Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Αμφίβολη η συμμετοχή Ερντογάν στη Σύνοδο της Πράγας

Στην Αγκυρα δεν έχουν καταλήξει σε οριστική απόφαση αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ταξιδέψει στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα για να εκπροσωπήσει την Τουρκία στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας...

Πολιτική

Εωλη παραμένει ακόμη επί τουρκικού εδάφους η απόφαση για το αν τελικά ο «Σουλτάνος» θα μεταβεί στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα την τουρκική κυβέρνηση είναι το γεγονός πως, σε περίπτωση συμμετοχής του Ερντογάν στη σύνοδο, ο «Σουλτάνος» θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις έντονες πιέσεις της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων ηγετών στα θέματα των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού. Παράλληλα αναμένεται να ζητήσουν ξεκάθαρες θέσεις σχετικά με τη στάση που τηρεί η Άγκυρα για τη Ρωσία.

Επί τουρκικού εδάφους έχουν ήδη ξεκινήσει οι παρασκηνιακές επαφές, προκειμένου να καταφέρει η χώρα να γεφυρώσει το …χάσαμ με την Ευρώπη, ωστόσο μέχρι στιγμής το τοπίο παραμένει θολό. 

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να ταξιδέψει στην Πράγα προκειμένου να έχει σειρά επαφών με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες.

Διαφορετικά όπως λένε, το μήνυμα που θα στείλει η Άγκυρα προς τη Δύση θα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, την ώρα που ήδη υπάρχουν πολλές κατηγορίες για τους στενούς δεσμούς της Ρωσίας με την Τουρκία. 

Υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη οποιαδήποτε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κανένας όμως δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς μέχρι την ημέρα της συνόδου αναμένεται να γίνουν πολλές επικοινωνίες και στο παρασκήνιο.

Την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δεν είχε αποκλείσει την πιθανότητα οποιασδήποτε συνάντησης.
Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ομιλία του σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων, επιτέθηκε σε Ελλάδα και ΗΠΑ τονίζοντας πως «αυτοί που υποστηρίζουν τον Ελληνα και τον Ελληνοκύπριο για να ευχαριστήσουν τα λόμπι, δεν πρέπει να περιμένουν φιλία από εμάς. Να μη νομίζουν ότι θα σκύψουμε το κεφάλι. Υπάρχει μια Τουρκία που δεν υποκλίνεται. Υπάρχει μια Τουρκία που κάνει βήματα αντιμετωπίζοντας αυτά τα γεγονότα».

Ο κ. Τσαβούσογλου με έμμεσο τρόπο απείλησε την Ελλάδα στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών. «Το ζήτημα δεν είναι αν η Τουρκία είναι μέρος της Συνθήκης ή όχι. Σας δόθηκαν τότε. Οι Ιταλοί τα έδωσαν. Αλλά έβαλαν όρους. Κι εσείς έχετε υπογράψει. Για ποιον τα στρατιωτικοποιείτε; Τα στρατιωτικοποιείτε εναντίον της Τουρκίας. Δεν θα τα στρατιωτικοποιείτε. Αυτό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ειρήνης. Αν παραβιάσεις αυτόν τον όρο, δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να περιμένει με δεμένα τα χέρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση έχει προκαλέσει στην Τουρκία η άρση του εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει η Σουηδία, καθώς αυτό θα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε πολλά αμυντικά προγράμματα που αφορούν και στην αεροπορία.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Στέφανος θέλει δύο θητείες για Πρωθυπουργός – Ποιος θα τον ψηφίσει δεν μας είπε και ύστερα ξύπνησε

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αντώνη Σρόιτερ και στην εκπομπή «Αυτοψία» του ALPHA, που θα προβληθεί στις 00:15. Ο πρόεδρος του Σ...

Γεωργιάδης σε Βελόπουλο: Καλό το σόου περί χριστιανικής πίστης, αλλά τη μάνα δεν τη βρίζουμε ποτέ

Επανήλθε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο θέμα που σόκαρε το κοινοβούλιο με το επεισόδιο μεταξύ του ανεξάρτητου βουλευτή των Σπαρτιατών Κων. Φλώρου και του βουλευτή τ...

Φόρτωση άρθρων...