Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στις προκλητικές φαιδρότητες του Κροάτη προέδρου

«Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου» τονίζει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Στράτος Ευθυμίου - Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε πως η Ελλάδα συμπεριφέρεται στους Κροάτες χούλιγκαν σαν αιχμαλώτους πολέμου.

Πολιτική

Απάντηση εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτου Ευθυμίου, σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας.

Από την πρώτη στιγμή, οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κροατίας βρίσκονται σε επικοινωνία για τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει μετά την τραγική δολοφονία του Έλληνα φιλάθλου.

Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου. Με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων όσων βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά. Η δε ελληνική Πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες.

 

Ο Κροάτης πρωθυπουργός «άδειασε» τον Μιλάνοβιτς
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, «άδειασε» με δηλώσεις του τον πρόεδρο της χώρας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, για τα όσα είπε για τους Κροάτες χούλιγκαν που έκαναν την επιδρομή στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Διαμήνυσε πως η τύχη των συλληφθέντων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης και κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας να μη «βοηθά» τους χούλιγκαν.

Έπειτα από τις άκρως προκλητικές δηλώσεις του Κροάτη προέδρου ότι «τους φέρονται σαν αιχμαλώτους πολέμου και τους έχουν στη φυλακή για να τους χτυπήσουν και να τους βιάσουν», ο Κροάτης πρωθυπουργός, Αντρέι Πλένκοβιτς, παίρνει θέση στο θέμα, επισημαίνοντας: «Κατηγορούνται για τρία εγκλήματα: συνεργασία με εγκληματική οργάνωση, υλικές ζημιές και τραυματισμός. Πρόκειται για σοβαρά εγκλήματα και ένας σκοτώθηκε. Εκατό από αυτούς δεν μπορούν να κατηγορηθούν γι' αυτό. Κάνουμε έκκληση στις ελληνικές Αρχές να ολοκληρώσουν τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό και στη συντριπτική πλειοψηφία των Κροατών πολιτών να απελαθούν στην Κροατία», επεσήμανε.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό είναι στα χέρια των Ελλήνων εισαγγελέων και της δικαιοσύνης, όχι στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας».

Σχολίασε επίσης τις δηλώσεις του προέδρου Ζόραν Μιλάνοβιτς για την αιματηρή επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια. «Όπως οι γονείς αυτών των ανθρώπων ζήτησαν από την κυβέρνηση να τους βοηθήσει, έτσι ίσως θα έπρεπε να ζητήσουν από τον Μιλάνοβιτς να μην τους βοηθήσει. Αυτές οι δηλώσεις σίγουρα δεν θα βοηθήσουν τους πολίτες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: «Θα τους βοηθήσουμε με τον πιο αφοσιωμένο τρόπο, έχοντας κατά νου ότι δεν κατέβηκαν εκεί για αποφοίτηση ή εκδρομή».

Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος από τέτοιες περιπτώσεις και ότι οι οπαδοί πρέπει να ξεχωρίσουν από τον χουλιγκανισμό. «Είμαστε μια υπερδύναμη στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Σίγουρα τέτοια πράγματα δεν είναι προς τιμή μας, αλλά θα εμπλακούμε για τους πολίτες μας σε όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν. Η πολιτική για να τους βοηθήσουμε θα πρέπει να ακολουθείται εποικοδομητικά και όχι όπως ο Μιλάνοβιτς που προσβάλλει την ελληνική δικαιοσύνη. Πώς δεν του έγραψαν οι γονείς του να τηλεφωνήσει σε κάποιον;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Κροάτης πρόεδρος για Νέα Φιλαδέλφεια: «Τους φέρονται σαν αιχμαλώτους πολέμου»
Ο πρόεδρος της Κροατίας, νωρίτερα, προέβη σε επιθετικές δηλώσεις από τη Γέλσα το βράδυ της Δευτέρας, λέγοντας ότι οι οπαδοί της Ντιναμό είναι παγιδευμένοι, σαν αιχμάλωτοι πολέμου και πως οι ελληνικές Αρχές του συμπεριφέρονται σαν παράσιτα.

«Δεν τηρείται ο νόμος. Συμπεριφέρονται σε αυτούς τους ανθρώπους σαν αιχμαλώτους πολέμου. Αν ήμουν ο πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω. Δεν είναι απλό. Μοιάζει με τον νόμο του πολέμου. Τους συμπεριφέρονται σαν αιχμάλωτη μονάδα», ανέφερε αρχικά ο Μιλάνοβιτς.

Έπειτα σημείωσε ότι πριν λίγες μέρες είχε εκφράσει τον φόβο ότι θα τους επιβληθεί μια «συνολική ηθική ποινή».

«Μπορώ να αναφέρω τους λόγους γιατί έγινε και γιατί στην Ελλάδα, και τι θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα από την UEFA και γιατί είναι σημαντικό γι’ αυτούς να μεταφέρουν την ευθύνη στους 100 Κροάτες. Πόσοι Έλληνες έχουν συλληφθεί;», δήλωσε ο πρόεδρος της Κροατίας.

Και συνέχισε λέγοντας ο Ζόραν Μιλάνοβιτς: «Έχεις πέντε μέρες να βρεις τα παράσιτα από ένα γκρουπ ανθρώπων, και τους προφυλακίζεις όλους, τους σκορπάς σε όλη την Ελλάδα, ώστε να χτυπηθούν και να βιαστούν! Τέλεια, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση», επισήμανε ο Μιλάνοβιτς.

Κατέληξε λέγοντας ότι θα ήταν εντάξει εάν κρατούνταν 5 ή 10 από τους 100, αλλά τέτοια αντιμετώπιση δεν έχει να κάνει με την τήρηση του νόμου.

«Δεν μπορείς να κρατάς φυλακισμένους 100 άτομα για πέντε μέρες. Αυτές οι πέντε μέρες δίνουν τη δυνατότητα να βρεις τι έγινε και εξάλλου είναι άνθρωποι και οι πολίτες μας έχουν ανθρώπινα δικαιώματα Όμως οι Κροάτες οπαδοί αντιμετωπίζονται σαν παράσιτα στην Ελλάδα. Δεν έχει να κάνει με τη δημοκρατία και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, καλύτερα να μην την έχουμε», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Να προσφέρουμε στους νέους περισσότερες, σταθερές και καλοπληρωμένες δουλειές (Photos)

Σημαντικός ο ρόλος της ΔΥΠΑ με τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών, τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Η ανεργία στη χώρα μας μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται». «Σημαντική η ευ...

Δημοσκόπηση GPO/Υποψήφιοι ευρωβουλευτές ΝΔ : Μεγάλο τo προβάδισμα του Γιώργου Αυτιά – Ποια άλλοι συμπληρώνουν την πρώτη ενδεκάδα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις των πολιτών στη δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά» σε ό,τι αφορά στους υποψήφιους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Μεγάλο είν...

Φόρτωση άρθρων...