Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Citigroup: Προάγγελος νέου μνημονίου ο "πάγος" της Λαγκάρντ στην άμεση ρύθμιση του χρέους

Πολιτική

Η συμβιβαστική λύση Λαγκάρντ, για το ελληνικό ζήτημα, όπως εκφράστηκε δημοσίως μέσα απ' τη συνέντευξη της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, προετοιμάζει ουσιαστικά το έδαφος για ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας απ' τους πιστωτές της μετά τη λήξη του τρέχοντος το καλοκαίρι του 2018, εκτιμούν οι αναλυτές της Citigroup.

Oι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, σύμφωνα με δημoσίευμα του newmoney.gr, επιχειρώντας να αναλύσουν την πρόταση που κατέθεσε δημοσίως η γεν. διευθύντρια του ΔΝΤ, σχολιάζουν πως η νέα θέση του Ταμείου θα άρει το αδιέξοδο στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, την ίδια ώρα όμως θα αφήσει την ίδια έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και, συνεπώς, σχετικά με την πιθανή ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.

Κάτι που, όπως εκτιμούν, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες η Ελλάδα να καταφέρει να βγει στις αγορές πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος χρηματοδότησης, αυξάνοντας παράλληλα τις πιθανότητες για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.

Όπως σημειώνει η Citi, το ΔΝΤ με βάση τα όσα είπε η κα Λαγκάρντ στη συνέντευξη της, προτείνει να παραμείνει στο πρόγραμμα, όπως θέλει η Γερμανία, αλλά δεν θα προβεί σε εκταμιεύσεις μέχρι τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να διευκρινιστούν από τους πιστωτές της ΕΕ.

Όπως επισημαίνει η Citi, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Capital.gr, ο συμβιβασμός αυτός θα επιτρέψει στο Eurogroup να εγκρίνει την επόμενη δόση προς την Ελλάδα στις 15 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αναφορές στα ελληνικά ΜΜΕ, η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί μόνο μια ολοκληρωμένη συμφωνία στις 15 Ιουνίου, η οποία θα επιτρέψει την πρόσβαση στις αγορές βραχυπρόθεσμα και, εάν δεν συμφωνηθεί, θα το ζήτημα θα μεταφερθεί στους ηγέτες της ΕΕ που στη Σύνοδο της 22-23 Ιουνίου.

Όπως σχολιάζει η αμερικάνικη τράπεζα, η προσφορά του ΔΝΤ, εάν ισχύσει, πιθανότατα θα ξεκλειδώσει το αδιέξοδο στην επόμενη εκταμίευση διάσωσης, αλλά θα αφήσει την ίδια έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και, συνεπώς, σχετικά με την πιθανή ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.

Αυτό, όπως σημειώνει, θα μειώσει τις πιθανότητες επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 και θα αυξήσει την πιθανότητα ενός νέου προγράμματος διάσωσης.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μήνυμα Κ. Μητσοτάκη για το Πάσχα: Η σκέψη μας πρωτίστως στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας

«Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα προσεγγίζει το τέλος της, η προσδοκία της Ανάστασης μας γεμίζει όλους ελπίδα, δύναμη και αισιοδοξία» τονίζει στο μήνυμά του από την Τήνο ο πρωθυπουργός Κυρ...

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Φοίβος Ιωαννίδης - Στη Σητεία η κηδεία του

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο Φοίβος Ιωαννίδης, δικηγόρος και πολιτικός με πλούσια συνδικαλιστική και αντιστασιακή δράση. Οπως αναφέρουν πληροφορίες του neakriti.gr, ο Φο...

Στην πυραυλάκατο «Κρυσταλλίδης» και στη Διοίκηση Άμυνας Νήσου Μεγίστης ο Ν. Δένδιας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνέχισε σήμερα, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου, την επίσκεψή του στο Καστελλόριζο, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη,...

Φόρτωση άρθρων...