Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Το στοίχημα της κανονικότητας στα ΑΕΙ

Με την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει δραστικά τα φαινόμενα ανομίας στα πανεπιστήμια, πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για «υιοθέτηση δεξιάς ατζέντας», «στροφή στον αυταρχισμό» και άλλα πολλά. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει στην παρούσα φάση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «επανάσταση του αυτονόητου». 

Η σωστή και εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα δεν αποτελεί ούτε δεξιά, ούτε αριστερή, ούτε κεντρώα επιλογή. Συνδέεται απόλυτα με την αποκατάσταση μιας κανονικότητας που σε άλλα κράτη της Ε.Ε. θεωρείται και είναι δεδομένη. 

Παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, κυρίως από τα κόμματα της Αριστεράς, η Κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο άφησαν στην άκρη τις ιδεολογικές ανασφάλειες του παρελθόντος που συνόδευσαν την κεντροδεξιά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από την μεταπολίτευση και έπειτα και αποφάσισαν να αλλάξουν την εικόνα των ελληνικών πανεπιστημίων, με μία δέσμη μέτρων που ξεκαθαρίζουν το τοπίο, σε ότι αφορά σε έννοιες, όπως είναι το άσυλο και η εμπέδωση της ασφάλειας στα campus ολόκληρης της χώρας. 

Η πρωτοβουλία για την ίδρυση πανεπιστημιακής Αστυνομίας μπορεί σε άλλες κοινωνίες να φαίνεται ως μια κίνηση που πιθανόν να ξεπερνά τα όρια του πανεπιστημιακού πλαισίου λειτουργίας, αλλά στην ελληνική πραγματικότητα η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, δεν άφηνε πλέον περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. 

Ωστόσο, στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης δίνουν και πρέπει να δίνουν έμφαση, ώστε το νέο σώμα να μείνει προσηλωμένο στην άσκηση συγκεκριμένων καθηκόντων, αποφεύγοντας εντάσεις που δεν συνάδουν με το κλίμα ενός πανεπιστημιακού χώρου. 

Όλα τα παραπάνω συνδέονται ευθέως με το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η παρούσα Κυβέρνηση, στοχεύοντας αφενός να αντιμετωπίσει ακραίες δράσεις και συμπεριφορές, αφετέρου σε πολιτικό επίπεδο να υλοποιήσει μια πολιτική που αγγίζει την πλειοψηφία του εκλογικού ακροατηρίου. 

Η πολιτική βούληση υπάρχει, το σχέδιο έχει λάβει «σάρκα και οστά», μένει πλέον να μπει στη ζυγαριά και το τελικό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η φοροδιαφυγή και η λαθρεμπορία ένα βήμα μπροστά από τις φορολογικές αρχές

Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο, δεδομένου ότι με το παρόν ρυθμίζονται οι φορολογικές διαδικασίες σε ενιαίο Κώδικα που καλύπτει τους φόρους...

Πενήντα χρόνια μετά...

Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, αναπόφευκτα οδηγεί και στο τέλος της δημοκρατίας

Φόρτωση άρθρων...