Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Αύριο η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή: Αναμένεται σκληρή κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα

Αύριο, Κυριακή, το απόγευμα θα μιλήσουν στην Ολομέλεια της Βουλής οι πολιτικοί αρχηγοί, στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης για την Πρόταση Μομφής κατά της Κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναμένεται σκληρή κόντρα ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. 

Δυναμική αναμένεται και η παρουσία του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη.

Η συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε χθες το απόγευμα, ενώ συνεχίζεται σήμερα και αύριο θα κορυφωθεί με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία.

Το απόγευμα της Κυριακής αναμένεται να γίνει μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση επί των κυβερνητικών χειρισμών με επίκεντρο την κακοκαιρία, την πανδημία και την οικονομία, στο πλαίσιο της Πρότασης Δυσπιστίας που κατέθεσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί αργά το βράδυ της Κυριακής δια ζώσης, τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο προστασίας από το κορωνοϊό, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός βουλευτών εντός της Ολομέλειας που ορίζεται στα 100 άτομα.

Οι βουλευτές θα ψηφίσουν σε 3 ομάδες των 100 βουλευτών. Η επιστολική ψήφος προβλέπεται μόνον για τους βουλευτές που βρίσκονται στο εξωτερικό μετά από άδεια της Βουλής.

Στόχος του προεδρείου της Βουλής είναι η συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 22.00 και να ξεκινήσει η ψηφοφορία, όμως ίσως παραταθεί έως τα μεσάνυχτα εφόσον χρειαστεί.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως η κοινοβουλευτική διαδικασία ενισχύει την ευρύτερη στρατηγική του κόμματος που στοχεύει στην σταδιακή αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος και στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Προσθέτουν επίσης πως από την συζήτηση θα γίνουν καθαρές οι θέσεις όλων των κομμάτων για κρίσιμα ζητήματα όπως η πανδημία, η ακρίβεια και η πολιτική προστασία.

Την ίδια στιγμή τα πολιτικά επιτελεία επιχειρούν να καταγράψουν και τα αρχικά συμπεράσματα για τις θέσεις που λαμβάνει κάθε κόμμα στην κοινοβουλευτική σκακιέρα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις συγκλίνουν πως το βράδυ της Κυριακής η τελική ψηφοφορία θα επιβεβαιώσει την συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. 

Παράλληλα, τονίζουν πως η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ηγηθεί ενός ευρύτερου αντικυβερνητικού μετώπου γυρίζει μπούμερανγκ καθώς Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 ξεκαθάρισαν πως η μομφή που απευθύνουν δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο προγνωστικό η πρόταση αναμένεται να καταψηφιστεί από τους 157 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και να υπερψηφιστεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτήρισε την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ «προβλέψιμη» που αποσκοπεί «σε δημοσκοπική ανάταση» ενώ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση ξεκαθαρίζουν πως η θετική τους ψήφος δυσπιστίας απευθύνεται τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Έβαλε τον πήχη των ευρωεκλογών στο 33% του 2019 - Live η συνέντευξη στον ΣΚΑΪ

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσσιώνη παραχωρεί αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το χθεσινό επεισόδιο στη Βουλή ήταν ανατριχια...

Μαρινάκης για τα αντιαεροπορικά Crotale στη Γαλλία: Εφόσον ζητηθεί θα γίνει, αλλά για περιορισμένο διάστημα

Τις πληροφορίες πως η Γαλλία έχει ζητήσει από την Ελλάδα την αντιαεροπορική συστοιχία Crotale για την κάλυψη του εναέριου χώρου του Παρισιού κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων,...

Φόρτωση άρθρων...