Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Υπό ποιες συνθήκες θα μπει το ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας

Δύο εβδομάδες μετά από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους και παραμένει εξαιρετικά δύσκολο να συζητηθεί οτιδήποτε άλλο στον δημόσιο διάλογο. Δειλά δειλά μόνο, κόμματα και στελέχη τολμούν να θίγουν άλλα ζητήματα πέραν της απόδοσης ευθυνών για το πολύνεκρο δυστύχημα και τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών στις μετακινήσεις τους. 

Και αυτό, μόνο γιατί καίτοι πήραν μικρή αναβολή οι εκλογές, δεν παύει η χώρα να βρίσκεται σε άτυπη προεκλογική περίοδο.

Ακόμα και στις συνεντεύξεις τους, οι πολιτικοί αρχηγοί δέχονται ελάχιστες μόνο ερωτήσεις για τις εκλογές και τις μετεκλογικές συνεργασίες και αυτές στο τέλος και με μία συστολή εκ μέρους των δημοσιογράφων. 

Σε κάθε περίπτωση, ερωτηθείς ακριβώς για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, διερωτήθηκε μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», τι ακριβώς σημαίνει κυβέρνηση συνεργασίας. «Σημαίνει κάθονται τρεις άνθρωποι σε ένα τραπέζι και μοιράζουν υπουργεία στους εκλεκτούς και στους φίλους τους; Όχι», είπε και περιέγραψε την ευρωπαϊκή εμπειρία του, καθώς ζητούμενο είναι πάνω από όλα τι κυβέρνηση θα υπάρξει. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος τάχθηκε σαφώς υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, τονίζοντας ότι αποτελούν εμπόδιο στην αλαζονεία των ισχυρών. «Υπάρχουν αντίβαρα και δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός να κάνει ό,τι θέλει με τους κολλητούς του», είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι η χώρα για να αλλάξει χρειάζεται μία ευρωπαϊκή προσέγγιση στους θεσμούς. Μίλησε για σεβασμό στη Δικαιοσύνη, σεβασμό στους θεσμούς και πάνω από όλα σεβασμό στον άνθρωπο και τον πολίτη. 

«Εκπροσωπώ μια αλλαγή, που έχει τον άνθρωπο και τον πολίτη στο επίκεντρο», είπε. Ξεκαθάρισε πάντως πως δεν προτίθεται να βάλει …νερό στο κρασί του, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας την επομένη των εκλογών. Και αυτό διότι «το κρασί μου δεν είναι ξινό, όπως είναι των δύο που έχουν κριθεί, τεσσεράμισι χρόνια ο ένας και τέσσερα χρόνια ο άλλος», όπως είπε για τους βασικούς πολιτικούς του αντιπάλους. Μιλώντας για το δικό τους …ξινισμένο κρασί, υποστήριξε ότι «οδηγεί μία χώρα να είναι βουτηγμένη στο χθες και στην ανυποληψία, ενώ μπορεί να γίνει μία χώρα ισχυρή όπου ο λαός της θα ζει με ευημερία, αξιοπρέπεια και προοπτική»

Σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχουν ξεκαθαρίσει πως για να μετάσχουν σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας την επομένη των εκλογών απαιτούνται δύο προϋποθέσεις, χωρίς τις οποίες προτιμούν να παραμείνουν στην αντιπολίτευση. Αφενός το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής να έχει πάρει ένα ισχυρό ποσοστό, με τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει κάνει λόγο για ένα μεγάλο διψήφιο ποσοστό -και να έχει ξεκαθαρίσει πως τυχόν μονοψήφιο ποσοστό θα είναι ήττα- αφετέρου η όποια συζήτηση να γίνει αποκλειστικά με προγραμματικούς όρους.

Ειδάλλως, επιμένουν με νόημα πως το κόμμα τους θα είναι χρήσιμο, είτε είναι στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση.
Στο μεταξύ, όλο το τελευταίο διάστημα επαναφέρουν με τον πλέον ξεκάθαρο πλέον τρόπο μία θέση του που είχε διατυπωθεί και νωρίτερα, αλλά είχε ατονήσει στο μεταξύ. Ότι δεν θα πρέπει τη θέση του πρωθυπουργού σε μία τέτοια συγκυβέρνηση να πάρει εκ νέου ένας εκ των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. 

Το δόγμα «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» επανήλθε έτσι δριμύτερο στην προεκλογική φαρέτρα των επιχειρημάτων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, που άκουσαν τον πρόεδρο του κόμματος να υποστηρίζει ότι αμφότεροι είχαν την ευκαιρία να έχουν καλυτερεύσει την χώρα και δεν το έκαναν, οπότε δεν βλέπει τον λόγο για τον οποίο θα έπρεπε να επιστρέψουν στην καρέκλα του πρωθυπουργού. 

Το σύνθημα «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας», δε, αποκτά, σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, νέα σημασία μετά την τραγωδία των Τεμπών, δεδομένου ότι η τελευταία υπήρξε ένα ‘χαστούκι’ για τον πρωθυπουργό, που ως τώρα είχε για ‘σημαία’ του το ‘επιτελικό κράτος’. 

Στο παρασκήνιο, δε, λέγονται ακόμα πιο …χοντρά πράγματα, με κάποιους να μεταφέρουν την αίσθηση που υπάρχει σε μερίδα του κόσμου ότι η Ν.Δ. έκανε άλλοτε …καμπάνια πάνω στα καμένα στο Μάτι, και τώρα ήρθε να αφήσει -με τις παραλείψεις και τα λάθη της- να σκοτωθούν δεκάδες παιδιά στα Τέμπη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

Φόρτωση άρθρων...