Επίθεση κατά της Κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε πως «το διαζύγιο της Νέας Δημοκρατίας με την κοινωνία είναι οριστικό».
Μιλώντας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης καταλόγισε στην Κυβέρνηση «αλαζονεία μιας εξουσίας που έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα». «”Δεν έχεις δέκα ευρώ; Πάρε λεωφορείο”. “Δεν σου βγαίνει ο μήνας; Είσαι κακομοίρης”. “Εχεις τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη; Ζεις σε συγκλονιστική ευημερία, κατά τον Αδωνι Γεωργιάδη”», σχολίασε για τις πρόσφατες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«120 δόσεις με “μπαλώματα”»
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «πανικό» που «υποχρέωσε τον πρωθυπουργό» να ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους. «”Δεν γίνονται οι 120 δόσεις και δεν χρειάζονται” απαντούσε ο κ. Πιερρακάκης. Για λεφτά που το ΠΑΣΟΚ βρήκε στη Μονόπολη έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για εγχειρίδιο του πολιτικού λαϊκισμού με τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ έγραφε ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά τώρα οι 120 δόσεις γίνονται και τις νομοθετεί κιόλας ο κ. Μητσοτάκης μαζί με μερικά μπαλώματα ως δήθεν απάντηση στην ασυδοσία των servicers», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης προανήγγειλε πως το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή πρόταση νόμου «με πραγματικές 120 δόσεις, με πραγματικές υποχρεώσεις για τους servicers, με πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας και των δανειοληπτών».
Πρόταση ΠΑΣΟΚ για φθηνότερα καύσιμα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για την τροπολογία που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ με την οποία προτείνεται «η δημιουργία ενός μηχανισμού που διασφαλίζει κάτι πολύ απλό: όταν η αύξηση της τιμής των καυσίμων αποφέρει στο κράτος περισσότερα έσοδα από ΦΠΑ, αυτά τα πρόσθετα έσοδα να επιστρέφουν στους πολίτες με αντίστοιχη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης».
«Σας καλούμε λοιπόν να ψηφίσετε την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, ώστε οι πολίτες να πληρώνουν φθηνότερα καύσιμα τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και υπογράμμισε: «Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ακάλυπτη δημοσιονομική επιταγή. Δεν είναι δίκαιο το κράτος να χρησιμοποιεί τις δυσκολίες του πολίτη για να γεμίζει το ταμείο με δισεκατομμύρια».
Όπως σημείωσε ακολούθως, ο μηχανισμός αυτός δεν εξαντλεί την ανάγκη για πρόσθετη παρέμβαση ούτε αποκλείει επιπλέον μέτρα στήριξης, εφόσον οι συνθήκες το απαιτούν αλλά θεσπίζει ένα minimum επίπεδο προστασίας του καταναλωτή. Επισήμανε ότι οι όποιες μειώσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης δεν απαιτούν καμία άδεια από τις Βρυξέλλες. «Αυτή την ευελιξία έχουν αξιοποιήσει άλλα 15 τουλάχιστον κράτη-μέλη. Με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη Γερμανία», είπε.
Στο επίκεντρο η στεγαστική κρίση και η Golden Visa
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έκανε αναφορά και στη στεγαστική κρίση και, απευθυνόμενος στον υπουργό Ανάπτυξης τόνισε: «Ξεπουλάτε την περιουσία των Ελλήνων και τη λέτε ανάπτυξη. Δεν θα κάνετε τον Ελληνα ξένο στο τόπο του».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε το μοντέλο ανάπτυξης που προβάλλει η κυβέρνηση, λέγοντας: «Η Golden Visa θεσπίστηκε στα χρόνια της κρίσης, ως ένα φάρμακο ανάγκης. Σήμερα όμως, αυτό το φάρμακο έχει γίνει φαρμάκι».
Πρότεινε την πλήρη κατάργηση της Golden Visa μέσω αγοράς ακινήτων και την αντικατάστασή της με ένα νέο πλαίσιο κινήτρων για πραγματικές παραγωγικές επενδύσεις: την Angel Visa.
«Επενδύσεις δύο ταχυτήτων»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης διαφώνησε και με το φορολογικό καθεστώς non-dom που αφορά αλλοδαπούς δισεκατομμυριούχους, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως έχει δημιουργήσει ένα καθεστώς επενδύσεων δύο ταχυτήτων: «Αλλοι κανόνες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και άλλοι για τις μεγάλες “στρατηγικές επενδύσεις”».
Πρόσθεσε πως «στα νησιά, στρατηγική επένδυση δεν μπορεί να σημαίνει αποφάσεις ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Τα νησιά μας δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως επενδυτικό Ελ Ντοράντο. Έχουν όρια, ταυτότητα και μέλλον. Και αυτό το μέλλον οφείλουμε να το προστατεύσουμε, με ευαισθησία απέναντι στους ανθρώπους που ζουν σε αυτά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Καταλήγοντας, είπε ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ «δείχνουν μία άλλη αντίληψη για το μέλλον της χώρας και ζητούμε από τον ελληνικό λαό να τη στηρίξει στις εκλογές για να έλθει η πολιτική αλλαγή».
Νέα ένταση από την Άγκυρα για το καλώδιο Ελλάδας–Κύπρου: «Δεν θα επιτρέψουμε μη αδειοδοτημένες δραστηριότητες»
Επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης: «Το σπίτι από όπου ξεκίνησα να αγωνίζομαι»
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις