Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

«Αφωνία» στην Κουμουνδούρου για τα F-35

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει τοποθετηθεί για τα F-35 και το μεγάλο πακέτο δωρεάν βοήθειας. Ο Κασσελάκης μετά το Άουσβιτς στο Πεντάγωνο

Παρασκήνιο

Σιγή ιχθύος από την Κουμουνδούρου αναφορικά με τις εξελίξεις που έφερε η επιστολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με την επιστολή Μπλίνκεν επισφραγίζεται η συμμετοχή της Ελλάδας στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των F-35, με την αγορά 40 υπερσύγχρονων μαχητικών πέμπτης γενιάς.

Στην επιστολή του κ. Μπλίνκεν υπογραμμίζεται πως «η ισχυρή διμερής σχέση συνιστά απόδειξη των σταθερών δεσμών ανάμεσα στα έθνη μας, και με ενθαρρύνει η πρόοδος που έχουμε επιτελέσει μαζί στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας ώστε να διατηρήσουμε ισχυρά, ικανά και διαλειτουργικά στρατεύματα», ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση απέφυγε κάθε σχόλιο σχετικά με τις καταιγιστικές εξελίξεις, στο πεδίο της άμυνας και της διπλωματίας. 

Δεν έχει, άλλωστε, συμπληρωθεί ούτε μήνας από την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στην εξοχική κατοικία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά, όπου «κλείδωσε» η ικανοποίηση του πάγιου ελληνικού αιτήματος για περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Αθήνας, ώστε να μην απωλέσει την υπεροπλία στο Αιγαίο και την Νοτιανατολική Μεσόγειο.

Παρεμβαίνοντας με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του εκείνο το διάστημα για τη συνάντηση των κυρίων Μπλίνκεν και Μητσοτάκη στα Χανιά, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης είχε εγκαλέσει την κυβέρνηση για το γεγονός ο Πρωθυπουργός «να καλεί σε ένα άλλο εξοχικό του τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν για επίσημες συνομιλίες με έξοδα φυσικά πληρωμένα από το κράτος», εστιάζοντας στο κόστος της συνάντησης για το ελληνικό δημόσιο.

Τόσο ο κ. Κασσελάκης, όσο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτίμησαν να μην τοποθετηθούν αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας για τα F35 χθες, αν και πρόκειται για μια εξέλιξη που αναμένεται να καθορίσει την ισορροπία ισχύος από αέρος, αλλά και να υπογραμμίσει την πρωτοκαθεδρία της Αθήνας ως φερέγγυου συνομιλητή της Δύσης, παρά τη διαφαινόμενη μερική στροφή του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τις ΗΠΑ. Τη στιγμή, μάλιστα, που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνιστά δύναμη της «πατριωτικής Αριστεράς», όπως επαναλαμβάνει συχνά το τελευταίο διάστημα ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί αύριο το πρωί στο Πεντάγωνο, συνοδευόμενος από τον Ναύαρχο, Ευάγγελο Αποστολάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο από τον Υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Μετά το Άουσβιτς, στο Πεντάγωνο

Ακολούθως, ο Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα μεταβεί, κατά πληροφορίες, στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και στην συνέχεια στην Θήβα, επισκεπτόμενος το Κέντρο Εκπαίδευσης εκεί, το οποίο υπάγεται στο Πυροβολικό, όπου αναμένεται να καταταγεί στις αρχές Μαρτίου. Πριν το Πεντάγωνο, ο κ. Κασσελάκης αναχώρησε από την Αθήνα την περασμένη Παρασκευή με προορισμό την Πολωνία, όπου επισκέφθηκε το Κρατικό Μουσείο Άουσβιτς – Μπίρκεναου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Όπως δήλωσε, «79 χρόνια μετά την απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό, το μήνυμα ότι ο αγώνας απέναντι στο μίσος και τη μισαλλοδοξία είναι διαρκής, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη, τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή, βλέπουμε το σκοτάδι να εξαπλώνεται».

Κόβει εισιτήρια ο «στενός κύκλος»

Παρά την απουσία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τη χώρα και τις εσωκομματικές τριβές το Σαββατοκύριακο, νέα αναζωπύρωση στις εσωκομματικές έριδες προκάλεσε την περασμένη Παρασκευή η ανάρτηση του στιχουργού και ένθερμου υποστηρικτή του Στέφανου Κασσελάκη, Νίκου Μωραϊτη, ο οποίος ανέφερε σε ανάρτησή του πως «Βλέπω Δουδωνή, Μάντζο, Χριστοδουλάκη, Χρηστίδη στο ΠΑΣΟΚ και σκέφτομαι: ΕΝΑ νέο στέλεχος δεν έχει βρει ο Κασσελάκης εδώ και 4 μήνες; Με την Αυγέρη, την Τζάκρη και τα "λυξόνταρμα" δεν πας πουθενά πια. Ή μάλλον πας: Βουρ για την 3η θέση. Θλίψη να καίγεται έτσι ένας νέος άνθρωπος», εξαπολύοντας για νέα βέλη κατά της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου.

