Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Ακραία πρόκληση Σοϊλού: Η Ελλάδα διαπράττει δολοφονίες στα σύνορά μας

Πολιτική

Σε άνευ προηγουμένου δηλώσεις για το μεταναστευτικό προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατηγορώντας μεταξύ άλλων την Ελλάδα, τη Frontex και την Ευρώπη για «δολοφονίες μεταναστών».

«Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Ευρώπη είναι πολύ απλό και ξεκάθαρο. Μέσω της Frontex, δίνει στην Ελλάδα τη δύναμη να αποτρέψει τη μετανάστευση με βία και θάνατο, να προστατεύσει δηλαδή έτσι τα σύνορά της, την ίδια τη χώρα», ανέφερε ο Σοϊλού στην αρχή της τοποθέτησής του σε συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Μετανάστευσης στην επαρχία Gölbaşı.

Και συνέχισε: «Στις χώρες από τις οποίες περνούν οι δρόμοι της μετανάστευσης, δηλαδή στην Τουρκία, με τις πολιτικές που παράγει (σ.σ. η Ευρώπη) και τις πολιτικές που εφαρμόζει, με τη βοήθεια και των στρατηγικών συμμάχων της εντός της χώρας μας, διαμορφώνει μια αντίληψη μέσω της οποίας επιχειρείται να εμφυσηθεί ξενοφοβία ώστε να αναγκαστούμε έτσι να προβούμε σε απάνθρωπες μεταχειρίσεις και δολοφονίες, όπως αυτές που διαπράττει η Ελλάδα στα δικά μας σύνορα».

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών συνέχισε λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες θέλουν οι σκηνές που καταγράφονται στην Ελλάδα να αρχίσουν να συμβαίνουν και στην Τουρκία, προκειμένου έτσι να αποτρέψουν τη μετανάστευση.

«Και όσο αποτυγχάνουν να το κάνουν αυτό, προβαίνουν σε αναίσχυντες προτάσεις και προσπαθούν να μας φορτώσουν όλα τα προβλήματα λέγοντας “και τι θα γίνει αν κρατήσουμε όλους τους μετανάστες εκεί;”. Δεν είμαστε η αποθήκη μετανάστευσης για κανέναν. Δεν είμαστε το παιχνίδι κανενός. Χώρες με περιορισμένες πολιτικές και χωρίς όραμα δεν έχουν καμία συμβουλή να δώσουν στην Τουρκία. Ακριβώς όπως η Δύση προσποιείται ότι είναι εναντίον του PYD και του PKK όταν πρόκειται για τρομοκρατία, το ίδιο κάνει (σ.σ. προσποιείται) και όταν πρόκειται για τη μετανάστευση», υπογράμμισε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Στη συνέχεια, παρέθεσε δικά του στοιχεία κάνοντας λόγο για 69.375 βίαιες απωθήσεις στο Αιγαίο την τριετία 2020-2022. Όπως είπε, ως αποτέλεσμα αυτών των επαναπροωθήσεων, 170 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και 780 μετανάστες τραυματίστηκαν. Και όλες αυτές οι περιπτώσεις έχουν καταγραφεί. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας είπε ότι όλα αυτά (τα στοιχεία) έχουν σταλεί σε όλα τα διεθνή δικαστήρια και θεσμούς.

Αναρωτώμενος ρητορικά αν «υπάρχει κατανόηση», ο Σοϊλού απάντησε αρνητικά και στη συνέχεια σημείωσε ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας στο μεταναστευτικό «έφερε σε αμηχανία ακόμη και την Ευρώπη».

«Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλε επιστολή στην Επιτροπή της ΕΕ. Ζήτησε από την Ελλάδα να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές και να λάβει μέτρα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας παραβίασαν το νόμο και καταδίκασε την Ελλάδα σε αποζημίωση μετά από ένα περιστατικό απώθησης στο οποίο σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι. Με άλλα λόγια, η συμπεριφορά της Ελλάδας έφερε σε αμηχανία ακόμη και την Ευρώπη, συνεχίζουν ωστόσο να προσπαθούν να στήσουν από κοινού επιχειρήσεις διαχείρισης αντίληψης κατά της Τουρκίας».

Έπειτα, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού έκανε λόγο για «απάνθρωπη μεταχείριση και ενέργειες» εκ μέρους της Ελλάδας, οι οποίες έχουν αποκαλυφθεί τόσο από εικόνες όσο και από διεθνείς εκθέσεις, ενώ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέθεσε τις πρακτικές αυτές στην ομιλία του στον ΟΗΕ.

Μίλησε για «απελπιστική θέση» της χώρας μας, η οποία εκτέθηκε «ενώπιον του διεθνούς κοινού». «Τα παιχνίδια της Ελλάδας εναντίον μας είναι φυσικά αποτέλεσμα πολιτικής χαμηλού επιπέδου, και ένδειξη της αξιολύπητης θέσης και της αδυναμίας της», είπε ο Σοϊλού.

Δεν δίστασε μάλιστα να αναφερθεί στα ονόματα μικρών παιδιών – του 9 μηνών Ασίμ, του 4χρονου Abdulvahap και του μικρού Αϊλαν – τα οποία είχε αναφέρει και ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στον ΟΗΕ τον προηγούμενο μήνα.

«Ήρθαν από τον Λίβανο και κατευθύνονταν στην Ιταλία όταν έπεσαν στο Αιγαίο και δυστυχώς οι Έλληνες τούς έσπρωξαν στον θάνατο. Η πιο ντροπιαστική φωτογραφία του 21ου αιώνα, στην οποία ένας πατέρας τραβάει με το πόδι του το 9 μηνών μωρό του, κατέδειξε για άλλη μια φορά την απανθρωπιά της Ελλάδας και της Ευρώπης», σημείωσε.

Τέλος, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού εκτίμησε ότι Αθήνα και Βρυξέλλες «προβάλλουν όσο περισσότερες συκοφαντίες και ψέματα μπορούν για να μη λερωθεί ο δικός τους πολιτισμός»

Αναφέρθηκε ειρωνικά και στη δήλωση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία το 2020 είχε ευχαριστήσει τη χώρα μας και την είχε χαρακτηρίσει «προστατευτική ασπίδα της Ευρώπης». «Με άλλα λόγια, εκτίμησε ότι η πολιτική που μόλις περιέγραψα εφαρμόστηκε πολύ καλά από την Ελλάδα για χάρη τους», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σοφία Μπεκατώρου για Παπανώτα: Ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την κίνηση που πρέπει

«Ελπίζω το κόμμα θα κάνει την κίνηση που πρέπει στο θέμα Παπανώτα» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την Νίκη Λυμπεράκη η υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙ...

Αιχμές ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη για τον πληθωρισμό

Αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη άφησε το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τις Βρυξέλλες για τον πληθωρισμό. «Η εικονική πραγματικότητα σ...

Φόρτωση άρθρων...