Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Ανδρουλάκης: Προτείνει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων μέσω της αλλαγής του άρθρου 16

Πολιτική

Την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων μέσω της αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επιμένει στην καταψήφιση του νόμου Πιερρακάκη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Να ισχύσει και στην Ελλάδα το μοντέλο των μεγαλύτερων παγκοσμίως μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων που επαναπενδύουν τους πόρους τους στην έρευνα» και δηλώνει ότι η Νέα Δημοκρατία μέσω του νόμου που κατέθεσε «κάνει διευθέτηση συμφερόντων», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίστηκε θετικός στο διάλογο και στη συναίνεση, πρόσθεσε όμως ότι «συναίνεση δεν γίνεται με κοροϊδία», επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι με επικοινωνιακά τερτίπια «κάνει τη μέρα-νύχτα» και υπογράμμισε ότι «θέλει να γίνουν σοβαρά μη κρατικά πανεπιστήμια, διότι συν τοις άλλοις θα βοηθήσουν και τα Δημόσια να «ανέβουν».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο υπερψήφισης του νόμου Πιερρακάκη από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως από τη Νάντια Γιαννακοπούλου και για το αν θα θέσει κομματική πειθαρχία σημείωσε ότι «η «γραμμή» είναι το πρόγραμμά μας και δεν συζητάμε τίποτα άλλο εκτός του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θύμισε ότι η «γραμμή» αυτή στήριζε και στηρίζει ο Γιώργος Παπανδρέου και έχει αποσαφηνιστεί στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης άφησε παράθυρο μη καταψήφισης του νόμου ή άρθρων, εφόσον συζητηθούν και υιοθετηθούν κάποιες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Και ανέφερε τους τρεις πυλώνες της πρότασης που το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση, πριν κατατεθεί σε διαβούλευση ο νόμος Πιερρακάκη:

-Υποχρεωτικός και διασφαλισμένος ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των μη κρατικών ιδρυμάτων για την εξασφάλιση της λειτουργίας τους προς όφελος της έρευνας, της διδασκαλίας και των φοιτητών.

-Ομαλή ένταξη των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων στην ανώτατη εκπαίδευση, με κοινό σύστημα εισαγωγής, ενίσχυση της αποκέντρωσης και αποφυγή κορεσμού αντικειμένων σπουδών.

-Διαμόρφωση κοινού πλαισίου διασφάλισης ποιότητας για τα δημόσια και τα μη κρατικά ιδρύματα, ώστε να προστατεύονται ο χρόνος, οι πόροι και η προσπάθεια των φοιτητών.

Για τα απογευματινά χειρουργεία υπενθύμισε ότι το ΕΣΥ το ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ και εξήγησε ότι είναι υπέρ της ρύθμισης με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις. 

Η Νέα Δημοκρατία θέλει να βάλει ιδιώτες γιατρούς, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Απευθυνόμενος δε στον Υπουργό Υγείας τόνισε επίσης ότι: «Πληρώνει ο ελληνικός λαός τις δεύτερες μεγαλύτερες δαπάνες από την τσέπη του στην Ευρώπη. Επί Αλέκου Παπαδόπουλο το αντίτιμο ήταν 150 ευρώ. Συγκρίνετε μισθούς τότε και τώρα. Δεν θα λειτουργήσει η διάταξη, δεν τη ψηφίζουμε».

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας επανέλαβε τις προτάσεις του για ενιαία αρχή καταναλωτή, για μείωση ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και ελέγχους. 
«Τα πρόστιμα είναι «προχώρα να κερδοσκοπείς». Εγώ είμαι σοσιαλδημοκράτης και λέω «η αγορά θέλει κανόνες». Πασαλείμματα κάνουν. Δεν είμαστε σε άλλη χώρα, βλέπουμε. Υπάρχει ένας «μηχανισμός ακραίας προπαγάνδας, που κάνει τη νύχτα, μέρα. Δεν έκανα συγκεκριμένες προτάσεις για τη στεγαστική πολιτική; Πρόγραμμα κοινωνικής στέγης- πρόγραμμα Ανάκαμψης. Τι κάνει η κυβέρνηση; Τίποτα επί της ουσίας. Πάει το όριο στις 800 χιλιάδες στην βραχυχρόνια μίσθωση. Δεν αξιοποίησε προτάσεις μας, τα κάνει χειρότερα».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε πυρά στο Μέγαρο Μαξίμου με την κατηγορία ότι: «Η Νέα Δημοκρατία έχει μια νέα στρατηγική, η προηγούμενη ήταν κλείστε τα μάτια, να ψηφίσετε τη Νέα Δημοκρατία γιατί θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, που ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, λένε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ΣΥΡΙΖΑ!». Καταλαβαίνω – πρόσθεσε- ότι συγκροτείται ένα αφήγημα ότι το ΠΑΣΟΚ λέει «όχι» σε όλα.

«Ζούμε σε κοινωνικό μιθριδατισμό. Δεν μας πειράζει το ένα, το άλλο, είναι πίσω μας η ακρίβεια έλεγε το 23, το ίδιο και το 24 στις αρχές έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στις καθεστωτικές λογικές, είτε είναι της Κεραμέως, είτε του Γεωργιάδη, είτε του Μητσοτάκη».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Αν και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να αναφερθεί σε όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε με τη συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ότι: «oι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ένα και μόνο δρόμο: το ΠΑΣΟΚ, η παράταξή μας στις ευρωεκλογές να είναι ο βασικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπαίνω στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ . Στο ΠΑΣΟΚ οι πολίτες μπορούν μια αξιόπιστη λύση. Το επίδικο είναι να σταματήσει η ασσυμετρία στο πολιτικό σύστημα, να υπάρχει μια Νέα Δημοκρατία με αλαζονεία και τα άλλα κόμματα με μικρότερα ποσοστά.

«Δεν έχουμε ούτε τα όπλα της Νέας Δημοκρατίας, ούτε και του ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε στο ερώτημα γιατί δεν ανεβαίνουν γρήγορα τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. «Ό,τι πετύχαμε, αργά και σταθερά, με κάνει περήφανο. Όταν έρθει η ώρα να κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ τον τόπο θα το κάνει με ήθος. Αργά και σταθερά πείθουμε τον ελληνικό λαό. Μας λέγανε ότι θα καταρρεύσουμε στις διπλές εκλογές. 

Έμεινε όρθιο το ΠΑΣΟΚ και σήμερα είναι δεύτερο κόμμα. Όταν θα αποτυπωθεί το αποτέλεσμα και στις ευρωεκλογές, τότε θα είναι αριθμητική η πρόοδος αύξησης των ποσοστών μας».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χρυσοχοΐδης: Τα μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία εφαρμόζονται, εντείνονται και εξελίσσονται

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε για τη βία κατά των γυναικών σε ανοιχτή εκδήλωση για την έμφυλη ισότητα, που διοργάνωσαν το “Free Thinking Zone” και το...

Στην Τήνο για το Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην Τήνο θα περάσει τις ημέρες του Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την οικογένειά του, σε μία μικρή ανάπαυλα πριν από την προεκλογική περίοδο εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίο...

Φόρτωση άρθρων...