Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

O Τσίπρας παραδέχθηκε ότι γνώριζε τα πάντα για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα

Πολιτική

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου από το «Βελλίδειο» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επιχείρησε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα των δημοσιογράφων από όλη την Ελλάδα, λίγες ώρες μετά την ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ.

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τις έξι «εθνικές προτεραιότητες», δηλαδή ισάριθμους προγραμματικούς άξονες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως είμαστε «σήμερα πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι, πιο υποψιασμένοι, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι απαιτούν οι καιροί και οι ανάγκες, ανεξάρτητα από πιέσεις, επιθέσεις από συμφέροντα και απειλές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προσκάλεσε τους όλους τους πολίτες να λάβουν την «μεγάλη απόφαση», η οποία βασίζεται στο «διακύβευμα των επόμενων εκλογών» περιγράφοντας, στο ίδιο πλαίσιο, πως «το διακύβευμα των εκλογών υπερβαίνει, θα έλεγα, ακόμα και τις σαφείς ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά».Για το πόσο κοστολογημένο και αξιόπιστο είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, απάντησε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως «σήμερα κινδυνεύουμε να έχουμε και υποκλοπές στο ζήτημα αυτό. Υποκλέπτουν το μεγάλο επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ», δηλαδή ένα πλαίσιο βιωσιμότητας του χρέους, ενώ «το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο» και αγγίζει τα 5,6 δις ευρώ τόνισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για μέτρα «κοστολογημένα ένα προς ένα».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογράμμισε ότι «θα σταματήσουμε την αισχροκέρδεια, θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια, προκειμένου να δώσουμε ανάσα στην μεσαία τάξη και τους μισθωτούς», ενώ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξήσει τους φόρους κατά 7 δις ευρώ.

Δεν πιστεύω ότι θα υπήρχε καμία ευρωπαϊκή ευνομούμενη χώρα που ο Πρωθυπουργός αποδεδειγμένα με δική του ευθύνη θα είχε πιαστεί να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους του και να καθόταν στη θέση του, παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και συμπλήρωσε πως «μετά από όλα αυτά δεν είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να δίνει την ευθύνη στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία», ενώ ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η ίδια η ΚΟ της ΝΔ να αποδέχεται τη συνευθύνη, από σκάνδαλο Μητσοτάκη, γίνεται σκάνδαλο της ΝΔ».

«Εγώ έχω κάθε λόγο να θέλω να πάω στις εκλογές έχοντας απέναντι τον κ. Μητσοτάκη, με όλα όσα τον βαραίνουν» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ενώ ανέφερε ότι για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ελάχιστο που περιμένω είναι μια ελάχιστη τοποθέτηση για την επίκληση του απορρήτου.

Αναφερόμενος στις ημέρες της διακυβέρνησής του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι είχε «απόλυτα θεσμική συμπεριφορά και σχέση με τον Διοικητή της ΕΥΠ και την Υπηρεσία», λέγοντας πως «ο Διοικητής για κρίσιμα θέματα με ενημέρωνε. Δεν υπήρχαν στεγανά». Επιπλέον, «δεν έδωσα εγώ καμία εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα», αλλά ενημερώθηκα και έπραξα πιστεύω, όπως θα έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός με βάσει τους νόμους και το δημόσιο συμφέρον

«Ζήτησα από το Διοικητή της ΕΥΠ αν υπάρχει ένα επιβαρυντικό στοιχείο για τα στελέχη αυτά να με ενημερώσει»

Είχαμε μια «κακιά συνήθεια» να μην καταστρέφουμε φακέλους, είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως η Δικαιοσύνη είχε όλα αυτά τα στοιχεία 6 χρόνια τώρα και προχώρησε, αλλά «μεταξύ αυτών δεν είναι ο κ. Πιτσιόρλας», σημείωσε.

«Ο κ. Ρουμπάτης όχι μόνο ενημέρωσε, αλλά κάθισε έναν μηνα διοικητής της ΕΥΠ επί του κ. Μητσοτάκη» τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζοντας πως «ας μην προσπαθούν, λοιπόν, να δημιουργούν όρους συμψηφισμού», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν», «Δεν παρακολουθούσα κανέναν», «Δεν έδωσα εντολή παρακολούθησης για κανέναν» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σχετικά με τις αιτιάσεις του κ. Πιτσιόρλα.

«Είναι θράσος και δειλία ταυτόχρονα» η στάση του κ. Μητσοτάκη στο θέμα των υποκλοπών σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια φθηνού συμψηφισμού αποδεικνύει την ενοχή του κ. Μητσοτάκη.

«Με τον κ. Κοντολέων είχα μονάχα μια εθιμοτυπική επίσκεψη αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του» υπενθύμισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας από τότε ότι «είναι λάθος» η υπαγωγή της ΕΥΠ στο Πρωθυπουργικό γραφείο. Επρόκειτο για μια εθιμοτυπική συνάντηση μισής ώρας, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και έκτοτε δεν υπήρξε καμία επικοινωνία, παρότι ανέκυψαν και εθνικά θέματα.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ως «παρωδία και εξευτελισμό» της κοινοβουλευτικής διαδικασίας την Εξεταστική.

