολία με την οποία η ηγεσία του προσπαθεί να την διαχειριστεί, βάζοντας σε άμεση προτεραιότητα το πολιτικό κόστος. 

Η πρόσφατη απόφαση για την αφαίρεση του ονόματος του κ. Πολάκη από τα ψηφοδέλτια, χωρίς ωστόσο να απομακρυνθεί από τις τάξεις του κόμματος καταδεικνύει το γεγονός ότι αφενός η Αριστερά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα περιπτώσεις που την εκθέτουν, αφετέρου γίνεται αντιληπτό πως στα ανώτερα κομματικά κλιμάκια υπολογίζουν τις συνέπειες από μια πιθανή ολική ρήξη με τον Χανιώτη πολιτικό. 

Στο ΠΑΣΟΚ ακολουθούν πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθούν να επαναπατρίσουν ψηφοφόρους που είτε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε από την εποχή των μνημονίων και έπειτα βρήκαν πολιτικό καταφύγιο στις τάξεις της Κουμουνδούρου. 

Πάντως, τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων δεν είναι ενθαρρυντικά, ενώ σε ένα πολωτικό κλίμα σκληρού δικομματισμού στις δεύτερες εκλογές τα ποσοστά θα συμπιεστούν ακόμα περισσότερο. 

Στη Νέα Δημοκρατία είχαν ήδη σχεδιάσει τον οδικό χάρτη προς τις εθνικές εκλογές με σύμμαχο τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, την ασφαλή διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ και με πολλές πιθανότητες για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας. 

Ωστόσο, πόσο μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις η τραγική είδηση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες νέοι άνθρωποι; Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια εξέλιξη που το κυβερνών κόμμα θα λάβει σοβαρά υπόψη, θα μετρήσει πριν την ανακοίνωση της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. 

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως οι εκλογές μπορούν να μετακινηθούν χρονικά, αλλά μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα οδύνης ενδέχεται να υπάρξουν και δεύτερες σκέψεις στην ηγεσία του κόμματος. 

Εν κατακλείδι, τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι καθοριστικά για το αν η χώρα θα πάει σε διπλές εκλογές στις 9 Απριλίου και 14 ή 21 Μαΐου ή αν θα υπάρξει κάποια μετακίνηση λίγων εβδομάδων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Φόρτωση άρθρων...