 

Οι συχνές παρεμβάσεις των υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη το τελευταίο χρονικό διάστημα δονούν τις λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, ενώ ανατροφοδοτούν σενάρια ανασχηματισμού του «στενού κύκλου» του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που οι εσωκομματικοί φίλοι της νέας ηγεσίας κάθε άλλο παρά καλοβλέπουν, διαπιστώνοντας μια «συντονισμένη επίθεση» εναντίον τους από πλευράς ενός «αόρατου κύκλου».

Παρά τις αιχμές για τον ηγετικό πυρήνα της Κουμουνδούρου, όμως, η λαϊκή απήχηση πρωτοκλασάτων στελεχών που υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή τον Στέφανο Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έγινε κάτι περισσότερο από αισθητή τις τελευταίες ημέρες, με τους Παύλο Πολάκη και Θεοδώρα Τζάκρη να γεμίζουν ασφυκτικά τις αίθουσες κομματικών εκδηλώσεων στην Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα. Μιλώντας για την ακρίβεια την περασμένη Παρασκευή στην Πάτρα, ο κ. Πολάκης χαρακτήρισε την συγκέντρωση «εντυπωσιακή», σημειώνοντας πως «έσπασε κόκκαλα», προτάσσοντας «καθαρές λύσεις, δυναμική αντιπολίτευση, σχέδιο βαθειών αλλαγών για να μας εμπιστευθεί ξανά ο λαός».

Με τελευταίο σταθμό χθες την Έδεσσα, κατάμεστες ήταν οι εκδηλώσεις με κεντρική ομιλήτρια και τη Θεοδώρα Τζάκρη στην Κεντρική Μακεδονία, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει παραδοσιακά χαμηλά ποσοστά. Η κ. Τζάκρη πραγματοποίησε ομιλίες στη Βέροια, την Έδεσσα, αλλά και τις Σέρρες, ιστορικό προπύργιο της ΝΔ, προσελκύοντας κόσμο παρά την δημοσκοπική υποχώρηση της Κουμουνδούρου σε όλες τις τελευταίες έρευνες, με την παρουσία του κόσμου να στέλνει καθαρό μήνυμα εντός και εκτός των τειχών της Κουμουνδούρου.

Παρότι δεν είναι λίγοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που θα επιθυμούσαν ανασχηματισμό της ηγετικής ομάδας «εδώ και τώρα», προκειμένου να προκύψει μια δημοσκοπική επανεκκίνηση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο το λαϊκό έρεισμα των ηγετικών στελεχών, όσο και η δυναμική του κομματικού μηχανισμού τους ενόψει του 4ου Συνεδρίου του κόμματος φέρεται να κρατούν πίσω τον Στέφανο Κασσελάκη, μολονότι ο ίδιος επεξεργάζεται νέα εργαλεία για το κόμμα του, αναζητώντας νέα στελέχη μέσα από εκατοντάδες βιογραφικά.

Συγκεκριμένα, το σκάουτινγκ της Κουμουνδούρου προς αναζήτηση νέων και άφθαρτων προσώπων εξελίχθηκε σε ένα πρώτο στάδιο μέσα από τα βιογραφικά για την συγκρότηση των 29 νέων think tanks του κόμματος, ενώ ακολουθεί νέος γύρος «κυνηγιού ταλέντων» μέσα από τις προκριματικές εκλογές για το Ευρωψηφοδέλτιο.

Μέχρι τότε, ωστόσο, η Κουμουνδούρου αναζητά τη χρυσή τομή για την άμβλυνση των αντιρρήσεων μιας σειράς βουλευτών, που φέρονται να διαφωνούν με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, όταν επικρέμεται η σπάθη των διαγραφών από μεριάς του Στέφανου Κασσελάκη. Στην προοπτική της εισαγωγής του προς επεξεργασία στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, η Κουμουνδούρου εξακολουθεί να κρατά ερμητικά κλειστά τα χαρτιά της απέναντι στην στάση που θα τηρήσει τελικά, μολονότι ο κ. Κασσελάκης έθεσε σε αξιακό επίπεδο την υπερψήφισή του, με αρκετούς βουλευτές να δυσφορούν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους για την ανοιχτή στήριξη σε μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κωνσταντοπούλου: Δεν προσκαλούμε ακροδεξιά και ναζιστικά στοιχεία να μας ψηφίσουν στις ευρωεκλογές

Δεν προσκαλούμε ακροδεξιά και ναζιστικά στοιχεία να μας ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα...

Φόρτωση άρθρων...