«Εμείς αυτήν την υπόθεση δεν πρόκειται να την αφήσουμε έτσι» ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες στο ΕΚ, γνωστοποιώντας ότι ποινικές ευθύνες θα αντιμετωπίσουν όσοι γνωρίζουν την αλήθεια και την αποκρύπτουν».

Ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Σπίρτζης είναι εκλεγμένοι παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τις παρακολουθήσεις του ως «κορυφή του παγόβουνου». Δεν γίνεται να πάμε σε εκλογές με ανοιχτό αυτό το θέμα, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Πλέον το Κυριάκος-gate είναι ΝΔ-gate» επισήμανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ για την εξεταστική επιτροπή «δεν περιμένω τίποτα» απάντησε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως «θα κάνουμε πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή, βεβαίως, ώστε η αλήθεια να λάμψει».

«Αν δεν είχε ιδέα, είναι ένας ανάξιος Πρωθυπουργός» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι το κρισιμότερο για τον ίδιο είναι ο ελληνικός λαός να προστατεύσει τη δημοκρατική λειτουργία, δίνοντας έγκριση σε μια μεγάλη δημοκρατική αλλαγή.

Η Προανακριτική Επιτροπή θα πρέπει να διαλευκάνει και να ερευνήσει ποιοι έχουν ευθύνες, απάντησε ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς αν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να μπει στο κάδρο των ευθυνών.

Απαντώντας για την μεσαία τάξη, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεσαία τάξη ήταν ο εύκολος στόχος όλη την περίοδο των μνημονίων» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρόσθεσε πως «εγώ το είπα πρώτος, είπα ότι αδικήσαμε την μεσαία τάξη, δεν ήταν όμως επιλογή μας», ανέφερε.

«Αδικήσαμε την μεσαία τάξη γιατί έπρεπε να φέρουμε σε πέρας ένα εθνικό στόχο», την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό έχουμε ηθική υποχρέωση να αποκαταστήσουμε τις όποιες αδικίες».

O κ. Τσίπρας εμφανίστηκε πλήρως κατηγορηματικός ως προς την παρέμβαση στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, λέγοντας πως «θα μπει ένα τέρμα σε αυτό το πάρτι αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ, τελεία, παράγραφος», ενώ απάντησε για το Χρηματιστήριο Ενέργειας ότι στην Ευρώπη «υπάρχει η προθεσμιακή αγορά και διμερή συμβόλαια, ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχουν», προτάσσοντας την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου. «Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν το ζήτησε ποτέ αυτό;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Κληθείς να σχολιάσει την αποστροφή του Πρωθυπουργού για «τερατογένεση», ο «κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση» περιγράφοντας το ενδεχόμενο να μην είναι ο ίδιος Πρωθυπουργός, και κάλεσε να δούμε κατάματα αυτήν την πραγματικότητα, των κυβερνήσεων συνεργασίας δηλαδή.

«Ήταν απολύτως συνειδητή τομή να προχωρήσουμε σε αυτήν την αλλαγή. Να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με προγραμματικές συγκλίσεις», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις υπάρχουσες, πολιτικές δυνάμεις.

«Πιστεύω ότι υπάρχει για πρώτη φορά στον τόπο η δυνατότητα να φτιάξουμε την πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος, απάντησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν διεκδικούμε να είμαστε η κυβέρνηση των ηττημένων». Υπάρχει μόνο μία εκδοχή, να είναι πρώτος στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας», καθώς «διαμορφώνουν μια εικόνα πολύ πιο διαφορετική» από ό,τι στην κοινωνία.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για υποτίμηση ως συστημικό πρόβλημα των μετρήσεων, αν και για ορισμένες εξ’ αυτών ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε λόγο για «πλαστογραφία της στιγμής», με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνολικά ένα κλίμα αναξιοπιστίας για τις δημοσκοπήσεις.

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας ενέταξε 1,3 δις ευρώ, αστείο ποσό» σχολίασε ο κ. Τσίπρας για τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης και επίσης «ο κ. Μητσοτάκης στο πρόγραμμά του δε λέει κουβέντα για την μάστιγα της βραχυχρόνιας μίσθωσης», πρόσθεσε.

ΕΡΤ3: Πόσο κοστολογημένο και αξιόπιστο είναι το πρόγραμμα που ανακοινώσατε χθες

Αλέξης Τσίπρας: Kατηγορούν εμάς για πιθανότητα να οδηγήσουμε τη χώρα στα μνημόνια αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Σας ενημερώνω ότι το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο. Αγγίζει τα 5,6 δις ευρώ, κοστολογημένα ένα προς ένα. Εμείς θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια για να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς.

