Κυριακή
19 Μαΐου 2024

Bloomberg: Συνεχίζεται το δράμα της διάσωσης της Ελλάδας

Πολιτική

Oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο θα επιδιώξουν να φθάσουν σε μια συμφωνία για τρόπους ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, που θα κλείσει ένα σημαντικό κεφάλαιο στο δράμα της διάσωσης της χώρας και θα τερματίσει μήνες αγωνίας.

Μία συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup θα κλείσει ένα σημαντικό κεφάλαιο στο δράμα της διάσωσης της χώρας και θα τερματίσει μήνες αγωνίας αναφέρει το Bloomberg.

Θα ξεκλειδώσει την επόμενη δόση οικονομικής βοήθειας που χρειάζεται η χώρα για να αποπληρώσει ομόλογα που ωριμάζουν τον Ιούλιο αξίας περίπου 7 δισ ευρώ.

Και το πιο σημαντικό, η συμφωνία αναμένεται να προσφέρει κάποια περισσότερη σαφήνεια για τις μελλοντικές υποχρεώσεις της Ελλάδας αναφορικά με το χρέος της-σαφήνεια που είναι αναγκαία.

Το ΔΝΤ, το οποίο μελετά τη συμμετοχή του σ’ ένα μελλοντικό πρόγραμμα διάσωσης, απαίτησε περισσότερη ελάφρυνση του χρέους των 315 δισ ευρώ της χώρας, ώστε να είναι βιώσιμο.

Κι ενώ όλοι οι πιστωτές λένε ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να λάβει την επόμενη δόση βοήθειας, οι χώρες της ευρωζώνης εμφανίζονται απρόθυμες να προσφέρουν πρόσθετη ανακούφιση.

Μια συμφωνία σήμερα θα βοηθήσει την Ελλάδα να καταβάλει εγκαίρως τις οφειλές του Ιουλίου.

«Υπολογίζω ότι είναι πολύ υψηλές οι πιθανότητες συμφωνίας», είπε χθες σε βουλευτές στη Χάγη ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, που προεδρεύει των συνεδριάσεων του Eurogroup. «Πιστεύω ότι θα το λύσουμε κι ότι το ΔΝΤ θα λάβει μια θετική απόφαση.»

Χώρες με επικεφαλής τη Γερμανία επιμένουν στην εμπλοκή του ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε πρόσθετη βοήθεια. Το Ταμείο, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, μετείχε στις πρώτες δύο διασώσεις της Ελλάδας, αλλά έχει μείνει εκτός του τρίτου προγράμματος διάσωσης των 86 δισ ευρώ.

Το ΔΝΤ υιοθέτησε μια πιο συντηρητική εκτίμηση για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, θεωρώντας ότι χρειάζεται περισσότερη ελάφρυνση για να γίνει το χρέος βιώσιμο.

Σύμφωνα με το βασικό συμβιβασμό που συζητείται το ΔΝΤ θα συμφωνήσει σ’ ένα νέο πρόγραμμα, αλλά θα απέχει απ’ τη χρηματοδότηση μέχρι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Αυτό θα επιτρέψει στο Ταμείο να συμμορφωθεί στους δικούς του όρους δανεισμού, παρέχοντας ταυτόχρονα στα κράτη μέλη την κάλυψη που χρειάζονται για να εκταμιεύσουν κι άλλα μετρητά στην Αθήνα.

Είναι απίθανο, ωστόσο, μ’ αυτό το συμβιβασμό να μπορέσει η Ελλάδα να μετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – που θα ενίσχυε τις τιμές των ομολόγων και θα διευκόλυνε την επιστροφή της στις αγορές – κάτι που υπόσχεται εδώ και μήνες η κυβέρνηση στην Αθήνα. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν πολιτικά ριψοκίνδυνη κι ένας παρόμοιος συμβιβασμός απορρίφθηκε τον περασμένο μήνα.

Αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επαφίεται στη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν ποτέ σίγουρο και πρόσθεσαν ότι πολύ λίγα απ’ τα ομόλογά της θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν.

Ταυτόχρονα μελετούν μια ενισχυμένη πληρωμή βοήθειας για να δώσουν στην Αθήνα ένα μαξιλαράκι σε περίπτωση που θελήσει να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές.

Έκτακτη σύνοδος κορυφής
Στο μεταξύ, μετά από προσπάθειες της Γαλλικής κυβέρνησης να περιληφθεί μια πρόταση ώστε η ανακούφιση του χρέους να συνδεθεί με τις επιδόσεις της Ελλάδας στην ανάπτυξη, αναμένεται να προστεθούν λίγες ακόμη ασφαλιστικές δικλείδες σ’ αυτή την τελική συμφωνία, είπαν οι αξιωματούχοι.

Όμως, παρά την κινητικότητα προς μια συμφωνία και την πιεστική ανάγκη για κάτι τέτοιο, ο κίνδυνος αποτυχίας παραμένει.

Ο Έλληνας πρωθυπουρος Αλέξης Τσίπρας είπε στους υπουργούς του ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία σήμερα Πέμπτη, θα επιδιώξει σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης για να επιλυθεί το ζήτημα, σύμφωνα με Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο, που ζήτησε να μη κατονομαστεί.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Στα λόγια όλοι μπορούμε να είμαστε πολεμοχαρείς Τουρκοφάγοι, μπας και τσιμπήσουμε καμία ψήφο (Photos)

Στα Γιαννιτσά βρέθηκε το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιοδείας που πραγματοποιεί στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για τον στόχο της Νέας Δ...

Στ. Κασσελάκης: Απολύτως σωστός και τεκμηριωμένος ο πατριωτισμός της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Ο πατριωτισμός της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν απολύτως σωστός και τεκμηριωμένος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος κατηγόρησε τη ...

Μιχάλης Κατρίνης:  Οι ευθύνες για την ακρίβεια και τη διάλυση της δημόσιας υγείας έχουν το όνομα και τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη

Στο διακύβευμα των ευρωεκλογών και το προσωπικό στοίχημα που έθεσε ο κ Μητσοτάκης για την κάλπη της 9ης Ιουνίου αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κοινοβουλευτικός εκπροσώπος του ΠΑΣΟΚ...

Φόρτωση άρθρων...