Σαββάτο
01 Απριλίου 2023

Αποκάλυψη «Απογευματινής»: Δεσμοί αίματος της ΑΔΑΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική

Πόσο ανεξάρτητη μπορεί να είναι μια Αρχή όπως αυτή της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, η περίφημη ΑΔΑΕ; Με δεδομένο μάλιστα ότι τις τελευταίες ημέρες ο πρώην δικαστικός επικεφαλής της, Χρήστος Ράμμος, σε μια σειρά πρωτοβουλιών σε σχέση με τους ελέγχους στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, μοιάζει, σύμφωνα με την "Απογευματινή" απολύτως εναρμονισμένος με τις κινήσεις και το κλίμα που θέλει να "επικοινωνήσει" ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας;

Η όλη υψηλών τόνων και πολιτικού περιεχομένου, μάλλον ασυνήθιστη πρωτοβουλία του κ. Ράμμου, που τυπικά άλλωστε δεν είχε βάση, έμοιαζε να έχει σκοπό να εξυπηρετήσει τις μικροκομματικές, εκλογικού χαρακτήρα κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

syriza_adae

Παράνομες... σχέσεις

Η "Απογευματινή" αποκαλύπτει τις υπόγειες διαδρομές, πολιτικού χαρακτήρα, που συνδέουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΔΑΕ σε επίπεδο προσώπων.

Αρχικά ο πρόεδρος της Αρχής, Χρήστος Ράμμος, διορίστηκε πρόεδρος της ΑΔΑΕ με πρόταση του Μ. Καλογήρου, σήμερα διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Τσίπρα και εκ των πλέον έμπιστων και στενών συνεργατών του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καλογήρου διετέλεσε γενικός γραμματέας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου και στη συνέχεια υπουργός Δικαιοσύνης της κυβερνήσης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αντικαθιστώντας τον κ. Κοντονή.

Ο διορισμός του κ. Ράμμου στην ΑΔΑΕ έγινε με εισήγηση Τσίπρα τον Ιούνιο 2019, λίγο πριν από το τέλος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η θητεία του λήγει τον Ιούνιο 2025.

Αντιπρόεδρος του κ. Ράμμου και τακτικό μέλος στην ΑΔΑΕ, με πολύ ενεργή παρουσία στο προσκήνιο και το παρασκήνιο που σχετίζεται με τη λειτουργία της Αρχής, είναι η δικηγόρος Αικατερίνη Παπανικολάου. Η πορεία της έχει πολύ ενδιαφέρον.

Η εν λόγω δικηγόρος εμφανίζεται τη διετία 2002-2004 ως στενή συνεργάτης και νομική σύμβουλος του τότε διοικητή στην ΕΥΠ, πρέσβη Παύλου Αποστολίδη (θητεία στην υπηρεσία 1999-2004). Το 2003 η κυρία Παπανικολάου εισέρχεται στον κόσμο των Ανεξάρτητων Αρχών, αφού διορίζεται ειδική επιστημονική συνεργάτης του Συνηγόρου του Πολίτη (μονοπρόσωπη αρχή).

Τον Νοέμβριο του 2015, επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, αποσπάται στο γραφείο του τότε υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αρ. Μπαλτά. Στη θέση αυτή παραμένει μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016 -20 περίπου ημέρες πριν ο κ. Μπαλτάς αποχωρήσει από την ηγεσία του υπουργείου, όπου η Αικατερίνη Παπανικολάου διορίζεται αντιπρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ ΑΕ, στην οποία ήταν από πριν μέλος του ΔΣ, πάλι με απόφαση το αρμόδιου υπουργού, Α. Μπαλτά. Όπως λέει και η ίδια και δημόσια, χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη συνεργασία με τον κ. Μπαλτά ως ένα από τα πιο παραγωγικά και γόνιμα διαστήματα της εργασιακής της διαδρομής.

apogeymatinh

Στην Ολομέλεια της ΑΔΑΕ

Τον ίδιο ακριβώς μήνα, τον Οκτώβριο 2016, και αυτό είναι εντυπωσιακό, η Αικ. Παπανικολάου διορίζεται τακτικό μέλος της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ, μια θέση που είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, γεγονός που δεν της επιτρέπει να ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα. Στην ΑΔΑΕ η Παπανικολάου παραμένει και μάλιστα αναβαθμίζεται ο ρόλος της, όταν, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, αναλαμβάνει την προεδρία της ΑΔΑΕ ο επίτιμος δικαστικός κ. Ράμμος.

Η θητεία της Αικατερίνης Παπανικολάου στην Αρχή, που προβλέπεται εξαετής, έχει λήξει από τον Μάρτιο 2022. Με ληγμένη θητεία είναι τρία τακτικά μέλη στην ΑΔΑΕ, τρία αναπληρωματικά, ενώ ένα μέλος έχει παραιτηθεί, για να συμμετάσχει ως υποψήφιος στις εκλογές.

Σημειώνεται ότι στην ΑΔΑΕ τα μέλη αυτά παραμένουν, όπως και η Αικ. Παπανικολάου, με απόφαση του κ. Ράμμου, μέχρι να αντικατασταθούν.

Παρατύπως διδάσκουσα

Η Αικ. Παπανικολάου εμφανίζεται την τριετία 2020-2022 να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, κάτι που κατά τη σύμβασή της στην ΑΔΑΕ είναι παράτυπο, στο μάθημα "Ερευνητική Μεθοδολογία και Ειδικά Μαθήματα Δικαίου στο Διαδίκτυο", εισπράττοντας αμοιβές χιλιάδων ευρώ. Η αμειβόμενη απασχόληση στο Πανεπιστήμιο Πειραιά είναι παράτυπη, αφού δεν είναι μέλος ΔΕΠ.

Το συγκεκριμένο έργο στο πανεπιστήμιο της ανέθεσε ο καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Στέφανος Γκρίτζαλης, που τυγχάνει επίσης τακτικό μέλος στην Ολομέλεια της ΑΔΑΕ.

Ο κ. Γκρίτζαλης κατά το παρελθόν, και συγκεκριμένα το διάστημα 2009-2012, διετέλεσε ειδικός γραμματέας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με υπουργό τον Γ. Ραγκούση, τον σημερινό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σχέσεις Γκρίτζαλη-Ραγκούση χαρακτηρίζονται στενές και διαρκείς σε προσωπικό επίπεδο.

Για να συμπληρωθεί το παζλ, αξίζει να αναδειχθεί το γεγονός ότι στις 3 Αυγούστου 2022 συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της ΑΔΑΕ τετραμελής ομάδα ελέγχου για τη διενέργεια ελέγχου σχετικά με την τηλεφωνική παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν τόσο η Αικατ. Παπανικολάου όσο και ο καθηγητής Γκρίτζαλης. Ο τελευταίος μάλιστα ως... επισπεύδων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Χωρίς τον φράχτη θα έμπαινε ο καθένας, ο Τσίπρας δεν θα συνέχιζε την επέκταση

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «δεν είναι δεδομένο μόνο για τους ακρίτες, αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας το γεγονός ότι μια χώρα πρέπει να προφυλάσσει τα σύν...

Φόρτωση άρθρων...