Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα - Διαψεύδει το υπουργείο Πολιτισμού

Η Ελλάδα και η Βρετανία βρίσκονται κοντά σε μία συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Σε δημοσίευμά του το πρακτορείο αναφέρει ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται σε συζητήσεις για μία διευθέτηση που θα άναβε το «πράσινο φως» για την επιστροφή των Γλυπτών στην πατρίδα τους στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, μια ενδεχόμενη συμφωνία θα μπορούσε να προβλέπει την αποστολή μέρους των Γλυπτών του Παρθενώνα για πολλά χρόνια στην Αθήνα. 

Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα μπορούσε να δανείσει άλλα ιστορικής αξίας αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο. Tην ίδια στιγμή το Λονδίνο θα μπορούσε να εξασφαλίσει αντίγραφα των Μαρμάρων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι μαραθώνιες συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως η τελική συμφωνία δεν έχει ακόμη υπογραφεί. Περίπλοκο είναι το ζήτημα της μετακίνησης των Γλυπτών.

Η συμφωνία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με εκείνη που υπογράφηκε, την περασμένη χρονιά, με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, βάσει της οποίας η Ελλάδα έλαβε πίσω 161 έργα τέχνης.

Διαψεύδει το υπουργείο Πολιτισμού το δημοσίευμα του Bloomberg

Ωστόσο, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδει το δημοσίευμα. 

«Το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής δεν ισχύει», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...