Δευτέρα
20 Μαΐου 2024

1 χρόνος capital controls: Τα μαύρα γενέθλια των πολιτικών εγκληματιών του Μαξίμου

Πολιτική

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το την αποφράδα νύχτα της Παρασκευής 26 Ιουνίου 2015, οπότε επιβλήθηκαν τα καταστροφικά capital controls, μετά από την εγκληματική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και των στενών του συνεργατών.

Ήταν τότε που σε κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου, παρουσία Παππά, Δραγασάκη, Φλαμπουράρη, Σταθάκη και φυσικά του Γιάνη Βαρουφάκη διαπράχθηκε ένα ιστορικό πολιτικό έγκλημα σε βάρος της Εθνικής μας Οικονομία που ακόμη ταλαιπωρεί την χώρα αλλά και παραμένει ατιμώρητο.

Tο διάστημα πριν τα capital controls, είχε προηγηθεί η αλλαγή πολιτικού σκηνικού με τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και η απαρχή μιας «δημιουργικής» διαπραγμάτευσης, που οδήγησε σε απόλυτη ρήξη με τους πιστωτές, στην απώλεια της εμπιστοσύνης και στην αύξηση των εκροών καταθέσεων μέσα σε κλίμα πανικού.

Το Φεβρουάριο του 2015 οι τραπεζικές καταθέσεις είχαν μειωθεί σε περίπου 140 δισ. ευρώ -από 160 δισ. τον Δεκέμβριο του 2014- ενώ τον ίδιο μήνα και παρά τις διαβεβαιώσεις του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, η ΕΚΤ απέσυρε το waiver, μέσω του οποίου δανείζονταν φθηνά οι ελληνικές τράπεζες, με συνέπεια το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να στραφεί στον ακριβό δανεισμό του ELA.

Έκτοτε και μετά από μια μακρά περίοδο ανασφάλειας και στασιμότητας των διαπραγματεύσεων, προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα για τις 5 Ιουλίου και λίγες ώρες αργότερα επιβλήθηκε τραπεζική αργία (οι τράπεζες έμειναν κλειστές από 29/6 – 20/7/15), παράλληλα με την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών.

Ήταν η εποχή που τεράστιες ουρές σημειώνονταν μπροστά στα ΑΤΜ, ενώ οι συνταξιούχοι βρίσκονταν σε κατάσταση πανικού.

Να είναι σίγουροι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την εγκληματική απόφαση της 26ης πως πλησιάζει η ώρα που θα πληρώσουν.

capital-controls-20 capital-controls-0 capital-controls-1 capital-controls-2 capital-controls-3 capital-controls-4 capital-controls-5 capital-controls-6 capital-controls-7

ÓõãêÝíôñùóç êáé ðïñåßá äéáìáñôõñßáò óõíôáîéïý÷ùí ôçí ÔåôÜñôç 20 ÌáÀïõ 2015, óôï õðïõñãåßï Õãåßáò. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

capital-controls-9 capital-controls-10 capital-controls-11 capital-controls-12 capital-controls-13 capital-controls-14 capital-controls-15 capital-controls-16 capital-controls-17 capital-controls-18 capital-controls-19

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βορίδης: Η συνέχιση της θετικής πορείας της χώρας διασφαλίζεται μόνο μέσα από μία ισχυρή ΝΔ

Μήνυμα ενόψει των Ευρωεκλογών 2024 έστειλε ο Μάκης Βορίδης, σε εκδήλωση της ΝΔ στον Μαραθώνα. «Στις 9 Ιουνίου οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους, μεταξύ αυ...

Φόρτωση άρθρων...