Open: Για το θέμα των υποκλοπών. Γιατί δεν έχετε επισκεφτεί την προεδρία της Δημοκρατίας προκειμένου να θέσετε το θέμα;

Αλέξης Τσίπρας: Τόσο εγώ όσο και τα κόμμα της αντιπολίτευσης δικαίως μιλάμε για δημοκρατική εκτροπή. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχαμε την παραίτηση του πρωθυπουργού. Εδώ υπάρχει ένα θέμα που αφορά όλους μας. Από την πρόεδρο της Δημοκρατίας το ελάχιστο που περιμένω είναι μια σαφή δημόσια τοποθέτηση. Δεν μπορώ να ζητήσω εγώ να παραιτήσει τον κ. Μητσοτάκη.

ΑΝΤ1: Υπάρχει διαφορά στην παρακολούθηση ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερή παρακολούθηση

Αλέξης Τσίπρας: Δεν έδωσα καμία εντολή παρακολούθησης του κύριου Πιτσιόρλα. Ενημερώθηκα και έπραξα όπως θα έπρεπε να πράξει ο κάθε πρωθυπουργός που σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Είχα δώσει εντολή όλα τα στοιχεία να δοθούν στην επόμενη διοίκηση. Μάλιστα όταν υπήρξε αλλαγή της κυβέρνησης ο κ. Ρουμπάτης δεν αρνήθηκε να ενημερώσει. Παρέδωσε όλους τους φακέλους στον κ. Μητσοτάκη. Οι συγκρίσεις είναι μέρα-νύχτα σε όλα τα επίπεδα.

Καθημερινή-ΣΚΑΪ. Για τον Πιτσιόρλα. Έχετε κάποια επικοινωνία μαζί τους; Ζήτησε εξηγήσεις από εσάς;

Αλέξης Τσίπρας: Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν. Δεν παρακολουθούσα εγώ κανέναν. Δεν έδωσε καμία εντολή. Η ΕΥΠ έκρινε οτι πρέπει να ερευνηθούν στελέχη που τότε άνηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δίνουμε όλες τις εξηγήσεις. Ζήτησα και στο κοινοβούλιο, εάν θέλει η κυβέρνηση, να υπάρξει και ειδική εξεταστική Επιτροπή για την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια του φθηνού συμψηφισμού αποδεικνύει την ενοχή του κ. Μητσοτάκη. Δεν είμαι όλοι το ίδιο. Οι άριστοι το ίδιο με τους κατσαπλιάδες. Είναι κατάντια αυτό. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πάρα πολλά.

Βήμα: Ποιες είναι οι εγγυήσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι αυτά τα μέτρα για τη μεσαία τάξη που ανακοινώθηκαν θα εφαρμοστούν.

Αλέξης Τσίπρας: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεσαία τάξη ήταν ο εύκολος στόχος την περίοδο των μνημονίων. Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη. Δεν ήταν όμως επιλογή μας. Ξεχνάτε τι περάσαμε; Έπρεπε να ολοκληρώσουμε αυτό που δεν ολοκλήρωσαν δύο κυβερνήσεις. Να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, όχι από συνειδητή επιλογή. Έπρεπε να φέρουμε εις πέρας έναν εθνικό στόχο. Θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε.

Το Βήμα: Ποιες είναι οι εγγυήσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι αυτά τα μέτρα για τη μεσαία τάξη που ανακοινώθηκαν θα εφαρμοστούν.

Αλέξης Τσίπρας: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεσαία τάξη ήταν ο εύκολος στόχος την περίοδο των μνημονίων. Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη. Δεν ήταν όμως επιλογή μας. Ξεχνάτε τι περάσαμε; Έπρεπε να ολοκληρώσουμε αυτό που δεν ολοκλήρωσαν δύο κυβερνήσεις. Να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, όχι από συνειδητή επιλογή. Έπρεπε να φέρουμε εις πέρας έναν εθνικό στόχο. Θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε.

Σε ερώτημα της ΕφΣυν: «Τελικός κριτής όλων είναι ο ελληνικός λαός. Δεν θα αφήσουμε έτσι αυτή την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Θα παλέψουμε, θα αγωνιστούμε για να μην μείνει αυτή η υπόθεση στο σκοτάδι. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου η αλήθεια να βγει στο φως».

Σε ερώτημα του Alpha: «O κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Μια σκανδαλώδης διαδικασία. Μια πολιτική που έχει ως στόχο τη στήριξη συμφερόντων και τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας με υπερκέρδη».

Σε ερώτημα του Star: Ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογέννεση να μην είναι ο ίδιος στην εξουσία, αλλά η πλειοψηφία του λαού λέει ότι τερατογέννεση θα είναι να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία. Πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε. Έτσι γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή είναι η πραγματικότητα και νομίζω είναι μια μεγάλη δημοκρατική αλλαγή αυτή. Πιστεύω υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξουμε την πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν διεκδικούμε να είμαστε μια κυβέρνηση ηττημένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική.

Σε ερώτημα των Νέων: Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις. Όχι ότι δεν τις λαμβάνω καθόλου υπόψιν μου, ως τάσεις. Απλώς διαμορφώνουν μια εικόνα πολύ διαφορετική από αυτήν που επικρατεί. Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχει μια διαρκείς υποτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν τις εκλογές του 2019 ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν γύρω στο 25-26% και πήρε 32%.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...