Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Ανδρουλάκης: Σανίδα σωτηρίας στον Μητσοτάκη προσέφερε ο Τσίπρας

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, παραχώρησε ομιλία στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην πανδημία αλλά και στην πρόσφατη κακοκαιρία. Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι η εικόνα που περιγράφει δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

«Η κακοκαιρία αποκάλυψε σε όλο το μεγαλείο την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους. Δεν υπήρξε ούτε σχεδιασμός ούτε συντονισμός, ανέφερε, ενώ υπογράμμισε ότι λάθος που επαναλαμβάνεται δεν είναι λάθος.

Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ζητήσει μια μισή συγγνώμη, ανέφερε αλλά το πρόβλημα παραμένει. Η κατάσταση θύμιζε το «απόψε αυτοσχεδιάζουμε».

Διαψεύστηκε και η δέσμευση του πρωθυπουργού για ασφάλεια που για μας είναι πρωτεύον ζήτημα, είπε που δεν αφορά μόνο το πολύ σημαντικό ζήτημα της εγκληματικότητας.

«Από τότε που ο πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση ότι διανύουμε το τελευταίο μίλι η κατάσταση είναι δραματική», σημείωσε αναφερόμενος στους μεγάλους αριθμούς των θανάτων που καταγράφουν ρεκόρ στην Ευρώπη.

Άλλο πρόβλημα με την ασφάλεια είναι και η ακρίβεια. Οι αυξήσεις των τιμών είναι ραγδαίες και η ακρίβεια θα είναι παρούσα το 2022, όπως αναφέρει η ΤτΕ. Η κυβέρνηση πήρε ελάχιστα μέτρα για τα νοικοκυριά και δεν έκανε καμία παρέμβαση στη ρύθμιση της τιμής της ενέργειας.

Ανασφάλεια υπάρχει και για την ευάλωτη οικονομία μας. Το ΑΕΠ είναι χειρότερης ποιότητας, καθώς οι κρατικές ενισχύσεις δεν είναι πλούτος, αλλά χρέος. Οι δαπάνες της κυβέρνησης δεν απευθύνθηκαν προς παραγωγικές επενδύσεις. Η αναγκαία κρατική παρέμβαση δεν οδήγησε την οικονομία σε ένα δίκαιο παραγωγικό μοντέλο.

Οι ανισότητες έχουν οξυνθεί με τον κατώτατο μισθό να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ασφάλεια σημαίνει αξιοπρεπής εργασία, κοινωνικό κράτος, δίκαιη και πράσινη ανάπτυξη.

Η πολιτική προστασία αποκτά σε ευρωπαϊκό επίπεδο έναν καίριο ρόλο σε αντίθεση με την Ελλάδα που βασίζεται ακόμα σε δομές που δημιουργήθηκαν πριν είκοσι χρόνια. Σήμερα πρέπει ο σχεδιασμός να αλλάξει με γνώμονα τις πρωτοβουλίες και τους στόχους της Ευρώπης.

Ο σχεδιασμός πρέπει να στρέφεται στις περιφέρειες αλλά και στις μονάδες πρώτης γραμμής. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι πολυτέλεια η επένδυση στο ΕΣΥ σήμερα. Η υγεία και η παιδεία είναι αγαθά που πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους.

Εάν η κυβέρνηση είχε φροντίσει να ενισχύσει την πρωτοβάθμια υγεία, τα νοσοκομεία δεν θα δοκιμαζόταν έτσι και οι εμβολιασμοί έχουν ενισχυθεί. Μόλις 1,5 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάει στην υγεία, και μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά τα χρήματα κατευθύνεται σε ανακαίνιση κτιρίων και όχι στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας.

Χρειαζόμαστε πλέγμα προστασίας των ευάλωτων απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξοικονομώ με προτεραιότητα τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να ανακουφιστούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Σημαντική είναι η διασυνδεσιμότητα των εναλλακτικών μορφών ενέργειας με τα νοικοκυριά και όχι μόνο για λίγους.

Χρειάζονται ακόμα βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις για να ανακουφίσουμε τις επιπτώσεις της ακρίβειας.

Αύξηση του κατώτατου μισθού με παράλληλη μείωση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων. Το μοντέλο της φθηνής ανάπτυξης πρέπει να τελειώνει και σίγουρα δεν αποτελεί μοντέλο για τη σοσιαλδημοκρατία.

Το Ταμείο Ανάκαμψης σήμερα χρησιμοποιείται σαν ένα εκτεταμένο ΕΣΠΑ που οι μικρομεσαίοι παραμένουν παραγκωνισμένοι.

Η Δημοκρατική Παράταξη γίνεται μέρα με τη μέρα πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων. Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνει το αίτημα του ίδιου για εκλογές, καθώς έτσι αποκλείεται η δυνατότητα εκλογών τους επόμενους έξι μήνες.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αντιαισθητικό θέαμα μιας κοκορομαχίας για το ποιος κατάφερε τις μεγαλύτερες καταστροφές. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να αισθάνεται ασφαλής συγκρινόμενος με τον κ. Τσίπρα, αλλά αυτή η ασφάλεια είναι επίπλαστη. Η πολυπόθητη αυτοδυναμία αρχίζει να του κουνά το μαντήλι, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες κοιτούν στη Δημοκρατική Παράταξη.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βλέπουν αντιφάσεις στην απόφασή μας να υπερψηφίζουμε την πρόταση μομφής και να μη ζητάμε εκλογές. Ποτέ από τη μεταπολίτευση δεν έπεσε κυβέρνηση μετά από πρόταση μομφής. Η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να φύγει.

Αλλά καμία δύναμη της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να επιβάλει εκλογές. Αυτές θα τις επιβάλει ο ελληνικός λαός. Και το ΚΙΝΑΛ θα είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει στις εκλογές όποτε και να γίνουν.

Υπερψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας. Με τη δημοκρατική παράταξη μπορούμε να χτίσουμε ξανά μια ισχυρή Ελλάδας της αξιοπρέπειας, της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Κασσελάκης δεσμεύτηκε για 5% του ΑΕΠ στην Yγεία, ενώ τώρα είναι περισσότερο: «Αποκαλύπτεται η βαθιά άγνοιά του»

Σε μπούμερανγκ φαίνεται ότι γύρισε η δέσμευσή του Στέφανου Κασελλάκη, το πρωί της Τετάρτης, ότι η επένδυση στη δημόσια υγεία θα είναι η πρώτη προτεραιότητά του αν γίνει πρωθυπουργό...

Φόρτωση άρθρων...