Δευτέρα
20 Μαΐου 2024

Άλλαξε η εκλογική ημερομηνία για να ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας

Πολιτική
Το βράδυ της 26ης Μαΐου του 2019 μετά την ήττα στις Ευρωεκλογές ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ότι «αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών». Και ενώ όλοι περίμεναν πως τη Δευτέρα 3 Ιουνίου θα προκήρυττε εκλογές καθυστέρησε μια εβδομάδα και το έπραξε στις 10 του ίδιου μήνα. Ενδιάμεσα ψηφίσθηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας.

Η χθεσινή δήλωση του Σταύρου Κοντονή αναφορικά με τον Ποινικό Κώδικα φέρνει μνήμες από όσα έλαβαν χώρα την επίμαχη περίοδο γεννώντας μείζονος σημασίας πολιτικά ερωτήματα.

Πέραν της μετωπικής σύγκρουσής του με το κόμμα, δύο είναι τα σημεία που ξεχωρίζουν:

Πρώτον ότι μεταφέρθηκε η ημερομηνία της προκήρυξης των εκλογών κατά μια εβδομάδα προκειμένου να ψηφιστεί άρον - άρον ο νέος ποινικός κώδικας και δεύτερον ότι επελέγη μια διαδικασία κατεπείγουσα κατά την οποία σε μια ημέρα ψηφίστηκαν 1000 άρθρα.

Και αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα. Οι ημερομηνίες αμείλικτοι μάρτυρες των ενεργειών που έλαβαν χώρα.

Ο νέος ποινικός κώδικας κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα 3 Ιουνίου. Την ημέρα δηλαδή που κανονικά ο Αλ. Τσίπρας, όπως είχε δηλώσει θα πήγαινε στον Προκόπη Παυλόπουλο για να ζητήσει εθνικές εκλογές. Στις 6 Ιουνίου με την αντιπολίτευση να απέχει από τις δραστηριότητες η Βουλή ψήφιζε τον νέο ποινικό κώδικα.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας που τώρα εμφανίζεται να ζητά αναστολή της λειτουργίας της Βουλής και παύση της νομοθετικής εργασίας επικαλούμενος την πανδημία, την εβδομάδα εκείνη δήλωνε όπως και ο τότε πρόεδρος Νίκος Βούτσης ότι οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά μέχρις ότου προκηρυχθούν και επισήμως οι εκλογές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κασσελάκης: Θα ανοίξουμε τις πόρτες μας, με αξιοκρατία θα αγκαλιάσουμε νέα μέλη ισότιμα

«Εάν στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να πάρει ένα πολύ καλό ποσοστό, να είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε κοντύνει επιτέλους την αλαζονεία του 41%, εμείς δεν θα είμαστε αλαζόνες στην άλλη μεριά τ...

Φόρτωση άρθρων...